
Vilka smartphones passar bäst för att se på film och serier?
Även fast en mobiltelefon är betydligt mindre än en TV, är det många som använder den för att se på serier och filmer. Det är bekvämt när vi väntar på bussen, på semestern eller hemma när TV:n är upptagen. Med det är inte alla smartphones som erbjuder samma upplevelse. Vi går igenom vad du bör tänka på för att hitta den bästa mobiltelefonen för streaming av serier och filmer.

Skärmstorlek
Skärmstorleken är såklart viktig när du ska använda telefonen för att titta på film och serier. Mätningen görs från ett hörn av skärmen och diagonalt över till det motsatta hörnet, och anges i tum. Desto större skärm, desto mer kan du se. Det finns emellertid andra faktorer som är relevanta när det kommer till storlek. Till exempel om du önskar få plats med den i fickan, eller om du föredrar att kunna hålla den i en hand när du skriver. Observera att om skärmen är avdelad för att få plats med kameran så blir den automatiskt lite mindre eller så kan det hända att delar av videon blockeras.

Skärmupplösning
Skärmupplösning mäts i pixlar som anger hur många pixlar en skärm kan visa på bredden och höjden. Pixlar används för att reproducera bilden vilket innebär att fler pixlar förtydligar bilden. Du har säkert hört termerna HD, Full HD, 2K, 4K och Ultra HD, men visste du att de anger skärmupplösningen?
- HD = skärmupplösning 1280 x 720 pixlar
- Full HD = skärmupplösning1920 x 1080 pixlar
- 2K = skärmupplösning 2560 x 1440 pixlar
- Ultra HD = skärmupplösning 3840 x 2160 pixlar
- 4K = skärmupplösning 4096 x 2160 pixlar

Pixel per tum
Att en mobiltelefon har en Full HD-skärm säger inte mycket i sig. Skärmupplösningen kan nämligen vara densamma på en 5,5" skärm och en 6,5" skärm - men fler pixlar vid mindre utrymme kommer att göra bilden skarpare. Du kan räkna ut pixeldensiteten när du känner till både skärmupplösningen och skärmstorleken. Numret visar antalet pixlar som visas per tum - även kallad PPI (pixel per tum). PPI berättar alltså hur nära skärmens totala antal pixlar är samlade. Ju närmare desto bättre.

Skärmtyp
Generellt sett så finns det två typer av paneler för mobilskärmar - LCD och OLED (det finns också versioner av dessa som AMOLED). LCD står för "liquid crystal display" och OLED står för "organic light-emitting diode". Den största skillnaden mellan LCD och OLED är att LCD-skärmar kräver bakgrundsbelysning men det gäller inte OLED. Det betyder bland annat att när du har en helt svart skärm, använder LCD-skärmen ström och belysning för att visa innehållet medan en OLED-skärm är "släckt". En OLED-skärm visar därför svarta färger bättre och sparar mer energi. Dessutom återger OLED färger bättre än LCD, men å andra sidan är det lättare att titta på en LCD-skärm i solljus tack vare bakgrundsbelysningen.

Bildformat
Bildformatet anger förhållandet mellan bredden och höjden på skärmen. Bildformatet 16:9 innebär att det är 16 delar bred och 9 delar högt, men säger ingenting om storleken. Standarden är 16:9 och det mesta av innehållet visas i detta format, men vissa filmer visas i det något längre formatet 21:9. Om du tittar på 21:9 filmer på en 16:9-skärm kommer du att se två svarta ränder längst uppe och nere. Mobilskärmar är tillgängliga i 16:9, 18:9, 21:9 och allt däremellan. Samtliga fungerar för det mesta, men var medveten om att innehållet kan skiljas från en typ till en annan.

Batteritid
Lång batteritid är praktiskt, oavsett vad du använder mobiltelefonen till. Att streama filmer och serier drar mycket batteri, och det är otroligt frustrerande att missa slutet av filmen för att mobilen går tom för ström. Om du pendlar mycket i vardagen, eller om du ska ut på en långresa, rekommenderar vi att du investerar i en powerbank. Läs mer om powerbanks här. En längre bilfärd är också ett utmärkt sätt att ladda telefonen på. En billaddare är räddaren i nöden när batterier börjar bli lågt. Om du vill spara batteriet kan du sänka ljusstyrkan när du streamar. Här finner du tips om allt du behöver veta om laddning.

Abonnemang
Om du ofta streamar film och serier när du är på språng och inte har tillgång till WiFi, bör du se till att du har ett mobilabonnemang som ger dig tillräckligt med data. Hur mycket data som används för att titta på en serie eller en film beror på videokvaliteten. Ju bättre kvalitet, desto mer data förbrukas. Om du till exempel streamar i HD-kvalitet kan du spendera 3 GB/timme. Om du stremar i Ultra-HD du kan snabbt använda 7 GB/timme. I de flesta streamingtjänster som Netflix och HBO kan du justera videokvaliteten så att du kan komma undan med ungefär 0,3 GB/timme. På det sättet kan du se mer underhållning under en längre tid, även om kvaliteten är sämre. Besök din närmaste Elgiganten butik och hitta rätt abonnemang som passar just för dig.

Lagringsutrymme
För att undvika stor dataförbrukning och höga mobilkostnader kan du ladda ner serier och filmer och spara de "offline" på din mobiltelefon så att du kan titta på dem utan internetanslutning. Det kräver dock att din smartphone har tillräckligt med lagringsutrymme. Hur mycket lagring som går åt beror på filmens längd och videokvalitet, men en vanlig film tar upp ungefär 0,5 till 2 GB. Om du vill ha möjlighet att ladda ner flera filmer eller en hel säsong av en serie bör du ha en mobil med minst 64 GB internminne. Detta beror förstås också på hur mycket annat du lagrar på din mobiltelefon. Om du till exempel sparar de flesta av dina bilder på en molntjänst skulle du säkert kunna klara dig med 32 GB. Kom också ihåg att med de flesta Android-telefoner kan du skaffa extra minne med hjälp av ett SD-kort. Hitta SD-kort här.