Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Trögt WiFi? Så här snabbar du upp ditt trådlösa nätverk hemma.

Segt internet? Så här förstärker du ditt trådlösa nätverk hemma.

Få saker är så irriterande som att ha en långsam och ostabil internetuppkoppling hemma. Det är lite som att sitta i en bilkö utan att veta vad som orsakar den. Men det är just precis detta – att hitta orsaken till den tröga trafiken – som är nyckeln till att förbättra en långsam WiFi-uppkoppling.

Din router är hjärtat i ditt nätverk och det är den som ser till att dina anslutna enheter lever upp till sin potential. Många känner inte till detta.


Hur bra är täckningen?

Börja med att få en helhetsbild över din nuvarande uppkoppling. Du kan antingen surfa in på bredbandskollen.se eller ladda ner en app för mätning av bredbands-hastigheten, till exempel Speedtest från Ookla, på din mobil och testa hastigheten i olika rum i bostaden. Med appen kan du kontrollera om du får den hastighet du betalar för och hur täckningen är i de olika rummen.

Var i hemmet är routern placerad?

Därefter kan du prova att flytta på routern. Om det hjälper, så vet du att orsaken var att routern var felplacerad. Routern ska helst vara placerad centralt i bostaden och inte vara övertäckt. Vissa gör misstaget att placera den i en låda, ett skåp eller i källaren, som kanske är byggd av betong. Läs mer om hur du får till den bästa routerplaceringen.

Vilka och hur många enheter är uppkopplade?

Om du har en gammal dator eller annan enhet med ett långsamt nätverkskort så kan det hända att detta drar ner hastigheten i nätverket. Prova att stänga av dessa enheter och se om det hjälper. Om det gör det och du ändå vill fortsätta att använda den gamla enheten kan lösningen vara att köpa ett trådlöst USB-nätverkskort av senare modell.

Smarta enheter gillar smarta nätverk

En annan vanlig orsak är att man helt enkelt har gammal teknik där hemma. Många byter regelbundet ut sin dator, surfplatta och telefon, men glömmer bort att uppgradera routern eller förstärka nätverket i hela bostaden. Dessutom ansluter vi fler enheter till wifi i dag än för några år sedan. En familj som tidigare hade en TV och två datorer har i dag kanske tre mobiltelefoner, tre surfplattor, tre datorer, två smart-TV och en Chromecast. Den ökande trafiken ställer högre krav på både ditt wifi och din router.

Segt wifi i hela hemmet?

Om du provade flytta runt på routern där hemma utan vidare resultat, kan det vara läge att uppgradera routern. De nyare routrarna klarar högre hastigheter, så om du har en gammal modell kommer du inte att få full nätverkshastighet – även om du betalar för det.


Se utbudet routers .

Ostabilt wifi i vissa rum?

En annan orsak till att nätverket upplevs som långsamt och instabilt kan vara att WiFi-signalen inte når alla rum i bostaden. Om du upplever problem med din nuvarande routers räckvidd ska du kolla in det senaste inom nätverk: mesh.Se utbudet mesh-nätverk

Traditionell signalförstärkare

Speciellt i mindre hus och hem kan det räcka med en vanlig signalförstärkare. Till skillnad från ett mesh-nätverk förstärker WIFI-förstärkaren de redan existerande signalerna. Önskar du dig lite bättre räckvidd till ett förmånligt pris, då kan en WIFI-förstärkare vara valet för dig.


Se utbudet förstärkare .

Bli inspirerad av våra andra artiklar: