Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Fyrdelad bild med högtalare och hörlurar

Allt om ljud - Från aktiv brusreducering till tweeter

Ska du köpa högtalare, ljudsystem, hemmabioanläggning eller hörlurar, men förstår dig inte på alla de olika funktionerna och teknologierna som produkterna har betyder? I denna artikel förklarar vi skillnaden på aktiv och passiv brusreducering, vad Dolby Atmos egentligen är, vad som menas med hi-res-ljud och multiroom, vad skillnaden är på en förstärkare och en receiver och mycket mer.
 Kille med solglasögon som trycker på en högtalare

AirPlay: AirPlay är Apples nyaste teknologi för att streama film och musik helt trådlöst. Det betyder att du bara behöver en surfplatta eller en mobil, en Mac eller en dator såväl som en AirPlay-mottagare. Med hjälp av mottagaren kan du skicka media från en annan iOS-enhet. De två samarbetar via ett trådlöst eller kabelförbundet nätverk.

Aktiv högtalare: Kort förklarat är detta en högtalare med en inbyggd förstärkare, så att du inte behöver en dedikerad förstärkare. En passiv högtalare behöver en extern förstärkare för att fungera. Detta betyder att du behöver ha en förstärkare sen tidigare eller investera i en ny om du vill köpa ett par passiva högtalare. Folk som föredrar passiva högtalare gör det eftersom de kan välja en förstärkare istället för att nöja sig med den inbyggda i högtalaren.

 Kvinna med Jabra Elite 85h

Aktiv brusreducering: Aktiv brusreducering (förkortat ANC eller ANR) är teknologi där hörlurarna eller högtalaren skickar ut motsignaler mot bruset i omgivningarna för att nolla ut det. Resultatet blir att du upplever mindre eller inget av bruset runt dig och kan lyssna på musiken helt ostörd.

Amazon Alexa: Alexa är den virtuella assistenten från Amazon. Hon är integrerad i dessa produkter på samma sätt som Siri är för Apple-enheter och Google Assistent för Google-produkter. Med Alexa kan du styra prylar som Sonos One eller smarthemsystem som Samsung SmartThings med rösten.

 Kvinna i soffa justerar högtalare

Bluetooth: Bluetooth är en standard för trådlös överföring av data mellan elektronik. Bluetooth-anslutning gör att du slipper att ha en kabel mellan enheterna för att överföra innehåll eller till exempel ljud. Bluetooth finns i flera olika generationer, och den nyaste heter Bluetooth 5.0. Skillnaden mellan den och föregångaren 4.2 är att den har dubbelt så hög hastighet och fyra gånger så lång räckvidd.

Dolby Atmos: Dolby var från början en firma som skapade system för att dämpa brus och buller från bandspelare. Senare förknippades Dolby mest för surroundanläggningar till biografer. Dolby Atmos är den senaste versionen, och de har nu tagit klivet in i hemmabiovärlden. För att ha ett fullvärdigt Atmos-system behöver du flera högtalare och en förstärkare med stöd för Dolby Atmos. Förenklat så är detta ett system som anpassar ljudet efter var lyssnaren befinner sig, och låter hemmabioprocessorn bestämma hur mycket ljud de olika högtalarna behöver ge för att placeringen i ljudbilden ska bli korrekt.

 Par i soffa med högtalare i bakgrunden

Drivelement: Ett drivelement är en liten högtalare som sitter i hörlurar och skickar ljud in i öronen. Detta elektromagnetiska element förvandlar elektriska impulser till ljud. Ett drivelement i olika storlekar sitter i alla hörlurar.

Förstärkare: Superenkelt förklarat så är en förstärkares uppgift att ta ljudsignalerna från en ljudkälla och sedan förstärka signalerna till ström som kan driva högtalare och skapa ljud.

Hi-res-audio: Till skillnad från TV så finns det ingen universell standard för ljud. Enkelt förklarat kan hi-res-ljud återge ljudet från inspelningar med högre kvalitet än CD. Nackdelen är att filstorleken blir större.

Receiver bredvid en TV

Multiroom: Med ett multiroomsystem kan du fylla hela hemmet med trådlös musik genom att placera högtalare i olika rum och ansluta de till WiFi-nätverket. Sonos är kanske det mest kända systemet för multiroom. Jämfört med Bluetooth-högtalare ger multiroom dig en smärtfri musikupplevelse som inte avbryts av samtal och SMS. Dessutom slipper du ansluta till högtalarna varje gång du vill lyssna på musik.

Receiver: En receiver är en förstärkare med en inbyggd radiomottagare som betyder att du kan lyssna på radio direkt med den.

 Sonos-enheter i ett ljudsystem runt en TV

Subwoofer: En subwoofer är en egen bashögtalare som spelar upp de djupa frekvenserna som vanliga högtalare inte lyckas återge. En subwoofer används oftast som ett supplement för soundbar eller hemmabioanläggningar.

Surroundljud: Surround är ett gemensamt begrepp för ljudformat som använder sig av fler än två kanaler för att förmedla ljudet. Detta ger en mer realistisk ljudbild för när du tittar på film.

Tweeter: Tweeter, också kallad diskant, är ett högtalarelement som spelar upp de allra högsta tonerna, från ca 4-5 kHz till 16-20 kHz.

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar