Logo Elgiganten
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Vi hjälper dig att hitta rätt tvättmaskin

En tvättmaskin används nästan hela tiden och är ett fast inslag i din vardag. Att köpa en ny maskin är en stor investering, så det när det väl är dags för det så gäller det att välja rätt. Elgiganten hjälper dig att hitta precis rätt tvättmaskin som tar väl hand om dina kläder och passar dina personliga behov. Välkommen till vår köpguide för tvättmaskiner!
Bosch
LG
Miele
Electrolux
Samsung
Hotpoint
Välj rätt tvättmaskin och torktumlare

Bra att tänka på när du väljer tvättmaskin

Var ska du ha maskinen?

I större hem kan det finnass en dedikerad tvättstuga medan man i mindre hem placerar tvättmaskinen i badrummet eller rent av i köket. För tvättmaskiner som kommer tätare inpå vardagslivet är det viktigt att tänka på hur mycket maskinen låter. 

Det finns även ett urval maskiner som är mindre än standard-modellerna på 60 cm. Dessa passar perfekt i exempelvis storstaden där ”compact living” blivit en del av livet, eller kanske för dig som är ute efter en liten modell till stugan. VI har även modeller som kombinerar både tvätt och tork för dig som vill ha en kompakt helhetslösning.


Våra tystgående modeller
Våra små modeller
Våra kombinerade tvätt/tork-modeller

Var ska maskinen placeras?

Ett bra första steg när du ska köpa tvättmaskin är att utgå från var och hur den kommer stå. Ofta vill man exempelvis ha en torktumlare ovanpå maskinen. Isåfall ska du välja en frontmatad modell. Majoriteten av alla våra tvättmaskiner är just frontmatade. Har du däremot ganska lite plats framför maskinen, eller generellt lite plats i exempelvis badrummet, kan en toppmatad tvättmaskin vara att föredra för att lättare kunna fylla maskinen med kläder. Tänk därför efter en extra gång vad som passar bäst hos just dig.

Våra frontmatade tvättmaskiner
Våra toppmatade tvättmaskiner

 

Hur många ska använda maskinen?

En annan faktor som väger in i valet av tvättmaskin är hur många ni bor under samma tak och hur ofta nu tvättar. Våra maskiner kommer med kapacitet upp till 12 kg. Om man försöker överfylla en maskin slits motorn ut snabbare och livslängden minskar, därför är det viktigt att välja rätt kapacitet från början. För att få en uppskattning kan man tänka att 1 kg är en vardaglig uppsättning kläder för en person.

En barnfamilj behöver naturligtvis en maskin med stor kapacitet och bör därför välja mellan 8-12 kg,vidare brukar vi rekommendera modeller mellan 5-7 kg som flexibla lösningar för mindre hushåll.

Våra tvättmaskiner med kapacitet upp till 7 kg
Våra tvättmaskiner med kapacitet över 8 kg

 

Praktiska tvättfunktioner

Välj mellan många praktiska funktioner

Kolborstfri motor

En traditionell motor har en kolborste som slits ut och som måste bytas ut efter en viss tid. En borstlös däremot saknar denna vilket gör att den har längre livslängd och är mer tystgående. Dessutom kan man köra flera tvättar i rad utan att maskinen överhettas, vilket kan vara fallet med en kolborstmotor.

Denna typ av maskin passar därför för dig som tvättar ofta, samtidigt som den även är ett bra alternativ för dig som behöver en tyst modell och vill ha en maskin som håller längre. Livslängden garanteras ofta av tillverkarna då många av dessa modeller kommer med 10 års garanti på den kolborstfria motorn.


Våra modeller med kolborstfri motor

Ångfunktion

Att tvätta kläder med ånga har många fördelar. Ångan öppnar upp fibrerna i tyget, avlägsnar lukt och rätar ut skrynklor. Detta är ofta ett program som går relativt snabbt och metoden passar perfekt till skjortor och blusar, därför kan ånga underlätta för dig med en hektisk jobbvardag. Förutom detta passar den även för överkänsliga eller allergiker, då det avlägsnar betydligt mer pollen och damm ur kläderna än vanliga tvättprogram.

Våra modeller med ångfunktion
 

Automatisk dosering

När man fyller maskinen för hand med tvätt- och sköljmedel så händer det alltför ofta att man tar lite extra ”för säkerhets skull” och slösar onödigt mycket tvättmedel samtidigt som kemikalier sprids i miljön . Med automatisk dosering räknar maskinen ut exakt mängd, och du kan därför spara på både miljön och plånboken. Du laddar maskinen med stora patroner som inte behöver bytas ut så ofta. Maskinen doserar sedan tvättmedlet utifrån hur smutsig tvätten är och hur mycket du tvättar.

Våra maskiner med automatisk dosering

Ta hand om tvätten och maskinen

Praktiska tips när du tvättar

Ta hand om maskinen

När du tvättar bildas det fort lager av både tvättmedel och kalkrester i tvättmaskinen, speciellt om du tvättar på låga temperaturer som 30 eller 40 °. Detta gör maskinen mindre effektiv, bidrar till dålig lukt och kan förkorta maskinens livslängd. För att undvika detta kan du ha för vana att köra vissa tvättar på högre temperaturer, exempelvis dina handdukar på 90°. Viktigt är också regelbunden rengöring av maskinen. Använd gärna maskinrengöring 3-4 gånger per månad för att få bort smuts och bakterier.


Våra medel för maskinrengöring

Tillbehör för smidigare tvättning

Visste du att det finns tillbehör till tvättmaskinen som gör tvättningen lättare. Ett exempel är förhöjningssocklar som placerar maskinen i en bekvämare höjd och ofta lämnar plats för praktisk förvaring under maskinen. Det finns även monteringsramar som du använder för att placera torktumlaren oavnpå tvättmaskinen, vissa av dessa modeller kommer med en utdragbar skiva mellan maskinerna som du kan tömma ut den torra tvätten på. Ett annat praktiskt tillbehör är små gummifötter som placeras under tvättmaskinen eller torktumlaren så att de står stabilare vilket reducerar vibrationer och ljud.


Våra praktiska tvättillbehör
Bosch
LG
Miele
Electrolux
Samsung
Hotpoint

Läs mer om våra produkter här:

Senast uppdaterad 2016-11-10 15:26:20

Märke

Kategori

Produktnamn

Varuhus

Kampanjer och info