Hoppa över navigation

Därför bör du välja en TV med 120 Hz

Det finns mycket att tänka på när man ska välja TV, bland annat uppdateringsfrekvensen. Men vad betyder siffrorna egentligen?

Vad är uppdateringsfrekvens?

Uppdateringsfrekvensen (hertz) anger hur snabbt bilden uppdateras på skärmen. Hertz indikerar det maximala antal unika bilder per sekund som TV:n kan visa.  Enkelt uttryckt: 120 Hz visar dubbelt så många bilder per sekund som 60 Hz, ger dig ett bättre bildflöde och ger ögat en bättre tittarupplevelse:

  • En TV med 60 Hz äkta uppdateringsfrekvens uppdateras 60 gånger per sekund, och kan därmed visa 60 unika bilder per sekund.
  • En TV med 120 Hz äkta uppdateringsfrekvens kan i sin tur visa 120 unika bilder per sekund.

När vi tittar på videoinnehåll i Europa, använder vi 50/100 Hz. I USA använder man 60/120 Hz på grund av nätfrekvensen. De enda tillfällen då vi använder 60/120 Hz i Europa numera är när vi har innehåll från PC- eller spelkonsoler som kör signalen från ett grafikkort, som inte behöver ta hänsyn till nätfrekvensen. 

Alla TV-apparater har numera en multi-standard som innebär att 50 Hz även kan köra 60 Hz, och att 100 Hz även kan köra 120 Hz. Tekniskt sett är de alltså likvärdiga, och det är egentligen bara historiska marknadsföringsorsaker som gör att vi kallar det för 100 Hz i Europa och 120 Hz i USA.

Ung kille och tjej ser på TV

När du tittar på film

De flesta filmer spelas in med 24 bilder per sekund i enlighet med en mycket gammal standard från filmbranschen. Om du tittar på en film på TV eller bio utan rörelsekompensation kommer du att märka skakningar i alla rörelser, i synnerhet när kameran panorerar över en stad eller ett landskap. Enkelt uttryckt, om du tittar på filmen på en TV med 60 Hz, fördubblas antalet bilder och du får mer flytande bildrörelser. Rörliga föremål kommer att se mer detaljerade ut och allting kommer att se mjukare ut. 

Och om du tittar på samma film på en TV med 120 Hz, fördubblas bildfrekvensen en gång till. Detta innebär att du får dubbelt så många bilder under samma tidsperiod som du annars bara hade fått en bild från det ursprungliga innehållet. Detta tillför en märkbar skärpa till snabbrörliga föremål och ger mycket jämnare rörelser.


När du tittar på studioprogram, nyheter och sport

Studioprogram, nyheter och sport sänds vanligtvis med 50 bilder per sekund. När du tittar på dessa program på en TV med 120 Hz får du jämnare rörelser, och framför allt får du mer skärpa och klarhet när det gäller snabba rörelser. Detta är tack vare tillskottet av det dubbla antalet bilder. Ett bra exempel är när du tittar på fotboll eller ishockey på din TV. Då kommer du att upptäcka att fotbollen eller pucken syns mycket bättre och är skarpare än på en TV med 50 Hz.

Tjej som spelar på TV
När du spelar

Nuförtiden finns det spel som är skapade med 120 Hz samt spelkonsoler såsom Playstation 5™ och Xbox-serien X™ som kan hantera detta. Detta innebär att om du har en TV med HDMI 2.1 som kan hantera 120 Hz, får du den bästa rörelseupplevelsen någonsin eftersom det inte finns något behov av att bearbeta och lägga till nya bilder, eftersom alltihop kommer från själva innehållet. Vilket är värt att tänka på om du vill förhöja din spelupplevelse ännu mer!
Föreställ dig att du sitter och spelar tillsammans med dina kompisar. Ju mer frekventa bilder du får på TV-skärmen, desto snabbare kommer du att kunna reagera under spelet. Och om din motståndare har en TV med 50 Hz och du har en TV med 120 Hz, kommer du att ha en fördel genom att både kunna se händelseförloppet och reagera snabbare på det. Detta kommer både att förbättra din spelupplevelse och dig som spelare.

Fjärrkontroll och TV
Därför är bildbehandling viktigt

Det viktiga här är inte bara själva frekvensen, utan även bildbehandlingen. Rörelsekompensation kombinerar frekvens och bildförbättringsteknik. Att enbart fördubbla frekvensen förändrar inte rörelsebeteendet mer än att bilden visas två gånger. Det bildbehandlingen gör är att skapa en extra bild mellan varje ursprungsbild. Detta minskar skakningarna i bilden. Skapandet av en ny bild görs på pixelnivå.

För att beräkna nya bilder krävs massor av processorkraft. När TV:n skapar en ny bild söker den efter förändringarna från den senaste bilden och jämför dem med nästa bild, och bygger därefter upp en ny bild mellan dem utifrån detta. 

Om processorn inte har tillräcklig kapacitet, kommer den beräknade bilden inte att ge en bra bild i slutänden. Därför är det viktigt att välja en TV som har en kraftfull processor. 

Våra 120 Hz-TV

Se produkter