Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Kvinna som jublar med fjärrkontroll framför TV:n

Installation av din nya TV

Behöver du hjälp med din nya TV? I den här guiden förklarar vi vad du ska tänka på när du installerar din TV på ett bordsstativ eller en vägg, hur du konfigurerar fjärrkontrollen, uppdaterar din TV, installerar appar och ansluter till digitalboxar samt andra källor.
Mått av TV:ns baksida

1. Visuell kontroll innan du monterar

Även om TV:n är väl skyddad i originalförpackningen så bör du alltid kolla efter eventuella transportskador när du avlägsnar den ur förpackningen. Om du hittar ett fel måste du returnera varan. Dagens TV-apparater är lättare och smalare än någonsin, och samtidigt köper vi allt större TV-modeller från 65 tum och uppåt. Vi rekommenderar därför att det alltid är minst två personer som packar upp och monterar.

Skruvdragare som monterar på TV:ns baksida

2 A. Montering på TV-bänk

De flesta väljer att ha sin TV ståendes på en TV-bänk, men kom ihåg att TV:n vanligtvis inte monteras på förhand i fabriken. Du måste alltså skruva fast TV:n på stativet när du har plockat ur den ur förpackningen. Det är viktigt att du följer bruksanvisningen noggrant: Skruvarna ska sitta ordentligt, men inte så pass hårt att de går sönder. När TV-foten är monterat så lyfter du bara upp TV:n på TV-bänken. Kom ihåg att bänken du använder måste ha en bredd som gör att TV-stativet står säkert och att den är tillräckligt robust för att tåla vikten av TV:n.

Har du varken tid eller lust att ordna detta själv? Låt oss montera TV:n åt dig.

 2 människor hänger upp en TV på väggen

2 B. Montering på vägg

Vill du hänga TV:n på väggen? Väggfästet medföljen sällan i förpackningen och måste därför köpas separat. Här finns flera alternativ att välja mellan. Det viktiga är att väggfästet har rätt dimensioner: det vill säga att den klarar TV:ns vikt och att monteringspunkterna på väggfästet har samma VESA-mått som fästpunkterna på TV:n.

I praktiken består ett väggfäste av två delar: En del som du skruvar fast i TV:n, och en del som du skruvar fast i väggen innan du hänger TV:n på plats. Den del som kommer att skruvas fast i TV:ns fästpunkter kan alla hantera. Utmaningen är att vara säker på att den del som ska skruvas fast i väggen är ordentligt fäst. Kom ihåg att en 75-tums TV väger över 40 kilo, så du bör definitivt veta vad du ska göra.

Observera att skruvar inte alltid ingår för att fästa väggfästet på väggen. Anledningen är att det krävs olika typer av skruvar beroende på om väggen är gjord av gips, trä eller betong. Du kan behöva köpa expansionsbultar, skruvar i massivt trä eller betongpluggar. Dessutom måste du ha tillgång till verktyg som borr, slagborr för betong, vattenpass och gärna en regelsökare.

Läs mer i vår guide till att välja rätt väggfäste.

Hur högt ska TV:n monteras? Här finns inget lätt svar, och det viktiga är att du är nöjd. I allmänhet ser vi dock att många människor hänger sin TV lite för högt. Som tumregel kan du ta utgångspunkt i att TV-bildens nedre del ska vara mellan 50 och 60 centimeter över golvet. Då slipper du få ont i nacken för att TV:n hänger för högt.

Tycker du att det låter besvärligt? Låt oss montera din TV på väggen.

 Samsung QLED-fjärrkontroll

3. Anslut fjärrkontrollen till TV:n

På de flesta TV-apparater räcker det att sätta in det medföljande batteriet i fjärrkontrollen eller dra ut en liten plastflik för att aktivera batteriet.

Men fler och fler TV-apparater levereras med Bluetooth-teknik. Detta gör att fjärrkontrollen får bättre räckvidd och du slipper rikta den direkt mot TV:n. Dessa fjärrkontroller måste ofta kopplas ihop med TV:n, och med de flesta märken görs detta genom att hålla fjärrkontrollen mot TV:n medan du trycker på två knappar. Vilka dessa knappar är kommer att variera, men hos Samsung är det "Tillbaka" + "Play"-knappen. TV:n ger dig en bekräftelse när parningen är genomförd. Kontrollera därför bruksanvisningen om inte TV:n får kontakt med fjärrkontrollen.

 USB-minne och en bärbar dator

4. Anslut TV:n till internet: Uppdatering av TV:n och installation av appar

Eftersom det tar en stund mellan att TV:n produceras till att den befinner sig i ditt vardagsrum så kommer det troligtvis finnas en del uppdateringar tillgängliga. Därför är det viktigt att avsätta lite tid för att få detta på plats.

Om du har en nätverkskabel i vardagsrummet så kan du koppla in den. Eftersom de flesta TV-apparater idag har inbyggda trådlösa nätverk finns det dock ingen anledning att dra kabeln från routern in i TV:n. Sök istället efter namnet på ditt trådlösa nätverk och följ anvisningarna på TV-skärmen för att ansluta.

Önskar du slippa slösa tid på att uppdatera och anpassa din TV? Vi kan hjälpa dig med bildoptimering och uppdatering av din nya tv. Fråga personalen i varuhuset för mer information. 

Online-uppdatering:

Samtliga TV-tillverkare förbättrar ständigt programvaran på sina TV-apparater, och nya TV-apparater söker alltid efter ny programvara som är tillgänglig online. Om du får frågor om att ladda ner en ny version bör du svara ja för att undvika mindre fel och att din TV blir slöare. Medan detta pågår är det inte ovanligt att din TV stängs av och på flera gånger. Processtiden varierar beroende på storleken på uppdateringen och din webbhastighet. Kom dock ihåg att det är viktigt att du lämnar TV:n ifred medan den laddar ner och slutför installationen.

Uppdatering via USB:

Om du har din TV-apparat på en plats utan internet kan du ladda ner TV-uppdateringar på en dator. Därefter måste innehållet kopieras till ett USB-minne så att du kan uppdatera TV:n via USB-ingången. Proceduren för detta kommer att variera från tillverkare till tillverkare, så här är det viktigt att du följer stegen i bruksanvisningen.

Användning av appar som Netflix:

När TV:n är ansluten till internet öppnas en värld av möjligheter. På de flesta TV-apparater brukar Netflix-appen vara förinstallerad. Om du redan har ett Netflix-konto är det bara att logga in med ditt vanliga lösenord och användarnamn, eller så kan du registrera en ny användare via TV:n.

När det gäller andra appar som till exempel Spotify, Viaplay eller HBO Nordic måste de som regel laddas ner från TV-leverantörens app-butik. Detta går att ordna med en smartphone, och kräver att du registrerar dig i TV-leverantörens app-store. Om du redan har registrerat dig kan du enkelt logga in med användarnamn och lösenord, annars måste du registrera dig via TV:n. Därefter är det bara att ladda ner de appar du önskar och logga in på de tjänster du vill använda.

 Fjärrkontroll och TV-box

5. Anslutning av TV-signaler

Sedan släckningen av det analoga nätet 2008 krävs en digital avkodare för att titta på vanliga TV-sändningar. Det finns flera sätt att göra detta:

  • Via en extern avkodare: Detta gäller vanligtvis om du har TV-signaler från GET, Altibox, Viasat eller Canal Digital. Dessa avkodare ansluts till TV:n med en HDMI-kabel för bästa bild- och ljudkvalitet.
  • Via TV:ns CA-modul:De flesta nya TV-apparater från de största TV-tillverkarna har inbyggda digitala avkodare som kan ta emot TV-signaler från RiksTV, och förser dig med satellitkanaler från Canal Digital. Fördelen här är att du slipper en extern TV-box i vardagsrummet och det enda du behöver förhålla dig till är fjärrkontrollen. Installationen fungerar genom att först sätta in ditt digitala programkort i en CA-modul och sedan sätta in modulen i TV:n.

Låter det komplicerat? Kom ihåg att vi kan hjälpa dig - antigen med anpassning av TV:n, eller montering av TV:n på fäste eller installation av TV på väggen.

 HDMI-kabel

6. Anslutning av andra källor

När du ansluter utrustning som en DVD-spelare, Blu-ray-spelare eller en spelkonsol till din TV rekommenderas det att du använder TV:ns HDMI-ingångar. Genom HDMI sänds både ljudet och bildsignalen digitalt, vilket ger dig bästa kvalitet.

Nya TV-apparater har normalt 2 till 5 HDMI-ingångar för anslutning av externa enheter, och varje HDMI-ingång är oftast numrerad, det vill säga HDMI nummer 1, nummer 2, etc. För att lättare veta vilken enhet som är ansluten till varje ingång bör du namnge de enskilda ingångarna. Detta gör att TV:ns skärmmeny visar exempelvis Blu-ray-spelare istället för HDMI 1 och Playstation istället för HDMI 4. Detta görs via menyn på TV:n. Många har också en förstärkare eller soundbar som ljudenhet. Hur du sköter anslutningarna kommer att variera beroende på vilken utrustning ska ansluta och hur din installation ser ut. Därför måste du kontrollera bruksanvisningen noggrant.

  • Önskar du att vi hjälper dig? Kom ihåg att anslutning av existerande och ny utrustning är inkluderat när vi monterar din TV på väggen eller på ett TV-bord.
  • Har du testat att installera din utrustning utan att lyckas? Våra tekniker har tillgång till alla TV-modeller vi säljer och är därför utrustade med samma fjärrkontroll som du har. Det betyder att vi kan hjälpa dig snabbt om du är osäker eller stöter på problem. För att göra det så enkelt och säkert som möjligt går all dialog genom Rescue Lens-appen (Android + iPhone), så att du enkelt kan visa hur du ansluter utrustningen - och guidas tillbaka till rätt spår via videochatt med teknikern.

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar