Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Kylskåpsguide

Kylskåp - en köpguide

Att hitta det perfekta kylskåpet är ingen lek. Utbudet är enormt och möjligheterna många. Ja, för att inte prata om prisskillnaderna. Du kan välja mellan det ypperligaste, kylskåp med frysfack och vinskåp. Dubbla luckor, rostfritt stål och det yppersta inom ny kylskåpsteknologi. Eller vad sägs om ett litet kompakt kylskåp med inbyggd frys, integrerat i ditt kök.

Kylskåpsguide
Kylskåp

Det här är rätt produkt för dig om du har behov av gott med plats i kylskåpet och en separat frys. Med bara en funktion i skåpet, kan du få en större kapacitet och mindre oljud eftersom kylskåpet bara jobbar för att hålla en temperatur.

 Kylskåpsguide Kombiskåp

Med ett kombiskåp får du både en frys och ett kylskåp i ett. Kombiskåp med både kyl och frys är perfekt till mindre kök eller hushåll som inte behöver ha en stor frys. Med ett kombiskåp kan du ha allt samlat och spara plats.

En viktig funktion som är väl värt att ha koll på, om du köper ett kombiskåp, är om det har ett No Frost-system.Det här systemet ser till att du inte får frost i form av is och “snö” i din frys.

Läs mer om vilka möjligheter det finns med ett Kombiskåp.

 Kylskåpsguide Integrerat

Ett integrerat kylskåp blir en del av ditt köks helhet. Med samma skåpslucka som de andra skåpen och lådorna i köket får du ett ett estetiskt kök. Det är värt att lägga märke till att ett integrerat kylskåp har mindre kapacitet än ett fristående eftersom det måste ha luft mellan sig och skåpskabinetten , så att det inte blir för varm och för att tekniken ska fungera optimalt.

Köper du ett integrerat kylskåp så är det viktigt att du har helt precisa mått på var kylskåpet ska stå.

Det är också möjligt att få ett kombiskåp som är integrerat.

Kom ihåg det här när du köper integrerat kylskåp

 Kylskåpsguide
Side by side

Det här är den amerikanska köksdrömmen. Kylskåp och frys i en fin förening i ett och samma skåp.

Side by side kombiskåpet är till för dig som vill få ut lite mer av ditt kylskåp och som själv vill skräddarsy vad ditt kylskåp ska kunna. Det finns ett brett utbud av storlekar och kombinationer att välja mellan. Hos vissa leverantörer kan du få ditt kylskåp utmyckat med det motivet som du vill ska pryda kylskåpsfronten.

Bra att veta om Side-by-side kylskåp

 Kylskåpsguide
Kyllåda

Med en kyllåda har du möjlighet att få lite extra bordsplats samtidigt som du får ett kylskåp som är anpassat perfekt till din kökslösning. Du kan också välja en kyllåda som ett extra kylskåp till ditt vanliga kylskåp - t.ex. i en köksö rätt bredvid stekplattorna, så att du har allt inom räckvidd.

 Kylskåpsguide
Hörnkyl/Kylrum

Det här är lösningen till dig som vill ha MYCKET plats. Passar perfekt till ett stort kök och ger enorma möjligheter för uppbevaring. Alternativt till hörnkylen finns ett kylrum som kan placeras i anslutning till köket och som är ett perfekt supplement till ett vanligare kylskåp.

Såhär använder du kylskåpet rätt

Kylskåpsguide

Det är inte säkert att det är något fel med kylskåpet om salladen blir dålig dagen efter att du köpt den, eller om kycklingen blir dålig bara efter ett par dagar. Bra luftcirkulation, en jämn temperatur och rätt placering av matvarorna I kylskåpet är lika viktigt som ett bra kylskåp. Här är några tips på hur du får mat att hålla längre.

Överst i kylskåpet

Här ska du uppbevara redan tillagad mat eller mat som inte behöver så låga temperaturer. Överst I kylskåpet är det inte lika kallt som längre ned. Här placerar du pålägg, burkar och glas som ska stå kyligt efter att de öppnats, samt ägg (även om ägg faktiskt kan stå i vanlig temperatur.

Mitten av kylskåpet

De flesta placerar deras mjölkprodukter i kylskåpsdörren, men det här är faktiskt det varmaste stället i hela kylskåpet och du riskerar att din mjölk blir innan bäst-före-datum har gått ut. Placera därför istället din mjölk i mitten av kylskåpet och helt in mot väggen.

Nederst i kylskåpet

Kyla rör sig nedåt och därför är det kallast på nedersta hyllan, eller på hyllan över grönsakslådan. Här placerar du kött och fisk - gärna på glashyllan allra längst ned.

Några kylskåp har kyllådor där temperaturen är 0 grader och de här är perfekta för kött och fisk.

Grönsakslådan

Det första man ska komma ihåg är att frukt och grönt inte ska förvaras I samma låda. Frukt trivs bäst I ett fuktigt klimat, medan det motsatta gäller fört grönsaker.

Äpplen, blommor och tomater avger etylengas som påverkar mogningsprocessen hos andra frukter. Det är därför smart att hålla dem ifrån mogen frukt, så att de inte ruttnar.

Kylskåpsdörren

Här uppbevarar du mat med lång hållbarhet; ketchup, senap, dressing och såser i glas, tillsammans med juice, läsk och vatten.

Läs mer om hur man organiserar maten i kylskåpet.

Kylskåpsguide

5 typiska kylskåpsfel

  • 1. Frukt i kylskåpet
  • 2. Grönskaker som inte ligger i grönsakslådan
  • 3. Kött som ligger överst i kylskåpet eller i lådan med noll grader
  • 4. För varmt kylskåp eller för stora temperaturskillnader i kylskåpet
  • 5. Fullproppat kylskåp utan fast plats till olika matvaror
Kylskåpsguide

Strömförbruk - kan det löna sig att tänka mijövänligt?

Ett kylskåp är tänt 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Det kan därför vara en bra idé att titta på kylskåpets energimärkning så att du får ett kylskåp med så lågt strömförbruk som möjligt.

A+++ är ett bättre val än A+, men även storleken och effekten påverkar hur mycket det kommer kosta att hålla din mat kall.

De flesta nya kylskåp kommer dock oavsett vara väsentligt mer energieffektiva än äldre modeller.

Hur stort ska kylskåpet vara?

1 person: 100 liter

2 personer: 150-200 liter

3 personer: 200-250 liter

4 personer: 250-300 liter

5 personer+: 300+ liter

Kylskåpets ljudnivå

Ett kombiskåp med både kyl och frys låter mer än ett vanligt kylskåp, eftsersom det har två funktioner i gång samtidigt (kyl och frys).

Får ditt kylskåp inte tillräckligt med luft runt sig, kommer det jobba extra hårt för att nå önskad temperatur och kommer därför låta mer.

Är kylskåpet proppat med matvaror, kommer det också jobba extra hårt och kommer därför låta mer.

Rengöring av kylskåpet

  • 1. Ta ut all mat och alla lösa hyllor
  • 2. Fyll en hink med varmt vatten, ättika, bikarbonat och lite diskmedel. Använd diskborststen för att ta bort svåra fläckar från hyllor och lådor.
  • 3. Sprid ut bikarbonat över alla hyllor i kylskåpet och tillsätt ättika samt lite citronsaft. Skrubba med diskborsten och glöm inte väggarna.
  • 4. Torka av allt med en ren trasa

Du kan också köpa en kylskåpsrengöring, som ska sprayas och tvättas av.

Har du ett kylskåp i rostfri stål så pröva det här trixet. Doppa en fuktig trasa i ättika och torka av kylskåpet. Torka sen av med en ren bomullstrasa. Doppa en ren trasa i lite olivolja och torka av.