Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Välj rätt trådlös router

Vilken trådlös router bör jag välja?

Vilken trådlös router du bör skaffa beror på hur mycket och hur du använder ditt nätverk. Därför bör du kartlägga dina behov innan du undersöker vilka routrar som finns att köpa, säger Thomas Sørensen, Jr. Product Manager hos Elgiganten Nordic.

– Om ditt bredband är måttligt snabbt, till exempel 10–20 Mbit/s (megabit per sekund), och du inte har möjlighet eller behov av högre hastigheter, så klarar du dig bra med en enklare router. Men du bör också tänka på hur stor räckvidd routern behöver ha. Vill du kunna surfa från uteplatsen? Har din bostad flera våningar?

– En router består av många komponenter och kan jämföras med en dator. Den innehåller processor, minne, antenner och ett chip. Dyrare routrar har komponenter av högre kvalitet som ger bättre räckvidd och stödjer högre hastigheter, förklarar Sørensen.

Därför bör du tänka efter innan köpet, framförallt vad gäller följande:

  • Hur många enheter ska anslutas till routern?

  • Hur hög hastighet behöver du? Finns det gamers i familjen som behöver en snabb uppkoppling och tar upp mycket bandbredd?

  • Vilken räckvidd behöver routern ha?

– Har du redan ett trådlöst nätverk och funderar på att uppgradera? Och i så fall, av vilken anledning? Behöver du längre räckvidd, högre hastighet eller är skälet något annat? Vet du svaret på det är det lättare att hitta rätt produkt, säger Sørensen.

Billiga kontra dyra trådlösa routers

Priset är självklart en faktor när du ska välja en router som passar dina behov. Använder du internet mycket och har många enheter anslutna bör du satsa på en lite dyrare router.

– Enkelt uttryckt kan trådlösa routers delas in i två kategorier: Wireless N och Wireless AC, berättar Sørensen. Wireless AC är den senaste standarden av de två och kostar lite mer. Wireless AC ger högre hastigheter och kan hantera fler enheter än en N-router.

Och skillnaden i pris kan vara ganska stor mellan olika trådlösa routrar – från några hundralappar för de enklaste upp till ett par tusen kronor för de mer avancerade. Vår bästsäljare är Linksys WRT1900ACS, en WiFi-router i mellanprisklassen.

Trådlös Mesh-router och Mesh-nätverk

Om du är ute efter det allra senaste inom trådlösa nätverk, ska du välja ett Mesh-nätverk.

– Det senaste inom WiFi kallas Mesh, en teknik som lanserats under det senaste året. Systemet består av en huvudrouter och en eller flera routrar som kallas satelliter, säger Sørensen.

Det påminner om ett system med en router och en eller flera WiFi-förlängare, men är stabilare och har fler funktioner. En WiFi-förlängare ökar visserligen nätverkets räckvidd, men det gör att hastigheten minskar och du måste ansluta till förlängaren manuellt. Mesh-tekniken fungerar på ett helt annat sätt.

– Den stora skillnaden är att Mesh skapar ett stort nätverk med ett och samma namn. Mesh-systemet flyttar automatiskt de anslutna enheterna från routern till närmaste satellit. Som användare får du därför alltid maximal hastighet utan att behöva göra några manuella inställningar. Ett Mesh-system som till exempel Linksys Velop Mesh WiFi-nätverk med två routrar kostar lite mer än en vanlig router i den högre prisklassen. Men med tanke på funktionaliteten och den förbättrade uppkopplingen är det högre priset lätt att motivera.