Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Spishäll i ett Epoq kök

Vilken spishäll ska jag välja?

Vilken spishäll passar ditt kök och dina behov? I den här guiden går vi igenom fördelar och nackdelar med olika typer av spishällar. Är du på jakt efter en energieffektiv induktionshäll, lättrengörlig keramikhäll eller traditionell gashäll?
En induktionshäll och en stekpanna

Induktionshäll – effektiv och energisnål

Fördelar: Induktionshäll är ett populärt val eftersom det går snabbt att värma upp mat och vatten. Den håller också en jämn temperatur och använder mindre energi än andra spishällar.

Till skillnad från andra spishällar värmer induktion endast upp kokkärlen med hjälp av magnetfält, medan ytan runtomkring förblir sval. Om det inte står någon kastrull eller stekpanna på hällen så värms den inte upp, och den slutar alstra värme så snart du tar bort kokkärlen från plattan. Detta är också en fördel om du råkar spilla eller stänka mat, eftersom inget kan bränna fast på ytan.

Nackdelar: Den enda nackdelen med induktion är egentligen bara att kokkärl måste ha en magnetisk botten (vilket de flesta har idag) för att fungera på hällen. Det kan bli dyrt att byta ut kokkärl om du inte sedan tidigare använt induktion.

Här hittar du alla våra induktionshällar

En omelett i en stekpanna, som står på en spishäll

Keramikhäll – för alla typer av kokkärl

Fördelar: Keramikhällen har liksom induktionshällen en slät yta, vilket gör den enkel att rengöra. Den är oftast också lite billigare än en induktionshäll och du behöver inte köpa några nya kokkärl – alla typer fungerar.

Nackdelar: Keramikhällar värms upp med el – en traditionell uppvärmningsprocess som förbrukar mer energi än t.ex. induktionshäll. Det tar därför längre tid att värma upp maten eller koka vattnet, eftersom plattan värms upp först därefter överförs värmen till kokkärlet. Tänk därför på att även om en keramikhäll kan verka billig, kan den bli dyr i längden.

Se vårt stora utbud av keramikhällar
Ett kök från Epoq med en gashäll, kastruller, kaffemaskin, kylväska och köksredskap

Gashäll – laga mat som en kock

Fördelar: Är du en finsmakare som tar matlagning på allvar? Då bör du satsa på en gashäll. Professionella kockar föredrar ofta gas, eftersom du kan kontrollera temperaturen, med stor precision, och värmen kan höjas och sänkas snabbt. En perfekt häll för dig som är matlagningsintresserad och vill experimentera i köket.

Nackdelar: Det krävs lite kunskap för att hantera gas på rätt sätt och uppnå det perfekta matlagningsresultatet. Installering av gas kräver en anslutning till natur-, tub- eller stadsgas. Det är också viktigt att det finns gasledningar framdragna, där du planerar att installera hällen. Om du planerar att använda gasoltub, kan det finnas vissa krav på installationens utförande.

Klicka här för att se våra gashällar