Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Vi hjälper dig att hitta rätt tvättmaskin

En tvättmaskin används nästan hela tiden och är ett fast inslag i din vardag. Att köpa en ny maskin är en stor investering, så det när det väl är dags för det så gäller det att välja rätt. Elgiganten hjälper dig att hitta precis rätt tvättmaskin som tar väl hand om dina kläder och passar dina personliga behov. Välkommen till vår köpguide för tvättmaskiner!

Tips till en mer miljövänlig tvättmaskin:

Energimärke

Energimärket visar dig bl. a. hur energieffektiv tvättmaskinen är på en skala från A+++ till D. Dessutom informerar märket också om den årliga ström- och vattenförbrukningen, kapacitet i kg samt energieffektivitet vid centrifugering. Det är alltså smart att börja med att se på energimärkningen vid val av en mer miiljövänlig tvättmaskin.

Men du måste komma ihåg att köpa efter ditt behov. Stora maskiner får enklare A++ eller A+++-märket men köper du en större maskin än du behöver kommer du kanske inte fylla upp hela maskinen och detta ger större ström-och vattenförbrukning per kg tvätt när du tvättar.

Automatisk dosering

De flesta av oss brukar ta i lite extra ”för säkerhets skull” när man fyller på med tvätt- och sköljmedel när vi ska tvätta. Vi häller därför ut massa onödvändigt stora mängder av tvättmedel, tvättmedlet tar snabbar slut och kemikalier släpps ut i miljön.Med automatisk dosering räknar maskinen ut exakt mängd, och du sparar både på miljön och plånboken. Ladda maskinen med stora patroner som inte behöver bytas ut så ofta eller flytande tvättmedel i behållaren. Maskinen doserar sedan tvättmedlet utifrån hur smutsig tvätten är och hur mycket du tvättar.

Se alla våra tvättmaskiner med automatisk dosering.

Speciella program och tillbehör

Nye tvättmaskiner har olika teknologier och specialprogram för att värna om miljön. Det betyder att du kan tvätta på lägre temperaturer med mindre vatten och få samma tvättresultat. Hitta en tvättmaskin som har specialprogram som passar för dig. Tvättmaskiner med ångprogram bidrar till att reducera vattenförbrukningen och är samtidigt bra för dina plagg vilket gör att de håller längre och eftersom dina kläder blir mindre skrynkliga slipper du använda tid och energi på att stryka dem.

Köp med fördel också hållbara tillbehör till din tvättmaskin som t. ex. mijövänligt tvättmedel och sköljmedel samt tvättpåsar som fångar upp mikroplast från dina kläder, så att det inte hamnar i havet

Välj rätt tvättmaskin och torktumlare

Bra att tänka på när du väljer tvättmaskin

I vilket rum ska du ha tvättmaskinen?

I större hem kan det finnas en dedikerad tvättstuga medan man i mindre hem placerar tvättmaskinen i badrummet eller rent av i köket. För tvättmaskiner som kommer tätare inpå vardagslivet är det viktigt att tänka på hur mycket maskinen låter.  

Det finns även ett urval maskiner som är mindre än standard-modellerna på 60 cm. Dessa passar perfekt i exempelvis storstaden där ”compact living” blivit en del av livet, eller kanske för dig som är ute efter en liten modell till stugan. Vi har även modeller som kombinerar både tvätt och tork för dig som vill ha en kompakt helhetslösning.Våra små modeller
Våra kombinerade tvätt/tork-modeller

Hur ska tvättmaskinen placeras?

Ett bra första steg när du ska köpa tvättmaskin är att utgå från hur den kommer att stå. Ofta vill man exempelvis ha en torktumlare ovanpå maskinen. Isåfall ska du välja en frontmatad modell. De flesta av våra tvättmaskiner är just frontmatade.
När du placerar torktumlare ovanpå tvättmaskin är det viktigt att fästa ihop maskinerna med en monteringsram så torktumlaren inte välter ner från tvättmaskinen. Nordic Quality monteringsram passar till de flesta kombinationer. Finns även smidiga alternativ med utdragbar hylla för avlastning när du t.ex. tömmer torktumlaren. Många märken har förstås egna alternativ för monteringsramar som mathchar designen bäst.

Har du däremot ganska lite plats framför maskinen, eller generellt lite plats i exempelvis badrummet, kan en toppmatad tvättmaskin vara att föredra för att lättare och smidigare kunna fylla maskinen med kläder. Tänk därför efter en extra gång vad som passar bäst hos just dig och fråga oss om det du behöver råd och hjälp.

Våra frontmatade tvättmaskiner
Våra toppmatade tvättmaskiner

 

Uppskatta hur mycket ni tvättar

En annan faktor som väger in i valet av tvättmaskin är hur många ni är och hur ofta ni tvättar. En överfull maskin slits snabbare, därför är det viktigt att välja rätt kapacitet från början. Tips: 1 kg är en vardaglig uppsättning kläder för en person.

En barnfamilj behöver vanligtvis en maskin med stor kapacitet och bör därför välja en på mellan 8-12 kilos kapacitet. Vidare brukar vi rekommendera modeller mellan 5-7 kg som flexibla lösningar för mindre hushåll. Våra maskiner har kapacitet upp till 12 kg.

Våra tvättmaskiner med kapacitet upp till 7 kg
Våra tvättmaskiner med kapacitet över 8 kg

 

Praktiska tvättfunktioner

Välj mellan många praktiska funktioner

Kolborstfri motor

En traditionell motor har en kolborste som slits ut och måste bytas ut efter en viss tid. En borstlös däremot saknar denna vilket gör att den har längre livslängd och är mer tystgående.

Denna typ av maskin passar därför för dig som tvättar ofta, som behöver en tyst modell och vill ha en maskin som håller längre. Livslängden garanteras ofta av tillverkarna – många av dessa modeller har 10 års garanti på motorn.


Våra modeller med kolborstfri motor

Ångfunktion

Att tvätta kläder med ånga har många fördelar. Ångan öppnar upp fibrerna i tyget, avlägsnar lukt och rätar ut skrynklor. Detta är ofta ett program som går relativt snabbt och metoden passar perfekt till skjortor och blusar, därför kan ånga underlätta för dig med en hektisk jobbvardag. Förutom detta passar den även för överkänsliga eller allergiker, då det avlägsnar betydligt mer pollen och damm ur kläderna än vanliga tvättprogram.

Våra modeller med ångfunktion
 

Tyst tvättmaskin

Ju mindre plats du har, ju närmare ljudkällan är du så om du ska ha din tvättmaskin i en liten lägenhet är det viktig att tänka på hur mycket din tvättmaskin låter.

Våra tystgående modeller

Tvättmaskin med WiFi

Med en tvättmaskin som har inbyggd WiFi kan du styra din tvättmaskin från din telefon så att du kan styra maskinen varifrån du vill..

Våra tvättmaskiner med wifi

Tvättmaskin med torktumlare

Med en kombinerad tvättmaskin och torktumlare sparar du massa plats.

Våra tvättmaskiner med torktumlare
Ta hand om tvätten och maskinen

Praktiska tips när du tvättar

Ta hand om maskinen

När du tvättar bildas det fort lager av både tvättmedel och kalkrester i tvättmaskinen, speciellt om du tvättar på låga temperaturer som 30 eller 40 grader. I förlängningen gör det maskinen mindre effektiv, bidrar till dålig lukt och kan förkorta maskinens livslängd. För att undvika detta kan du köra vissa tvättar på högre temperaturer, exempelvis dina handdukar på 90°. Viktigt är också regelbunden rengöring av maskinen. Använd gärna maskinrengöring 3-4 gånger per månad för att få bort smuts och bakterier.


Våra medel för maskinrengöring

Tillbehör för smidigare tvättning

Det finns smarta tillbehör för enklare tvätt. Förhöjningssocklar placerar maskinen i en bekvämare höjd och lämnar plats för praktisk förvaring under maskinen. Det finns även monteringsramar som du använder för att placera torktumlaren ovanpå tvättmaskinen. Vissa av dessa modeller har en utdragbar skiva mellan maskinerna som du kan tömma ut den torra tvätten på. Köp små gummifötter som placeras under tvättmaskinen eller torktumlaren så att de står stabilare vilket reducerar vibrationer och ljud.


Våra praktiska tvättillbehör
Bosch
LG
Miele
Electrolux
Samsung
Siemens
Cylinda

Läs mer om våra produkter här: