Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Kameraguide

Den perfekta kameran för dig beror på vad du vill fotografera eller filma, hur mycket utrustning du vill bära, vad kameran måste tåla och var du vill använda den. Denna köpguide hjälper dig fram i kameradjungeln så att du kan hitta precis rätt kamera för din plånbok och dina behov.
Äldre kvinna på stranden med en kompaktkamera i hennes händer

Kompaktkamera

Kompaktkameror är för dig som vill:

 • Ha en allt-i-ett-lösning som är lätt att ta med dig
 • Fotografera motiv som är långt borta, till exempel djurliv och fåglar som är svåra att komma nära utan att skrämma bort dem - välj då en kompaktkamera med 25x zoom eller mer
 • Ha en mångsidig resekamera
 • Ha en vatten- och stötsäker kamera som tål det mesta - välj en vattentät kamera
 Asiatisk kvinna med en systemkamera som sitter och ser ut genom fönstret på ett tåg

Systemkameror

Systemkameror är för dig som vill:

 • Ha den bästa bildkvaliteten
 • Fotografera motiv i snabb rörelse, till exempel barn
 • Ha en kamera som dina färdigheter kan växa med
 • Ha utbytbar optik som kan anpassas efter dina behov
 • Kunna göra videoinspelningar i hög kvalitet, med bra bildstabilisering

Här hittar du alla våra systemkameror

 Ett medelålders par i en kanot som tar en selfie med en actionkamera

Actionkamera

Actionkameror är för dig som vill:

 • Ha en liten kamera som tål både vatten och stötar, oavsett om du gör extremsporter eller reser
 • Kunna filma actionfyllda sekvenser eller filma under alla möjliga förhållanden
 • Fästa kameran på hjälmen, cykeln, surfbrädan, överkroppen och liknande
 • Ha många möjligheter att leka med synviklar

Här kan du läsa mer om actionkameror
Här hittar du alla våra actionkameror och tillbehör

 En mobiltelefon som fotograferar en maträtt

Mobilkamera

Mobilkameran är för dig som vill:

 • Alltid ha en kamera med dig, antingen i fickan eller väskan
 • Fotografera stillastående motiv mer än rörliga
 • Omedelbart kunna dela foton via meddelanden eller i sociala medier

Här hittar du de bästa kameramobilerna

Sensorstorlek

Sensorstorlek

I varje kameras hjärta hittar du en sensor. Tänk på en sensor som det digitala alternativet till traditionell film, det betyder att varje gång du tar ett foto så exponeras sensorn med ljus, och andra komponenter i kameran fångar upp det den ser.

Varför spelar sensorstorlek någon roll?

Sensorstorlek är en av de viktigaste sakerna att överväga när du ska köpa en ny kamera - ju större sensor desto mer ljus kan kameran fånga upp, något som i sin tur resulterar i mer detaljerade bilder.

En större sensor, så som hoppet mellan APS-C och en fullformatssensor ger dig en tydligt märkbar skillnad i hur ditt objekt fångas. En fullformatssensor fångar upp ännu mer än en sensor som beskär - perfekt när du tar bilder av landskap eller arkitektur. De ger dig också ännu kortare skärpedjup.

Med en större sensor får du ett bättre dynamiskt område (förhållandet mellan det ljusa och det mörka i bilden), mindre brus i bilderna samt bättre prestanda i dåliga ljusförhållanden.

Håll utkik efter sensorer på 1” och uppåt, alltså Four Thirds, APS-C och fullformatssensorer. En generell regel är att kameror med utbytbara objektiv använder sig av större sensorer, så som fullformat eller APS-C, medan kompaktkameror och mobiltelefoner har små sensorer. Nedan kan du se olika sorters sensorer.

Mediumformat
Mediumformat
Kameraguide
Kameraguide
Kameraguide
Kameraguide

Manuella inställningar

Manuella inställningar

När du blir mer och mer van med din kamera kan du gå ifrån att använda automatiska inställningar, och fånga kreativare och mer artistiska bilder genom att själv ställa in bländare, slutarhastighet och ISO. Därför är det smart att köpa en kamera som har manuella inställningar.

Vad är bländare?

Bländare är bestämt av kamerans objektiv, och bestämmer hur mycket ljus som når in till kamerans sensor. Bländaröppningen är ett hål i objektivet som formas av blad som rör sig. Dessa blad har olika sorters form och justeras antingen genom din kamera eller med en manuell ring på objektivet.

Bländare räknas ut i f/-tal. Ett lågt f/-tal, till exempel f/1.8, öppnar ett större hål i objektivet och låter mer ljus komma till kamerasensorn. Detta skapar ett kort skärpedjup och ger dig mycket kontroll över vad som är i fokus. Med ett lågt f/-tal kan du skapa en läcker bokeh-effekt, alltså oskarphet bakom ditt objekt.

Ett högt f/-tal, till exempel f/16, stänger igen mycket av hålet och gör att väldigt lite ljus kommer till sensorn. Detta skapar ett långt skärpedjup, något som tillåter dig att ha hela bilden i fokus - perfekt när du har många intressanta objekt i bakgrunden.

Vad är slutarhastighet?

Slutarhastighet, eller slutartid, är den tiden som din kamera exponerar sensorn för ljus. Slutaren håller sig stängd till dess att du är redo att ta en bild. Sedan öppnar den och exponerar sensorn för ljus, varefter den stänger sig igen.

En snabb slutartid låter dig fånga skarpa bilder av rörande objektiv genom att frysa all action - ideellt för att fånga sport- eller djurliv.

En lång slutartid låter dig ta bilder där ditt objekt är suddigt när det rör sig - ideellt för att skapa artistiska landskapsporträtt eller för att fånga stjärnhimmeln. I och med att längre slutartid släpper in mer ljus är det idealt i dåliga ljusförhållanden.

Vad är ISO?

Traditionellt sett användes ISO för att gradera film, medan i digitalkameror används ISO för att mäta hur mycket ljus din sensor kan lägga till. Ett högre ISO-nummer resulterar i högre ljuskänslighet, medan ett lägre nummer betyder lägre känslighet.

En högre ISO-inställning ger dig bättre prestanda i mörkret och i dåliga ljusförhållanden, något som låter dig ha högre slutartid och lägre f/-tal. Dock kommer det med sina nackdelar, och ju högre ISO du har desto grynigare blir dina bilder. Många moderna kameror hanterar ISO väl, men det är ändå smartast att välja det lägsta f/-talet som är möjligt så att du slipper onödigt gryniga bilder.

Filma video

Filma video

Det finns många olika alternativ när det gäller att filma video - det hela beror på vad för något du i huvudsak kommer att filma. Kameror så som kompaktkameror är utmärkta alternativ när du ska fånga vardagliga scenarion så som födelsedagskalas eller en dag på stranden.

Beroende på hur du vill visa upp ditt material så är videokvaliteten viktig att ha i åtanke. Ju högre upplösning, desto högre detaljnivå fångas upp. För bättre möjligheter när det kommer till filmning så är det smart att överväga en spegellös eller en traditionell systemkamera. Mindre skärmar så som mobiltelefoner och surfplattor kommer undan med lägre upplösning, men TV-apparater är gjorda för att visa upp högupplöst filmmaterial. Kameraproducenterna fokuserar mer och mer på möjligheterna att filma i kameror, så håll utkik efter professionella upplösningar så som 4K Ultra HD, eller kanske till och med 6K.

Vad är FPS, och varför spelar det roll?

FPS står för frames per second (bilder per sekund), och mäter hur många unika bilder kameran kan fånga per sekund. Ju högre FPS kameran filmar i, desto jämnare blir filmklippen.

Hur undviker jag vibrationer i kameran?

För att undvika amatöraktiga och ostabila filmer har många kameror numera stabilisationslägen som ger dig skarpare och snyggare material när kameran inte står helt stilla på ett stativ. Detta är särskilt användbart när du ska filma mycket handhållet material, eller vill fånga snygga panoreringar. 

Hur kan jag få till slow motion i mina videor?

Vissa stunder är över på bara ett ögonblick. Därför har vissa kameramodeller möjligheten att filma slow motion direkt i kameran - utan att det behövs redigeras. Ideellt i actionscener så att du kan återuppleva ögonblicken.

 Objektiv och tillbehör

Objektiv och tillbehör

Objektiv

Den absolut största fördelen med en systemkamera är möjligheten att kunna byta ut optiken. Ett nytt objektiv förvandlar kameran totalt, och låter dig anpassa den till alla användningsområden. Oavsett om det är makro, sport- eller naturfotografering du brinner för så finns det alltid ett objektiv som täcker dina behov. Upptäck de olika objektiven här.

Kameratillbehör

En kameraväska, ett stativ eller ett minneskort - med de rätta tillbehören kan du se till att din nya kamera inte skadas, hålls stabil när du ska fota eller filma samt ser till att du har nog lagringsplats till alla dina bilder. Olika filter skapar unik stämning i dina bilder. Detta är ett perfekt sätt att förbättra dina bilder, och som sopar banan med Instagrams filter. Upptäck mer om kameratillbehör här..

Miljövänlig och perfekt för inomhusmiljön

När du använder en ångtvätt tar du också död på en betydligt större mängd bakterier jämfört med rengöring på traditionellt sätt (faktiskt 99 % av alla hushållsbakterier). Metoden är också helt fri från kemikalier. Ångtvätt är därför en bra lösning för personer med allergi eller astma samt familjer med små barn.

Vad tycker du om att fota?

 Camera guide
 Camera guide
 Camera guide
 Camera guide
 Camera guide

Förstå vad vi pratar om!

Bluetooth | En trådlös anslutning som kan användas för att överföra data mellan enheter.

NFC | Står för Near Field Communication. Tillåter dig att snabbt och enkelt para enheter via Bluetooth genom att hålla de mot varandra.

WiFi | En trådlös anslutning som låter enheter anslutas till internet eller kommunicera med varandra.

GPS | Står för Global Positioning System. Ett satelitbaserat navigationssystem som upptäcker din position.

Megapixlar | Digitala bilder består av pixlar. En megapixel är det samma som en miljon pixlar.

ISO | En mätenhet för att mäta din sensors ljuskänslighet. Ju högre nummer desto ljuskänsligare är den.

HD video (720 / 1080p) | HD video har minimum 720 horisontella linjer vertikal upplösning, medan Full HD har minimum 1080 horisontella linjer med vertikal upplösning.

4K Ultra HD video | 4K video har minimum 2160 horisontella linjer med vertikal upplösning.

Sensortyper (CMOS / CCD) | Sensorer fångar ljus och förvandlar det till data som kameran kan göra om till bilddata. En CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor)-sensor är effektiv, är strömsnål och kan fånga bilder snabbt. En CCD (charged couple device)-sensor ger dig högkvalitativa bilder med ett utmärkt dynamiskt område och mindre gryniga bilder.

Skärmtyper (LCD / LED / OLED / TFT) | LCD (liquid-crystal display) använder ljusomvandlande egenskaper från flytande kristaller. LED använder ljuspunkter. OLED använder organiska ljuspunkter. TFT (thin film transistor) är en teknologi använd i LCD-skärmar som ger ljusstarkare bilder med mindre ström.

Direktbildskameror | Direktbildskameror skriver ut bilderna direkt. Instax och Polaroid är viktiga märken som gör direktbildskameror.

Bildstabilisator | Teknologi i kameran eller objektivet som ska motverka olika sorters ostabila kamerarörelser. Detta resulterar i snyggare filmer och skarpare bilder.

Sökare | Detta är en metod som låter dig se exakt det som kameran ser genom objektivet. En sökare hittar du vanligtvis på systemkameror, och inte kompaktkameror.

FPS | Står för Frames Per Second. I fotovärlden är detta det nummer som indikerar hur många individuella bilder du kan fånga på en enda sekund och är viktigt när du fotar actionsekvenser. I videovärlden så mäter detta hur många bilder som visas per sekund. Ju högre FPS desto jämnare blir video, samt möjligheten för slow motion öppnas.

Objektivfattning | För kameror med utbytbara objektiv är detta fästet där objektiv och kamerakropp möts. Varje märke har sitt eget fäste, så du behöver ett kompatibelt objektiv eller en adapter för att det ska passa.

Intern fokusering | Detta är en funktionalitet i vissa objektiv där objektivet inte ändrar längd när det fokuserar, speciellt nyttigt för makrofotografering och filmning.

Vädertätning | Vissa premium-objektiv är vädertätade, något som betyder att de är förseglade och tål regn, vattenstänk och damm.

Slow Motion | Detta låter dig sakta ner dina filmer så att du kan se de i en saktare hastighet. Ideellt när du har filmat actionscener.