Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 8K logo och TV

8K TV - skärmar med bäst upplösning

8K är den bästa upplösningen du kan hitta i TV-apparater i dag. Denna artikel förklarar vad 8K betyder och vilka fördelar som erbjuds med denna teknik.
 Skala som illustrerar antalet pixlar med 8K i jämförelse med 4K och Full HD

Vad är 8K?

8K betyder 8000 och detta nummer avser antal horisontella pixlar på en skärm med 8K-upplösning. På samma sätt som en 4K-skärm har 4000 horisontella pixlar så har en 8K-TV 8000 pixlar. Syftet med högre upplösning är att skapa en skarpare bild med fler detaljer. Hittills har Samsungs 8K QLED-TV-apparater varit de mest framstående på marknaden, men Sony, LG och TCL har också lanserat också sina första 8K-TV-apparater under 2019.

 8K-logoer

Vad är fördelarna med 8K-upplösning?

Ju större TV du har, desto tydligare lägger du märke till TV:ns upplösning. Bilder kan se mer korniga ut och pixlar kan framstå som mer synliga om du har en större skärm, särskilt om den har en lägre upplösning. Ökningen av storlekar på TV-apparater gör att vi sitter närmare skärmarna än tidigare. Till och med de minsta detaljerna på skärmen blir otroligt tydliga, vilket innebär att upplösningskvaliteten blir ännu viktigare. Om du letar efter en stor TV från 65 tum och uppåt garanteras du den bästa bildkvaliteten med en 8K-TV.

 8K-logor

Finns det innehåll till 8K TV-apparater?

Precis som när 4K-TV-apparaterna först började bli tillgängliga på marknaden så är tillgängligt innehåll i 8K-upplösning än så länge något begränsat. Med det sagt så kommer material från sommar-OS i Tokyo år 2020 att produceras i 8K, och streamingtjänsten Rakuten planerar att, under 2019, erbjuda 8K-filmer. Det som är säkert är att mängden innehåll i 8K kommer att komma att öka framöver, i takt med att fler och fler tv-modeller med 8K-upplösning blir tillgängliga. 

3 anledningar till att du bör köpa 8K-TV:


  • Kristallklar bildkvalitet även på de allra största TV-apparaterna
  • Skalar upp innehåll med lägre kvalitet upp till 8K-kvalitet
  • Det bästa valet för TV-apparater över 65 tum
 To QLED-TV-er

Skalar upp till 8K

En stor fördel med 8K TV-apparater är att innehåll som inte är av 8K-kvalitet skalas upp till högre kvalitet. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) blir bilder analyserade och korrigerade. Dessutom ökas färgers intensitet, och om färginformation saknas läggs detta till genom att analysera tidigare bilder. Detta ger skarpare kanter, avlägsnar suddig text och minskar brus i områden där data saknas - till exempel kontrastfärgen på en blå himmel.