Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Två tärningar med texten 5G

Trend: Vad är 5G?

5G är på väg! Mobile World Congress är världens största telemässa, och när den gick av stapeln i februari 2019 var 5G det hetaste samtalsämnet. Intresset var enormt bland tillverkare, oavsett om det handlade om telefoner, spel eller helikoptrar. Här ska vi titta närmare på vad 5G är, utvecklingen av 5G, hur vi kan använda det, vad vi kan använda det till och när det kommer till Sverige.
Rosa skylt med texten 5G

Vad är 5G?

När du surfar på nätet utan WiFi använder du det mobila nätverket. Idag surfar vi vanligtvis via 4G-nätet. G står för ”Generation” vilket innebär en avsevärd vidareutveckling av en tidigare generation. 5G är alltså i grund och botten en vidareutveckling av det nuvarande 4G-nätet.

5G kommer att klara av högre hastigheter än 4G med mindre fördröjning. Fram tills idag har mobilnätet generellt varit långsammare än det bredband eller WiFi vi har i hemmet (detta varierar självklart beroende på leverantörer osv.). Målet med 5G är att skapa ett mobilnät som kan mäta sig med bredbandsnätet. Alla de användningsområden som idag kräver en kabel, kommer i framtiden att fungera trådlöst med 5G.

Skylt med texten 5G

Mobilnätets utveckling

För att förstå varför 5G är en sådan stor utveckling och omtalad teknologi, kan vi titta på tidigare generationer för att se vilken betydelse varje generationsskifte har haft på vår vardag.

  1. Första generationen som introducerades 1981 innebar att vi kunde ringa telefonsamtal.
  2. Andra generationen som introducerades 1992 innebar att vi kunde skicka sms.
  3. Tredje generationen som introducerades 2001 gjorde det möjligt för oss att använda internet på telefonen – i begränsad omfattning och till höga kostnader.
  4. Fjärde generationen som introducerades 2011 innebar att alla i stort sett kunde använda internet på telefonen.
  5. Utöver högre hastigheter än 4G och mindre fördröjning, förväntar man sig att 5G-nätet är mer robust och stabilt. 5G kommer förmodligen också att klara av fler användare på begränsande utrymmen, t.ex. konserter – en utmaning som kvarstår för 4G.
Skylt med texten 5G

Varför behövs 5G?

Det blir definitivt häftigt att streama serier i en snabbare hastighet och spela spel utan fördröjning, men det är inte den största förändringen som 5G medför.

Vår värld är full av enheter som antingen kan kopplas upp via internet eller som kan kommunicera via det – även andra enheter utöver telefoner, datorer eller surfplattor. Redan nu kan t.ex. belysning, radiatorer och kylskåp styras via internet. Fenomenet kallas för ”Internet of Things” (IoT). Alla våra smarta hemprodukter är en del av detta och även om de är kopplade till ditt WiFi i hemmet, belastas ändå internet.

Internet of Things kommer förmodligen att öka framöver och alltfler enheter kommer att styras via internet, t.ex. självkörande bilar. Eftersom bilarna inte kommer att vara nära hemmet kommer de styras via mobilnätet. Då är det viktigt att internetuppkopplingen är stabil och inte avbryts eller är för långsam. Det skulle kunna ha dödliga konsekvenser. Med 5G-nätet kommer det också vara möjligt för en kirurg att fjärroperera en patient som befinner sig på andra sidan jordklotet, med hjälp av en robot.

Skylt med texten 5G

När kommer 5G till Sverige?

Vi vet inte ännu när 5G kommer till Norden, men troligtvis kommer Stockholm bli en av de första städerna i Europa att få det nya mobilnätet. Flera källor gissar på att det lanseras 2020. Telefontillverkarna är redan i full gång med att skapa 5G-kompatibla telefoner, vilket kan vara ett tecken på att det inte dröjer alltför lång tid innan 5G blir verklighet.

När beror bland annat på teknologin, regleringar, operatörer, frekvenser och masthyra. De nordiska länderna arbetar på att ta fram en gemensam handlingsplan för det nya 5G-nätet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det tog lång tid för 4G att breda ut sig. Än idag finns det områden i Sverige som saknar 4G-täckning – så vi måste troligtvis ha lite tålamod med 5G.