Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Att tänka på när du väljer en kompakt tvättmaskin

Liten tvättmaskin

När det gäller tvättmaskiner så kan plats ibland vara en utmaning, oavsett om du ska ha den i stugan eller i en liten lägenhet. Som tur är finns det tvättmaskiner i mindre design, med samma funktioner som de stora.
 Bild av två typer av tvättmaskiner

Toppmatad eller frontmatad?

Om du har begränsat utrymme finns två lösningar när det gäller tvättmaskiner, säger Steinar Waage hos Elkjøp Jessheim.

"Du har huvudsakligen två typer av tvättmaskiner att välja mellan om du har ont om utrymme. Du har den toppmatade modellen och en smalare variant som frontmatas. Den toppmatade tvättmaskinen har en standardbredd på 40 cm. Och så har vi den mindre versionen som frontmatas. Den är lika hög och bred som fullstora maskiner men är cirka 25 cm grundare", säger Waage.

 Tvättmaskin sedd ovanifrån

Kapacitet

Den stora skillnaden mellan en mindre tvättmaskin och en fullstor modell är naturligtvis kapaciteten. Du kan inte tvätta lika mycket på en och samma gång i en liten maskin. En annan sak är att mindre plats i maskinen kan innebära mer slitage på tygerna. Så det är mycket viktigt att du inte kör med full maskin. Waages råd är helt enkelt att tvätta oftare.

"En vanlig tvättmaskin tar ungefär 8-10 kg medan de mindre tvättmaskinerna har en kapacitet på 5-7 kg", säger han.

 Liten tvättmaskin på modert badrum

Bra funktioner för små hushåll

Den mindre kapaciteten gör naturligt nog en kompakt maskin mer begränsad. Men den fungerar ändå bra för det mindre hushållet. Även för småbarnsfamiljer och större hushåll kan den fungera som ett bra komplement till en gemensam tvättstuga. Friheten att kunna tvätta när man vill är viktig för många. Det gäller särskilt för dem som ägnar sig åt löpning, träning eller som är aktiva på andra sätt. Enligt Waage har en kompakt maskin många av de funktioner som en stor maskin har.

"Detta gäller särskilt de toppmatade maskinerna som har i stort sett samma funktioner som de fullstora maskinerna. Du har alla standardprogram för olika slags tvätt samt snabbprogram. Ofta finns det bland annat ett snabbtvättprogram på 15-20 minuter. Perfekt för dem som vill kunna tvätta sina träningskläder snabbt", säger han.

 Frontmatad liten tvättmaskin

Bra för miljön

Waage inser att det kan vara frestande för många att köpa begagnat när man är student med små ekonomiska resurser, men han rekommenderar alla sina kunder att ändå köpa nytt. En ny tvättmaskin ger renare tvätt. Dessutom förbrukar en ny tvättmaskin mindre el och vatten.

"Det finns alltid fördelar med att köpa en ny maskin. Du vet vad du får och med alla nya tvättmaskiner följer en produktgaranti. När det gäller en begagnad maskin vet du ingenting om hur mycket den har använts och till vad. Du vet inte heller om det växer bakterier i den. För många är miljön viktig och nya maskiner är mer miljövänliga", säger han.

 Att tänka på när du väljer en kompakt tvättmaskin

Borstlös motor

Enligt Waage gör du klokt i att välja en tvättmaskin med borstlös motor oavsett vilken typ av maskin du bestämmer dig för. Maskiner med sådana motorer håller längre. Du kan i stort sett tvätta dygnet runt utan att den blir överhettad. Den är också mer tystgående enligt Waage.

"En borstlös motor är i stort sett outslitlig. Därför har de flesta av dem tio års garanti. Motorn har bättre kontroll över trumman och tvättar mycket skonsammare. Den tar alltså hand om tvätten bättre. Dessutom behöver de inte vara särskilt dyra", förklarar han.

Köp kompakta tvättmaskiner här:

Inga produkter

SPARA 462
Jämför
Köp produkt
Webblager (100+)  
 • Kapacitet: 5 kg
 • 1000 rpm
 • Energiklass A+
Veckans erbjudande! Gäller till söndag 7/6 kl 23:59
  
  
 
Jämför
Köp produkt
Webblager (100+)  
 • Kapacitet: 6 kg
 • Centrifugeringshastighet: 1000 varv/min
 • Speed 15'-program
  
  
 
Jämför
Köp produkt
Webblager (25+)  
 • Kapacitet: 6 kg
 • 1200 rpm
 • Smart Touch
  
  
 
SPARA 2000
Jämför
Köp produkt
Webblager (25+)  
 • Kapacitet: 6 Kg
 • Rotationshastighet: 1300 rpm
 • SensiCare, SteamCare
Veckans erbjudande! Gäller till söndag 7/6 kl 23:59
  
  
 
Loading