Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Soundbar-guide – vilken typ passar dig bäst?

Välj rätt soundbar med Elgiganten

TV-apparaterna blir plattare och mer avancerade, vilket lämnar mindre plats för högtalare i själva TV:n. Om du upplever att TV:ns ljud är burkigt, eller att det är svårt att höra tal och bakgrundsljud tydligt, så kan en soundbar vara lösningen på dina problem. Här förklarar vi vad du bör tänka på.

Skaffa en soundbar till TV:n


En TV idag kommer ofta i supertunn design som gör den till ett riktigt snyggt inslag i vardagsrummet. Däremot kan den slimmade designen gå ut över ljudkvaliteten. En lösning är att skaffa en soundbar som höjer ljudkvaliteten avsevärt, utan att ta för mycket plats.

Varför ska du ha en soundbar?

Dagens TV-apparater är mer avancerade än någonsin, samtidigt som designen blir tunnare och mer elegant för att smälta in bättre i ditt vardagsrum. Detta medför i många fall att ljudkvaliteten från de inbyggda högtalarna upplevs som burkig eller svag, och du kan uppleva att det är svårt att höra detaljer i ljudet tydligt utan att höja volymen till en mycket hög nivå.

En soundbar är lösningen på dina problem! En soundbaranläggning består av en tunn, avlång enhet som placeras framför din TV och förstärker ljudupplevelsen. I videon till höger förklarar vi fördelarna med en soundbar.


Det här ska du tänka på när du väljer en soundbar

Soundbar på väggen

Placering och kompatibilitet

Det vanligaste är att en soundbar placeras på en TV-bänk under eller framför TV:n, men de allra flesta modellerna går också bra att hänga på vägg. Om du har en TV på ett väggfäste så finns det smarta universalfästen som gör att du kan fästa din soundbar på TV:ns väggfäste, vilket ger en snygg installation.

Det finns inget krav på att soundbaren behöver vara av samma fabrikat som din TV - men det kan ge fördelar i form av enhetlig design och en fjärrkontroll som kan styra både TV och soundbar.

Djupare bas med trådlös subwoofer

Subwooferns placering och funktion

De allra flesta soundbaranläggningar kommer idag med en subwoofer. Subwoofern, som även kallas baslåda, gör att du får ett djupare och fylligare ljud. De allra flesta subwoofers idag är helt trådlösa, vilket gör att de bara kräver strömförsörjning för att fungera. Subwoofern är heller inte lika känslig för placering som själva soundbaren, vilket gör att du kan ställa den på valfri plats i rummet - exempelvis i ett hörn, eller bredvid soffan.

Om du inte har plats för en subwoofer, eller föredrar en anläggning utan subwoofers, så finns även soundbars som levereras utan subwoofer.

Välj en soundbar med Wifi- och/eller Bluetooth-överföring

Anslutningar och kontakter

Vanligtvis ansluts en soundbar till TV:n via HDMI ARC eller optisk kabel (Toslink), men många nya modeller går även att ansluta helt trådlöst till kompatibla TV-modeller. Merparten av alla soundbars har dessutom stöd för att anslutas till en telefon eller smartphone, via Bluetooth eller Wi-Fi, så att du kan spela din favoritmusik i vardagsrummet.

En soundbar med Dolby Atmos ger dig 3D-ljud

Design

Eftersom soundbaren kommer vara ett synligt inslag i ditt vardagsrum, så är det viktigt att du väljer en modell som är estetiskt tilltalande. De flesta stora TV-tillverkare har soundbars som matchar deras TV-modeller designmässigt, och det finns också soundbars i flera olika färger - exempelvis svart, vitt och silver.

Få en komplett surroundanläggning med bakhögtalare

Bygg vidare på ditt ljudsystem

Vissa soundbars går att använda som en del i ett så kallat multiroom-system, vilket innebär att du kan utöka systemet med fler högtalare och spela musik i hela ditt hem. Fundera redan innan köpet på om du vill kunna bygga ett komplett ljudsystem som täcker hela ditt hem - i så fall kan det vara smart att från början välja en soundbar som stöder multiroom.

Alla soundbars

Inga produkter

JBL Bar 5.0 MultiBeam soundbar JBL Bar 5.0 MultiBeam soundbar
Webblager (50+)  
267922
3 990
 
 
Webblager (50+)  

  • MultiBeam-surroundljud
  • Chromecast, AirPlay och Alexa MRM
  • Röststyrning, HDMI eARC
  
 
Bang & Olufsen Beosound Stage soundbar (svart/silver)
Webblager (5+)  
Webblager (5+)  

  • 3 tum Wi-Fi-soundbar
  • Dolby Atmos, inbyggd Chromecast
  • HDMI ARC, AirPlay 2-kompatibel
  
 

Läs mer om våra produkter