Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Hitta den perfekta köksfläkten

Hitta den perfekta köksfläkten till ditt kök

Det finns många olika köksfläktar att välja mellan. Det är viktigt att tänka på var den ska placeras, vilken kapacitet den ska ha, ljudnivå och design innan du väljer en fläkt som passar dig. Tänk även på vilken sorts fläkt du behöver. En vägghängd, en för underbyggnad, en för köksö, en takintegrerad eller en fläkt med kolfilter. Du kan ofta välja mellan
olika färger och bredder. Man säger ju att köksfläkten är "kronan i köket"

Underhängd

Underhängd

Perfekt om du vill ha en stilren och platsbesparande köksfläkt.

Vägghängd

Vägghängd

Monteras direkt på väggen och ger ditt kök ett klassiskt uttryck.

Frihängd

Frihängd

Perfekt till köksön och öppna kökslösningar.

”Inbyggd

Inbyggd i bänk eller häll

En snygg lösning som är perfekt till det moderna köket.

Inbyggd i taket

Inbyggd i taket

En diskret och effektiv fläktlösning som styrs med en fjärrkontroll.

Köksfläktsguide

Visste du att...

Köksfläktens motor: I många köksfläktar befinner sig motorn som driver fläkten inuti själva köksfläkten. Det finns också modeller som kan ha, eller måste ha en extern motor. Då placeras gärna motorn i ett annat rum för att ta bort oväsen.

Köksfläktsguide

Kapacitet: Hur hög kapacitet köksfläkten ska ha beror först och främst på rummets storlek. En öppen kökslösning kräver en betydligt högre kapacitet. Vi rekommenderar minst 500 m3/t för det genomsnittliga hushållet.

Köksfläktsguide

Funktion: Olika sorters köksfläktar har olika funktioner. Bor du i en villa ska fläkten fungera på ett sätt, bor du i lägenhet ska fläkten fungera på ett annat.

Köksfläktsguide

Bättre inomhusklimat: En effektiv köksfläkt bidrar till ett bättre inomhusklimat. Den håller köket fräscht och avlägsnar dålig lukt, föroreningar, virus, bakterier och allergener. Oavsett vilken typ av köksfläkt du använder, finns det några användbara tips att följa:

- Köksfläktar med kolfilter behöver rengöras regelbundet. Ett rent fettfilter ger maximal sugeffekt och ett renare inomhusklimat.
- Spara energi och använd rätt hastighet på köksfläkten.
- Genom att använda köksfläkten varje gång du lagar mat förebygger du fukt- och mögelskador.

Köksfläktsguide

Tysta köksfläktar: Det finns ingen standard när det gäller köksfläktar och vilken nivå bullret bör ligga på. Om det är viktigt för dig att köksfläkten ha en tyst köksfläkt rekommenderar vi dig därför en modell med bullernivå på under 57 dB. Detta räknas som en tystgående köksfläkt.

Kolfilter: De flesta köksfläktar fungerar som kolfilterfläkt om de utrustas med ett kolfilter. Utvecklingen bland kolfilterfläktar har varit enorm de senaste åren. Visste du att det går att köpa kolfilter som ger 90% effekt och har en livslängd på 10 år. Köksfläktar med kolfilter är också ännu bättre än frånluftsfläktar på att ta bort lukt när du steker.

KöksfläktsguideFrånlufts-/utsugsfläkt och typ av rör: 
När du använder en frånluftsfläkt är det viktigt att tänka på vilken typ av rör du använder. Krångliga rörlösningar ger mer buller och sämre kapacitet. Behöver du hjälp med att välja rätt sorts köksfläktslösning kan du besöka ett av våra varuhus för hjälp.

Köksfläktsguide
Alliancefläktar och köksfläktar för centralventilation: 
Köksfläktar för centralventilation är spiskåpor utan motor. I själva fläktkåpan finns bara ett timerstyrt spjäll. Centralventilation i en villa ansluts till en motor som kan vara placerad i ett skåp eller på taket. Alliancefläktens motor arbetar tillsammans med resten av husets ventilation. Om man har en alliancelösning i sin lägenhet eller villa kan man inte byta till ett annat system då resten av ventilationen är beroende av köksfläkten.

Köksfläktsguide

Frånluft

Kombination

Frånluft, som ofta också bara kallas för spisfläkt, fungerar genom att en motor i köksfläkten blåser ut matos och ånga via en frånluftskanal. Denna metod fungerar allra bäst i villor, och i vissa tillfällen också i flerfamiljshus.

En kombinationsfläkt används i flerfamiljshus då det finns krav på att matoset måste rensas. Matoset har fett i sig och kan vara brandfarligt. Kontakta alltid fastighetsansvarig före du byter köksfläkt i en bostads- eller hyresrätt.

Köksfläktsguide

Återcirkulering

Återcirkulation är det perfekta valet för dig som inte har möjlighet att leda luften ut ur ditt hus. Under återcirkuleringen renas luften genom att blåsas genom ett filter, före den sedan släpps ut i rummet igen.

En faktor att ta hänsyn till när du använder en återcirkulerande fläkt är att den övriga ventilationen i huset måste vara tillräckligt bra. Fukten som genereras under matlagningen förblir inne i huset, därför måste husets övriga ventilation leda bort den. Å andra sidan tar fläktar som återcirkulerar luften bort mer lukt än andra sorters fläktar, de kan placeras vart som helst samt de drar inte ut uppvärmd luft. Kolfiltren måste också bytas då och då. Hur ofta beror på vilket sorts filter du köper.

Köksfläktsguide

Centralventilation

Det finns flera olika sorters centralventilation, beroende på om du bor i ett hus eller i en lägenhet. Alliancefläktar är exempel på en köksfläkt som jobbar tillsammans med resten av ventilationen fastigheten. Om ditt hus eller din lägenhet redan har en alliancelösning kan du inte byta ut till något annat hur som helst, då resten av ventilationen är beroende av köksfläkten. Fläktkåpor är kåpor som ansluts till det centrala utsugssystemet. I själva spiskåpan finns enbart ett öppnings- och stängningsbart spjäll.

Centralventilation i en villa ansluts till en motor som kan vara placerad i ett köksskåp, på vinden eller till och med på taket.

Alliancefläkt

Alliance

Det finns flera olika sorters alliancesystem, beroende på om du bor i ett radhus, hus eller i en lägenhet. Alliancefläktar jobbar ofta med värmeåtervinning tillsammans med resten av ventilationen fastigheten. Om ditt hus eller din lägenhet redan har en alliancelösning kan du inte byta ut till något annat hur som helst, då resten av ventilationen är beroende av köksfläkten. Tips: Kontakta alltid fastighetsansvarig före du byter köksfläkt i en bostads- eller hyresrätt.