Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Bärbar dator med olika enheter anslutna

Ny bärbar dator? Se till att du får de portar du behöver

De flesta bärbara datorer har flera alternativ av anslutningsmöjligheter på sidorna. Dessa portar borde du känna till.

USB

USB är den vanligaste porten på en bärbar- eller stationär dator, och du känner förmodligen igen den från laddningskabeln av din mobiltelefon. USB har utvecklats genom åren, särskilt eftersom bärbara datorer blivit smalare. Nu kommer USB-porten i typ A, B och C.

Läs mer om vilka funktioner som ger din laptop superkrafter!

Dator med USB-minne

USB-A

Denna fyrkantiga USB-typ är den vanligaste porten. Se till att din nästa bärbara dator har minst några USB-A-portar och leta efter färgen inuti porten. Det är bäst om några av portarna är blå inuti eller har SS, som står för Super Speed, bredvid dem. Detta indikerar en port som kan leverera snabbare övergångar och är idealisk för externa hårddiskar. För tangentbord och möss räcker en vanlig USB-A.

Dator med USB-minne

USB-C

USB-typ C är mindre än USB-A och har rundade kanter. Den hanterar snabbare överföringshastigheter och högre elektriska strömmar. Detta föredras av bärbara tillverkare idag. Om det finns en blixtikon på en USB-C-port är det faktiskt en Thunderbolt-anslutning. Detta fungerar på samma sätt som USB-C.

Önskar du läsa mer om USB?

Thunderbolt-minne

Thunderbolt 3

Thunderbolt 3-porten liknar USB-typ C-portar. Men var medveten om att de inte fungerar på samma sätt. Thunderbolt 3-porten kan fungera som en USB-typ C-port, men inte tvärtom. Styrkan för Thunderbolt 3-porten är hastigheter på upp till 40 GB/sek, vilket är förklaringen till blixtnedslags-symbolen.

Dator med HDMI

HDMI

HDMI är det vanligaste sättet att överföra ljud och video från din bärbara dator. Både ljud- och videosignaler skickas till din TV, datorskärm eller projektor. Till och med videosignaler med 4K-upplösning kan skickas från HDMI-porten. Det är dock grafikkortet och skärmupplösningen som avgör bildkvaliteten på din skärm.

Dator med audio jack och hörlurar

Audio jack

Med den här porten kan du ansluta dina hörlurar till din dator. Vissa mobiltelefoner har inte längre den här porten, men det är fortfarande praktiskt att ha den på din dator. På så sätt kan du spara batterierna på dina trådlösa hörlurar för resor utanför huset.

Checklista: Dessa porter behöver du ha:

  • Minst tre USB-portar (minst en av dem typ-C)
  • Thunderbolt 3
  • HDMI
  • Audio jack för hörlurar

En bärbar dator kan verka ofullständig utan dessa portar. Lyckligtvis har de flesta nya datorer alla ovanstående. Vissa föredrar också att ha en SD-kortläsare på den bärbara datorn. Detta kan användas för att överföra foton från pro- och semipro-kameror.