Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
kraschad skärm på mobilen

Det här bör du tänka på om skärmglaset på din mobil gått sönder

Att byta ut skärmen på en iPhone kostar en hel del.

Den vanligaste skadan på en mobiltelefon är att skärmglaset gått sönder. Och det är inte så underligt med tanke på hur mobiltelefonen har utvecklats, från en enkel telefon till dagens avancerade multimediadator.

”Vi använder mobilen hela tiden, tar bilder, filmar, chattar, snappar och surfar samtidigt som vi gör annat. För några år sedan förvarade vi telefonen säkert i fickan. Nu har vi den ständigt i handen, så den är i mycket högre utsträckning utsatt för situationer där den till exempel kan falla i backen, säger Daniel Ursin, assisterande säljchef Telecom hos Elgiganten Nordic.

”Den vanligaste orsaken till att skärmen går sönder är att vi tappar telefonen, ofta utomhus eller på kakelgolvet i badrummet. I bland har vi sådan tur att telefonen klarar sig även efter ett högt fall, medan den andra gånger går sönder trots att den fallit från mindre än en halv meters höjd.”

kraschad skärm på mobilen

Bra att veta om skärmglaset på din mobil går sönder

Få saker är så irriterande som att skärmen på mobilen går sönder. Särskilt om du nyss har köpt den..

”Det första du måste se upp med är sprickorna i glaset. Om skärmens glas är krossat så kan man skära sig ordentligt, så var försiktig när du rör vid skärmen”, säger Ursin. Kontrollera sedan om skärmens touchfunktion fungerar.

”Om telefonen fortfarande fungerar, så rekommenderar jag att man omgående ansluter den till en dator och tar en fullständig säkerhetskopia. Även om telefonen fungerar bra just nu, är det inte säkert att den kommer att fortsätta att göra det”, förklarar Ursin.

Förutom skärmen kan andra viktiga komponenter i telefonen ha tagit skada, i synnerhet vid fall-, slag- och klämskador, och då kan den sluta fungera när som helst.

Efter att du har säkerhetskopierat telefonen bör du kontrollera om hemförsäkringen täcker mobiltelefoner och vad självrisken är. Mobilskärmar är mycket dyra att reparera och det gäller inte minst många av de mest populära telefonerna. Kontrollera också vad som står i abonnemangsavtalet och om du köpte till en tilläggsförsäkring när du köpte telefonen.

kraschad skärm på mobilen

Slutar telefonen fungera om glaset går sönder?

En skada kan vara mer eller mindre allvarlig och det gäller även en trasig mobiltelefon – från att ha blivit överkörd av en bil och fullständigt krossad till en enklare stötskada som orsakat en spricka i glaset.

Det kan hända att skärmen fungerar trots att glaset är helt krossat, men det kan lika gärna hända att touchfunktionen slutar fungera. ”Det här hänger ihop med hur skärmen är tillverkad, och det kan vara stor skillnad mellan olika tillverkare”, berättar Ursin.

Det handlar om hur stort eller litet avståndet är mellan touchskärmen och ytterglaset. De flesta tillverkare försöker använda ett avstånd som är tillräckligt stort för att touchfunktionen ska klara sig även om glaset går sönder.

kraschad skärm på mobilen

Din garanti när du köpt mobilen hos Elgiganten

”På Elgiganten är det svensk lagstiftning som gäller för garantier och reklamationer. En annan fördel är att du kan vända dig till vilken butik som helst, och har du glömt kvittot så kan vi spåra köpet med hjälp av mobiltelefonens IMEI-nummer. Sedan ser vi till att din telefon skickas till en auktoriserad verkstad, kostnadsfritt förstås”, förklarar Ursin.

Om du vill ha ett extra skydd (i tillägg till standardgarantin) så kan du köpa till ett Trygghetsavtal som täcker alla skador och olyckshändelser.

”Om skärmglaset gått sönder får du i de allra flesta fall en ny telefon hos oss, eftersom det är så dyrt att byta ut skärmen. Om din telefon skulle skadas på något annat sätt än att skärmglaset krossas, till exempel om den blir fuktskadad, så täcks även detta av trygghetsavtalet”.

Trygghetsavtalet täcker tapp- och stötskador, blixtnedslag och andra olyckshändelser. Det täcker även stöld genom inbrott i hemmet, på jobbet eller i sommarstugan.