Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Induktionshäll eller keramikhäll?

Induktions- eller keramikhäll - vilken är bästa valet?

Är du osäker på om du ska välja keramikhäll eller induktionshäll nästa gång du vill förnya ditt kök? Visste du att den ena av dem är betydligt säkrare?

Det är ett tag sedan induktionshällen introducerades i våra hem och det är många som uppskattar hur enkelt och snabbt det har blivit att tillaga sin mat. Men är induktionshällen verkligen så bra som alla påstår? Vilka skillnader finns det egentligen mellan induktions- och keramikhällar?

Äggomelett i stekpanna på en spishäll

Laga mat med induktion

"Jag rekommenderar alla att börja använda induktionshäll om de inte redan gör det”, säger Nghia Phan hos Elgigantens systerbolag i Norge, Elkjøp. En induktionshäll värmer upp dina grytor och pannor med hjälp av magneter under glasytan. Men detta betyder inte att allting som är magnetiskt aktiverar värmefunktionen om du skulle råka tappa eller glömma någonting på spisen. "Det krävs nämligen att en stor del av uppvärmningsytan täcks av ett magnetiskt föremål för att värmen ska aktiveras. Dina ringar eller kylskåpsmagneter sätter inte igång värmen", säger Phan.

"Med en induktionshäll måste du vara på alerten – den värmer maten mycket snabbare än vad du är van vid. "Om du sätter spisen på maximal värme kommer maten att brännas vid. Det är något du måste vänja dig vid ifall du tidigare, när du använde keramikhäll, brukade sätta plattan på maximal värme direkt", säger han.

Trots att induktionshällen värmer snabbare än en keramikhäll är den brandsäkrare. "Om du skulle glömma att slå av värmen stänger plattan av sig själv när du tar bort grytan eller stekpannan. Detta minimerar brandrisken", säger Phan. En induktionshäll blir inte lika varm som en keramikhäll. Istället för att värma glasytan värmer den grytan eller stekpannan. "På så sätt fattar sådant som kommer i kontakt med induktionshällen inte eld, om du till exempel skulle råka lägga ett papper på spisen eller om vattnet kokar över"."

Hur snabbt går det att få vattnet att koka med induktionsvärme beror på materialet i dina grytor och stekpannor. "Vissa material värms upp snabbare än andra. Billiga kokkärl är vanligtvis tillverkade av en aluminiumblandning. De avger dessutom mer oljud än de dyrare alternativen. Jag rekommenderar dig att använda bra pannor med tjock botten", säger han. Se våra induktionshällar här!

En uppvärmd platta

Keramikhäll

Keramikhällens värmeelement är placerat under glasytan som uppvärms innan pannorna och maten uppvärms. Detta gör att det tar längre tid att värma maten eller att koka vattnet.

Tidigare var det vanligast med keramikhällar men idag är det induktionshällarna som har tagit över marknaden. Men keramikhällen har fortfarande några fördelar. "Genom att induktionshällen värmer kokkärlen med hjälp av magnetism, fungerar den bäst med material som koppar eller ren aluminium", säger Phan. Köp en keramikhäll hos Elgiganten här!

Svart, avstängd induktionshäll

Intelligent induktionshäll

"På en del induktionshällar kan temperaturen kontrolleras mycket precist. Det är väldigt praktiskt om du till exempel ska värma upp mjölk till jästbak och måste ha en temperatur som inte är så hög att mjölken förstör jästen, eller om du ska smälta choklad eller smör", säger Phan. Induktionshällar har program med förinställda zoner, så att du undviker att vidbränna maten vid för hög temperatur.

En del induktionshällar är koordinerade med ventilationssystemet. "De slår på en fläkt när spisen aktiveras och stänger av fläkten några minuter efter att du är färdig med matlagningen", säger Phan. "En annan nyhet på marknaden är en induktionshäll med kockfunktion. Det tycker jag är riktigt coolt". Om en kock till exempel ska tillaga en sås börjar han med hög temperatur för att sedan, steg för steg, sänka den. Induktionshällen styr hela tillagningsprocessen så att du slipper oroa dig för att såsen ska bränna vid. Med induktionshällen är det också lättare att tillaga mat i stora grytor. "Om du har en stor fiskgryta som kräver mer utrymme än normalt kan du koppla ihop kokzonerna så att hela grytan förses med värme", säger Phan. Detta går inte att göra på en keramikhäll.

Läs mer om våra produkter här: