Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Bild av olika TV-apparater

Nu är det enkelt att välja rätt TV

Är det dags att byta TV? Här kan du få hjälp att välja TV efter bildteknologi och kvalitet. Välj efter kategorierna Basic, Premium eller High-end. Du kan också välja efter teknologi. Enklare blir det inte. Hos Elgiganten hittar du TV:n som passar just dig.
 Basic-logo

För dig som letar efter en TV för basbehov. Med en TV i denna kategori kan du se alla typer av underhållning i god upplösning.

 Premium-logo

För dig som söker lite mer. Här får du en skarpare bild, bättre kontrast och mer genomarbetad design. Denna TV täcker de allra flesta behov.

 High-end-logo

För dig som vill ha de bästa på marknaden. Här får du den klaraste och skarpaste bilden, de mest följsamma bildrörelserna för sport och film och det absolut bästa när det gäller svartnivå, kontrast och färgåtergivning.

Bild av en LCD-TV

LCD-TV (LED-TV)

LCD är en förkortning för ”Liquid Crystal Display”. Dagens LCD-TV bygger på LED-teknologi, som tillverkas mer energibesparande och energieffektiva, och kallas därför ofta LED-TV. Naturligtvis har även bildkvaliteten förbättrats. En LED-TV är utrustad med en av två olika typer av LED-ljus, antingen- kant-LED eller bakbelyst-LED. Generellt sett ger bak-LED, också kallat full-LED, bättre kontrast och svartnivå jämfört med kant-LED. Med en LED-TV får du ofta stora skärmar till bra priser - och mycket för pengarna!

Bild av QLED-TV

QLED-TV

QLED är en teknik som utvecklats av Samsung och används främst i deras TV-apparater. Termen QLED anspelar på Quantum Dot-tekniken, vilken i denna typ av TV kombineras med en LED-upplyst LCD-panel. QLED är med andra ord en vidareutveckling av LED-tekniken. I grova termer är QD-tekniken kvantprickar som konverterar ljus till nästan vilken färg som helst. Den främsta fördelen med QLED-TV är skärmens ljusstyrka, som i stor utsträckning överstiger andra liknande TV-tekniker.

 Bild av OLED-TV

OLED-TV

OLED står för Organic Light Emitting Diode. Denna teknik är helt annorlunda än den som finns i LED/LCD-skärmar. Till skillnad från QLED, sänder varje pixel sitt egna ljus. Dessa pixlar kan stängas av helt så att de inte släpper ut något ljus. Resultatet är en kolsvart svartnivå och en mycket exakt återgivning av kontrast och ljus.

LCD - Hitta din TV:

QLED - Hitta din TV:

OLED - Hitta din TV:

Guide till TV-storlekar

Så här ska du tänka när du väljer storlek på din TV

Dagens TV ger en otroligt fin bildkvalitet och skärpa, vilket gör att du kan sitta närmare din TV än förut. En större TV ger en bättre upplevelse och kommer verkligen till sin rätt när du ska se på sport eller film. Den vanligaste storleken som köps idag är 55 tum. Det är en bra storlek om du vill kunna sitta längre bort från TV:n eller om du vill ha många gäster på besök för att se på sport. Vill du ha upplevelsen av att uppleva matchen på plats bör du du överväga en 75" TV eller större.

Du bestämmer själv hur nära du ska sitta! De stora TV-apparaterna har så pass bra och skarp bild så du kan sitta riktigt nära dem. Ju fler som ska titta - desto större TV är en bra tumregel. Med en större TV kan du förstås se bättre även på långt håll, men om du vill sitta riktigt nära kommer du få bra bild då med.

Vi har tagit fram ett verktyg som hjälper dig att hitta rätt TV-storlek utifrån ditt tänkta betraktningsavstånd. Dra i soffan ovan för att ange ditt avstånd till TV-skärmen, så ser du ett förslag på en TV-storlek som passar dig.

Du behöver självklart även ta hänsyn till hur stor yta du har att röra dig med. I tabellen till höger ser du ungefärlig bredd och höjd för TV-modeller i olika storlekar. Du bör dock alltid dubbelkolla måtten i specifikationerna för den TV du är intresserad av.

Tum (inch) Bredd i centimeter Höjd i centimeter
32 Cirka 70 cm Cirka 50 cm
40 Cirka 90 cm Cirka 60 cm
43 Cirka 100 cm Cirka 60 cm
50 Cirka 110 cm Cirka 65 cm
55 Cirka 120 cm Cirka 70 cm
65 Cirka 140 cm Cirka 80 cm
75 Cirka 165 cm Cirka 95 cm
85 Cirka 190 cm Cirka 115 cm

Glöm inte ljudet!

Soundbar

Ljudet är en otroligt stor del av TV-upplevelsen. Se till att du kompletterar din TV med bra ljud. En soundbar är lätt att installera och lyfter upplevelsen helt enormt!

Se våra bästa soundbars här

Placering och installation

Var ska du ställa eller hänga din nya TV? Många hänger upp sin TV på vägg, men en TV-bänk är en annan populär lösning som är elegant - samtidigt som bänken låter dig gömma boxar och sladdar i skåpet. Du kan också använda dig av ett golvstativ.

Vi kan hjälpa dig med installation och inställning. Läs mer: Installation av TV

Väggfäste

Om du inte vill ställa din nya TV på en TV-bänk är det snyggast att hänga den på väggen. Vi har många väggfästen att välja bland – vilket passar ditt hus?

Läs mer: Det här behöver du veta innan du monterar TV:n på väggen.

Förkortningsguide till ditt TV-köp

LED

LED Har utmärkt ljusstyrka och naturliga färger även på ljusa bilder. Har något sämre betraktningsvinkel än QLED och OLED, inte lika djup svärta som OLED samt något svagare ljusstyrka än QLED. Läs mer här >>

QLED

QLED har utvecklats av Samsung och används främst i deras TV. Mycket ljusstarka med bättre färgåtergivning än LED- och OLED-TV. Läs mer här >>

OLED

OLED Skiljer sig från LED och QLED då varje pixel ger sitt eget ljus. Ger rik, djup svärta men inte samma ljusstyrka och vithetsgrad som LED och QLED. Kan göras mycket tunna och har bättre betrakningsvinklar än LED och QLED. Läs mer här >>

4K & UHD

Desto högre upplösning TV:n har, desto skarpare, tydligare och mer verklig blir bilden. Särskilt viktigt för större TV-apparater. För 4K är upplösningen 4096 x 2160 och UHD, Ultra High Definition, har 3840 x 2160. Observera att 4K/UHD kräver att bildkällan spelar upp i 4K/UHD.

HDR

HDR betyder High Dynamic Range. HDR utökar TV:ns omfång och ger ljusare ljust och mörkare svart. HDR ser även till att färgerna blir mer exakta och realistiska.

HFR

HFR står för High Frame Rate och betyder att bilden uppdateras snabbare än standardläget 25 bildrutor/sekund. Resultatet blir skarpare bild utan eftersläpning – särskilt viktigt för sport och actionfilm.

Läs mer om våra produkter här: