Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
En ledsen kvinna tittar på sin mobiltelefon

Skydda din mobiltelefon mot virus och malware

Även om din mobiltelefon är en relativt säker enhet och sannolikheten att drabbas av virus eller skadliga program är låg, kan det vara bra att veta vad man ska göra om oturen ändå är framme. Här får du några goda råd och enkla tips på hur du undgår eller upptäcker virus på mobiltelefonen.
Mobiltelefon inkedjad i hänglås

Säkrare än en dator

Operativsystemet på en mobil är en mer avstängd miljö än på en dator. Därför är skadliga koder på mobilen mer sällsynta än på datorer. Till exempel kan iPhone-appar inte störa varandra, och det är i princip omöjligt att installera inofficiella appar, så länge du inte jailbreakar din iPhone eller rootar din Andriod-telefon.

Både iPhone och Android har egna säkerhetssystem, som skannar alla appar du installerar. Dessa säkerhetsåtgärder uppdateras också regelbundet via operativsystemsversioner. Därför behöver du vanligtvis inte installera ytterliga antivirus-appar på mobiltelefonen.

Antivirus-appar har också en tendens att dränera ditt batteri. Men för att skydda din mobiltelefon bör du följa några enkla säkerhetstips – virus eller andra skadliga program är oftast ett resultat av ditt egna agerande. De kommer inte automatiskt, utan behöver bjudas in.

En förtvivlad kvinna sitter på en soffa och tittar på sin mobiltelefon

Smarta säkerhetstips

Uppdatera mobilens operativsystem, när det är dags. Ett uppdaterat operativsystem hjälper till att skydda din mobiltelefon.

Installera endast officiella appar direkt från Google Play eller App Store. Installera inte appar, via länkar som du har fått tillskickat till dig. Länkarna kan leda dig vidare till falska sidor, som liknar originalet.

Ladda inte ner appar, om du upptäcker något misstänksamt. Ta en titt på betyg och läs igenom recensioner för att vara säker på att appen gör det, den påstår sig göra. Ibland slinker appar förbi Google och Apples säkerhetskontroll – och då är det möjligt att ladda ner appar med skadlig kod.

Mobiltelefon med virussymbol

Virus, malware eller adware?

Det är ovanligt att mobiltelefoner får virus. Ett virus sprider sig genom att ett program lägger en kopia av sig själv inuti andra program. Virus är en typ av malware. Andra typer kan stjäla privat information eller skicka meddelanden från din adress.

Adware är ett program, som gömmer sig på din mobiltelefon och visar eller laddar ner annonser – ofta irriterande popup-fönster. Adware kan också omdirigera webbsökningar till annonssidor, och samlar in personlig data för att personifiera annonser när du surfar på nätet. Ransomware är en typ av malware, som låser dina filer, och därefter kräver den drabbade på pengar för att låsa upp dem.

Varning på skärm

Tecken på att du har malware på din mobiltelefon

Har du någonsin råkat ut för oönskade popup-fönster när du surfar på nätet, som varnar dig om att mobilen har fått virus? Var lugn – det stämmer inte! Du ska inte under några omständigheter installera något som popup-fönstret försöker omdirigera dig till. Stäng bara fliken! Därefter kan du säkert fortsätta att surfa. Följande problem kan dock vara ett tecken på att du behöver vidta åtgärder:

 • Mobiltelefonen ringer upp eller skickar meddelanden av sig själv
 • Batteritiden ändrar sig plötsligt och drastiskt
 • Du har okända appar på din telefon, som du själv inte har installerat
 • Mobildataförbrukningen stiger snabbt, utan en naturlig förklaring
 • Mobiltelefonen blir överhettad, utan någon förklaring
 • Prestandan är sämre än förr. En annan orsak kan också vara att din telefon är fylld med appar, eller att du kör för många appar på en och samma gång.
 Mobiltelefon med animerad skärm

Så blir du av med virus

Om problem uppstår efter du laddat ner nya appar, kan du prova att ta bort dem en efter en. Starta om mobilen som vanligt efter varje app du tar bort, för att se om problemet är löst. Du kan också skanna mobiltelefonen med ett pålitligt antivirusprogram, som Avast, McAfee eller AVG. Men kom ihåg att aldrig ladda ner ett antivirusprogram från en okänd källa, t.ex. popup-annonser eller länkar från sms eller e-post.

Om du misstänker att något är fel med din mobiltelefon kan vi hjälpa dig. Elgiganten erbjuder en tjänst, där vi genomför en Diagnos och statuskontroll av din mobiltelefon. Du får en fullständig rapport om eventuella problem och förslag på hur du löser dem. Om du önskar ett ultimat säkerhetsavtal, rekommenderar vi vårt supportavtal. Detta gör det möjligt för dig att få hjälp med tekniska problem, när du behöver det.

799
 
 
 • Uppstart och konfigurering
 • Uppd. till den senaste programvaran
 • Avtalslängd på 6-36 månader
Läs mer Supportavtal - Mobil - 6 mån
 
Ej köpbar 
 • Enhetsdiagnostisering
 • Total rapport efter enhetsdiagnostiseringen
 • Rekommendationer om hur du kan lösa problemet
Läs mer Diagnos och statuskontroll - Mobil

Bli inspirerad av våra andra artiklar: