Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Pojke som klipps av en frisör

Klipp dig som ett proffs hemma

Med rätt utrustning och en smula koncentration kan du enkelt använda en hårklippare hemma i ditt badrum. Här kan du läsa mer om hur du enkelt får en snygg frisyr som passar både män och killar, i alla åldrar.
Pojke som är redo för hårklippning

Viktigt med rätt utrustning

Det är alltid viktigt att använda rätt utrustning. En trög kökssax har ingenting i håret att göra och kommer bara ge upphov till tårar, dålig stämning och en hackig frisyr. Om du ändå ska ta klivet att vara hemmafrisör är det smart att skaffa ordentliga saxar eller en hårklippare med avtagbart huvud.

Proffsigt resultat med en hårklippare

För korta frisyrer kan det vara en god idé att investera i en en bra hårklippare. Med en hårklippare behöver du inte oroa dig för att klippa fel, oavsett hur kort du klipper. Och med lite övning kommer klippningen vara klar på ett ögonblick!

Möt Albert

Albert behöver klippas och tillsammans med Cecilie Krogh från skönhetssalongen Jan Thomas Studio i Oslo ska vi ge honom en ny, häftig frisyr – samtidigt som hon visar hur du kan göra samma hårklippning hemma.

En bra hårklippare är a och o

Kom ihåg det här innan du börjar klippa

Se till att hårklipparen är fulladdad, att utrustningen är på plats och att maskinen har de rätta inställningarna.

Bestäm längden som du vill klippa och välj en passande kam. Cecilie rekommenderar 6 mm för nacken och sidorna, och 16 mm på toppen för en klassisk kort frisyr.

Håret bör vara rent, torrt och fritt för produkter. Det ger bättre kontroll.

Hitta en handduk för att täcka runt skuldrorna. Det här gör städningen enklare, samtidigt som man undviker hår bak i nacken.

Jobba systematiskt. Börja med ett område och gör klart det innan du går vidare.

Låt hårklipparen följa håret. Det betyder att du börjar på botten och jobbar dig uppöver mot toppen, och från pannan till bakhuvudet.

Var inte för snabb med hårklipparen. En stabil hand ger en behaglig hårklippning. Om du rör hårklipparen för snabbt så kan det luggas, samt sluta med ojämna resultat.

Oroa dig inte för hårvirvlar. Rör hårklipparen över samma område från olika vinklar för att se till att du inte missar något hår.

Så här använder du hårklipparen – steg för steg

För att hårklippningen ska bli så enkel som möjligt för dig så har Cecilie gett oss en enkel steg för steg guide. Allt du behöver för att börja är en fulladdad hårklippare med medföljande kammar. Om du behöver kan du använda hårklämmor för att separera det långa håret på toppen från resten. Det är helt upp till dig, men det ger dig bättre kontroll så att du inte behöver bekymra dig för att klippa håret för kort.

Albert är redo för att klippa sig

Steg 1: Börja i nacken

Fäst den kortaste av kammarna som du har valt och böj huvudet försiktigt framåt så att hårklipparen kan börja i botten av nacken och jobba dig sen uppöver mot kronan av den tjockaste delen av huvudet. Jobba längs med nacken med lugna, stabila rörelser så att du täcker samma område flera gånger, men från olika vinklar.

Frisören har börjat med hårklipparen

Steg 2: Rör dig mot sidorna

Klipp runt öronen och upp till den samma höjden som på sidorna, eller upp till hårklämmorna om du använder dem. Vik försiktigt ned öronen för att komma åt bättre runt dem.

Frisören rakar nacken

Steg 3: Rena linjer

Ta bort kammarna och sätt maskinen på 0 mm så att du kan få rena linjer i nacken och bakom öronen. För att helt komma åt bakom öronen vinklar du hårklipparen lite mot sidan och använder kanten av klipparen. Om hårklipparen är varm så väntar du lite så att du inte irriterar huden.

Frisören klipper på sidan

Steg 4: På toppen

Ta bort hårklämmorna och fäst den längsta kammen på hårklipparen innan du börjar klippa från fronten och bakåt. Jobba med lugna rörelser över kronan, och ta samma område flera gånger.

Frisören rakar runt öronen

Steg 5: Mjuka övergångar

För att undvika synliga övergångar på baksidan av huvudet väljer du en kam som är mitt emellan de två storlekarna som du redan har använt.

Frisören klipper Albert på toppen

Steg 6: Var kreativ

Om du vill göra ett häftigt mönster så kan du ta bort kammen och ställa in maskinen på 0 mm. Använda sidan på klipparen i en vinkel så att du kan skapa ett mönster och repetera detta tills mönstret syns så mycket som du vill. Ju mörkare hår, ju större blir kontrasten.

En pojke med nyklippt hår

Steg 7: Avsluta med stil

När klippningen är klar, rekommenderar vi att du fönar bort allt hår med en hårfön. Avslutningsvis kan du styla håret med t.ex. Jan Thomas Studio Mud Wax, som finns tillgängligt på nätet, eller i våra butiker.

För perfekt styling, se vårt sortiment av passande stylingprodukter: