Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Snabbguide till den bästa routerplaceringen

 Snabbguide till den bästa routerplaceringen

För att få bra WiFi-mottagning hemma är det viktigt att routern placeras på rätt plats. Men var bör den placeras? Här är vår bästa tips.

Är det dålig WiFi-mottagning i vissa rum? Det kan bero på routerns placering.

Precis som andra trådlösa signaler blir WiFi-signalerna svagare när avståndet till routern ökar. Även väggar och andra föremål kan försämra signalöverföringen.

Många föredrar att ställa routern så undanskymt som möjligt, men det finns goda skäl att plocka fram den ur garderoben och i stället placera den så att signalstyrkan blir så bra som möjligt – åtminstone om WiFi-uppkopplingen svajar eller hackar när du strömmar musik eller filmer i vissa rum.

Alternativet är att köpa en WiFi-signalförstärkare eller en kraftfullare router. Men att se till att den trådlösa routern placeras på en så bra plats som möjligt kostar inget. Det här bör du tänka på när du väljer placering.

Placera routern på en central plats

Routerns placering har stor betydelse för den trådlösa mottagningen. Det bästa är om den kan placeras mitt i hemmet. Om det då blir för långt till modemet kan det vara värt att köpa några extra meter Ethernet CAT6-kabel så att routern kan ställas på lämpligt ställe oavsett modemets placering.

Radiovågor sprider sig lättare nedåt än uppåt. Om din bostad har två våningar är det därför en bra idé att placera routern på övervåningen. Om du har tre våningar rekommenderar vi att routern placeras på en hög plats på andra våningen.

Se också till att det inte finns något intill routern som kan försämra signalöverföringen. Den ska med andra ord inte placeras mellan tv:n och väggen eller mellan andra större föremål. Det bästa är om den placeras på ett bord, en hylla eller att den väggmonteras.

Undvik tjocka väggar

Tjocka väggar dämpar WiFi-signalerna en hel del. Problemen blir större ju tjockare väggen är. Och självklart är betongväggar ett större hinder än trä- och gipsväggar. Radiovågorna tar sig dock lättare genom golv och innertak.

Det är därför en dålig idé att placera den trådlösa routern i ett skåp eller i en hurts – även om det ur ett estetiskt perspektiv kan verka praktiskt.

Det största hindret för trådlösa signaler är dock vatten. Det innebär att routern inte bör placeras intill ett akvarium. Och det vore naturligtvis katastrofalt att placera den bakom en varmvattenberedare.

Placera inte routern i köket

Även metall och speglar reflekterar och stör nätverkssignalerna. Undvik därför att placera routern i köket, eller för den delen i badrummet.

Köket är olämpligt även av ett annat skäl. Mikrovågsugnar använder ungefär samma frekvens som trådlösa routrar, dvs. 2,4 GHz. Om du noterat att signalstyrkan blir svagare varje gång du värmer något i mikron är detta förklaringen. Med en dual band-router löser man det problemet eftersom den skickar signaler på både 2,4 GHz och 5 GHz samtidigt.

 Snabbguide till den bästa routerplaceringen

Hur antennerna ska vinklas

Många trådlösa routrar har en eller flera antenner som kan vinklas åt olika håll. Genom att vinkla dem åt rätt håll går det att öka signalernas räckvidd.

Om antennerna fälls upp så att de står vertikalt ökar räckvidden i sidled, vilket är bra om man bor stort och bara har en våning.

Om antennerna fälls ner så att de ligger horisontellt ökar signalernas räckvidd uppåt och neråt, vilket är bra om man har flera våningar och har dålig mottagning på nedervåningen.

Trådlösa routrar som har inbyggda antenner kan inte ställas in på det sättet. De mest avancerade routrarna, som t.ex. Apple Airport Extreme, förstärker automatiskt signalen i riktning mot de anslutna enheterna.

Kom ihåg att köpa en nätverkskabel (Ethernet):