Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
En 
kvinna som håller i en vit kopp med båda händerna. Ett kök syns i bakgrunden.

De här enkla trixen tar ditt smarta hem till nästa nivå

Att göra ditt smarta hem bättre är inte så svårt. Genom att använda färdiga applets kan du få dina smarta prylar att prata med varandra – och göra ditt liv enklare, tryggare och roligare.
En kvinna står utanför sitt hus omgiven av trädgårdsbelysning, hon håller i en ballong framför ett fönster där en hund sitter och tittar ut.

Ditt hem har kanske redan börjat fyllas upp med smarta prylar – eller så har du precis börjat undersöka möjligheterna med ett smarthem?

Många av dessa prylar kan redan göra de mest otroliga sakerna, rätt från start. Vanligtvis kan du kontrollera dem med din röst eller via en app. Men visste du att många av dessa prylar kan göra ännu mer saker – speciellt om de kan ”prata” med varandra?

Genom att använda ett program kallat IFTTT, som står för «If This, Then That», kan du få ditt smarthem att göra ännu mer. Här är några exempel på vad du kan göra – och du kan hitta mer inspiration på IFTTT-hemsidan.

En hand som håller i en smartphone framför ett färgglatt upplyst vardagsrum.

Tänd belysningen när solen går ned

När det blir mörkt utanför tänder vi vanligtvis belysningen inomhus.

Om du har installerat smartbelysning från Philips Hue, kan du faktiskt få ditt smarthem att göra detta av sig själv – perfekt inställt efter när solen går ned.

Den här IFTTT-appleten använder sig av crowd-sourcad väderdata från Weather Underground för att tala om för Philips Hue att tända belysningen när det blir mörkare ute (och släcka belysningen när det blir ljusare).

En robotdammsugare på ett vardagsrumsgolv.

Börja dammsuga när ingen är hemma

Det finns massor av fördelar med en smart dammsugare, som t.ex. Roomba. Men även den smartaste dammsugaren har problem med att förstå att den inte ska dammsuga precis runt fötterna på dig när du är hemma.

Vore det inte mycket bättre om du kunde säga till din Rooomba att börja dammsuga så fort du lämnar ditt hem? Om du installerar IFTTT-appen på din iPhone eller Android-telefon, och tillåter att appen får åtkomst till din positionsdata, kan du använda den här appleten för att se till att du kommer hem till ett dammfritt hem.

Det finns också flera andra smarta enheter som kan förstå när någon är hemma eller inte, vilket i sin tur kan kopplas till smarta uppgifter genom IFTTT.

En WeMo smartplugg fäst till ett strömuttag.

Gör dina ”osmarta” lampor smarta

Även om du inte har investerat i ett smart belysningssystem så kan du fortfarande dra nytta av fördelarna med smart belysning genom att använda en WeMo smart plug. Anlsut din gamla lampa till en smartplug, så kan du till exempel använda den här IFTTT-appleten för att tända lamporna.

Ha kaffen klart när du kliver upp ur sängen 

Doften av nykokt kaffe kan få även de mest morgontrötta att ta sig ur sängen på morgonen! Om du har en Fitbit activity tracker och en Belkin WeMo Insight smart plug, kan du få dessa två att kommunicera med varandra genom att använda den här IFTTT-appleten.

När Fitbit registrerar en slutförd sömnaktivitet (du måste kanske öppna appen för att föra in det), kommer WeMo-plugen automatiskt slå igång din kaffebryggare – som då brygger kaffet som du har laddat maskinen med kvällen innan.

En Ring video-ringklocka bredvid en vit dörr.

Lys upp huset när någon är utanför dörren

När någon närmar sig entredörren så är det oftast någon som du vill hälsa välkommen. En videodörrklocka från Ring kan, förutom att visa vem som är utanför dörren när som helst, även känna av rörelser i närheten – och tack vare den här IFTTT-appleten slå på dina Hue-lampor inomhus.

Det är ett trevligt välkomnande för dina gäster. Men om det skulle vara någon utanför dörren som inte är någon du vill hälsa välkommen, så kan du kanske skrämma bort dem med att lamporna är tända inomhus så att det ser ut som att ni är hemma - fast ni i verkligheten ligger på en strand i Thailand.

En vit-brun katt sitter på en fönsterkarm och stirrar på en smartphone.

Använd din gamla smartphone som säkerhetskamera

Även om du har massor av smarta funktioner i moderna smarta övervakningskameror, så kan dessa ibland vara lite väl avancerade ifall du bara vill se om din katt äter sin mat eller inte.

De flesta av oss har en gammal smartphone som ligger och skräpar i en låda, men visste du att den kan användas som en smart övervakningskamera genom att skicka dig mail med video-inspelningar varje gång den känner av rörelser?

Allt du behöver göra är att installera en app som heter Manything (tillgänglig för iOS & Android), och ställ in den här IFTTT appleten.

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar