Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Dator på ett skrivbord

6 steg som hjälper dig att hitta rätt skärm

Storlek, upplösning och användningsområde är saker att ha i åtanke. Så här hittar du den perfekta datorskärmen som täcker dina behov.

Lägger du flera timmar per dag framför en datorskärm? Då borde du försöka att göra tiden som du spenderar framför datorn så bra som möjligt. Det finns många olika skärmar att välja mellan - läs vår guide för att göra valet så mycket enklare!

Först borde du fundera lite på vad du använder datorn till mest. Är det kontorsarbete och surfande kommer du undan med en enklare skärm. Tycker du om att spela, kolla på filmer och serier kan det vara värt att lägga lite mer pengar på skärmen.

En ultrawide gamingskärm

1. Storlek och format

Är du sugen att fästa den på väggen - eller använda den för att kolla på film, kan en större skärm fungera bättre. Ska du använda den för att spela, surfa eller för att skriva kan en 24” eller 27” stor skärm vara det bästa alternativet.

Skärmar mäts i tum - från kant till kant. Du kan alltid läsa skärmens fysiska mått för att se till att den passar bra i utrymmet du ska ha den i.

Vissa skärmar är välvda och har ett ultra-wide-format. Detta kan göra det mer effektivt att arbeta med flera program, sida-vid-sida. En ultra-wide skärm kan ersätta behovet för flera skärmar bredvid varandra. Gamers kan också ha nytta av det bredare formatet, då du får ett bredare synfält. Det gör också upplevelsen mer uppslukande.

Välvda skärmar ger dig en mer uppslukande upplevelse för spel och för filmer. Var uppmärksam på att de fungerar allra bäst om du ser på saker för dig själv. Om ni är två framför en välvd skärm är inte betraktningsvinkeln lika bra. Ta även en titt på skärmens hållare för att se om den kan justeras upp och ned, och om den kan vridas.

Skärm som står på ett skrivbord

2. Upplösning

Upplösning är numret horisontella och vertikala pixlar som visas på en skärm. Ett högre nummer betyder en skarpare bild. I dag har de allra flesta skärmarna hög upplösning, och om du inte har specifika behov som till exempel fotoredigering behöver du inte tänka så mycket på upplösningen.

De flesta skärmarna har åtminstone Full HD 1080p, som är tillräckligt för vardaglig användning. Var uppmärksam på att för hög upplösning på en liten skärm kan göra det svårt att se detaljer och att läsa text. Vissa skärmar erbjuder 4K eller till och med 5K. Dessa är det utmärkta valet för folk som jobbar med grafikkrävande uppgifter, som gaming eller foto och videoredigering. Se bara till först att din dator är kraftig nog att klara av att driva skärmen.

Är du sugen på en 4K skärm men ser att din dator börjar bli lite för gammal för att klara av det, kan du få hjälp att hitta en ny gamingdator här!

En speldator på ett skrivbord

3. Responstid och uppdateringsfrekvens

Detta är hur snabbt skärmen reagerar på det som händer på datorn, och hur många gånger bilden uppdateras varje sekund. Detta är viktiga faktorer för gamers. Se till att ditt grafikkort/GPU klarar av att driva en bra skärm. Plattformen för synkronisering av bildens uppdateringsfrekvens ska också matcha ditt grafikkort. Nvidia använder G-Sync, medan AMD använder FreeSync.

Kvinna som sitter framför en dator och jobbar med färger

4. Färger och kontrast

Skärmens färgspektrum säger något om hur många färger den kan visa - och hur precist de återges. Detta är till exempel mycket viktigt om du håller på mycket med fotoredigering. Kontrastförhållande är skillnaden mellan det mörkaste mörka och det vitaste vita som den kan visa. Ett högt kontrastförhållande betyder en snyggare bild när du ser på mörka scener i filmer och TV-serier.

Olika paneltyper

5. Paneltyper

Olika paneltyper har sina fördelar och nackdelar:

TN (Twisted Nematics): Den äldsta, billigaste och vanligaste paneltypen med hög uppdateringsfrekvens och responstid. Nackdelarna? Inte så bra färgåtergivning och dåliga betraktningsvinklar. Konklusionen: Ett prisvänligt alternativ för de flesta - inkluderat gamers (speciellt för esport).

VA (Vertical Alignment): Ganska lika TN, men de är bättre på färger och de har bättre betraktningsvinklar. De har högre responstid, men ett högt kontrastförhållanden som gör att de är utmärkta för filmer.

IPS (In-panel-switching): Dessa high-end-paneler ger dig det bästa från båda världar - men de brukar ha högre responstid än TN. De är också dyrare.

OLED/QLED: Alla de andra paneltyperna är en sorts LED. OLED eller QLED är tunnare och lättare - med bättre bildkvalitet än sina syskon. De ger dig också bättre kontrastförhållande, färger och responstid.

HDMI och DisplayPort-kablar

6. Vilka anslutningar behöver du?

De flesta skärmarna ger dig möjligheten att välja mellan olika portar för att ansluta till din dator. Den vanligaste standarden, HDMI, är ett säkert val. Särskilt om skärmen har stöd för en HDMI 2,0-kabel.

För vissa grafikkort kan DisplayPort vara det bättre valet. Spelar du så är DisplayPort rätt val, då den har stöd för både FreeSync och G-Sync. Den har också högre bandbredd, som ger dig bättre resultat och upplösning upp till 8K.

Se ett urval av våra skärmar här:

Inga produkter

Acer KG271C 27" bildskärm gaming (röd/svart)
Webblager (25+)  
ACKG27144HZ
3 995
 
 
Webblager (25+)  
  • Full HD 1080p TN panel, 144 Hz
  • AMD FreeSync, 1 ms svarstid
  • DisplayPort, HDMI, DVI, inbyggda högtalare
  
 
Samsung S27F358H 27" bildskärm (svart) Samsung S27F358H 27" bildskärm (svart)
Webblager (100+)  
SAMLS27F358FW
1 790
 
 
SPARA 1005
Webblager (100+)  
  • 27" Full HD PLS-panel
  • AMD FreeSync
  • HDMI, DisplayPort
Sommarrea! Gäller till Söndag 19/7 kl 23:59
Sommarrea! Gäller till Söndag 19/7 kl 23:59
  
 
Predator X34P 34" välvd gamingskärm
 
ACPREDX34P
9 995
 
 
 
  • Välvd 1440p IPS panel
  • Nvidia G-Sync, 100/120 Hz refresh rate
  • HDMI, DisplayPort, USB 3.0, ljud