Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Lightroomlogga svävar över en bild av Brooklyn Bridge

Lightroom - så gör du för att få fantastiska bilder

Lightroom från Adobe är nästa steg för att höja nivån på dina foton. Det är här du ger dina bilder den professionella prägeln som du endast kan få genom redigering. Med många verktyg och funktioner kan det vara svårt att hitta fram, men i denna guide visar vi dig det grundläggande. I denna guide använder vi Lightroom Classic.

Abonnemangstjänsten Adobe Creative Cloud

Creative Cloud är din nyckel till Lightroom. För att slippa betala en dyr engångssumma betalar du istället bara en låg månadskostnad för programmet, och på så sätt hålls programmet alltid uppdaterat med de nyaste funktionerna. Creative Cloud är väldigt flexibelt, och låter dig bestämma om du enbart ska ha Lightroom, eller flera av Adobes fantastiska program.

Lightroom finns både på dator, surfplatta och mobil. Använd det hemma eller i farten - valet är ditt. Det finns vissa grepp man kan ta redan när man fotar för att underlätta redigeringen, som att fota i RAW. Då får du en okomprimerad fil med mycket mer information, som är lättare att jobba med. Alla moderna systemkameror och många mobiler har denna funktion i dag. Se till att dina bilder inte blir för ljusa eller mörka, så är du en bra bit på väg till en magisk bild.

Rektangel som har markerat texten Import

Steg 1: importera bilderna

Lightroom kan se skrämmande ut första gången du öppnar det, men oroa dig inte - det är rätt enkelt. Tryck på ”Import” för att importera bilderna du vill redigera. Alla bilder hamnar i en katalog som gör det enkelt att hitta tillbaka till de.

Rektangel markerar Develop

Steg 2: börja redigera

När bilderna är importerade trycker du ”Develop” för att komma fram till där du börjar redigera. Här dyker alla verktyg du behöver för att ge bilderna den professionella prägeln.

Bild som visar Basic-fältet i Lightroom

Steg 3: så redigerar du

På höger sida letar du dig fram till ”Basic”-fältet. Längst upp hittar du verktyg för beskärning, och längre ned hittar du skjutreglage som låter dig justera alla bildens inställningar. Här är det bara att leta sig fram för att få den effekten du vill ha, men det finns några enkla regler som du kan följa för att uppnå önskad effekt:

 • Känns bilden kall och trist kan du göra den varmare genom att öka färgtemperaturen.
 • Mer kontrast gör bilderna mer dramatiska. Akta bara så att det inte blir för mycket!
 • Är vissa områden för ljusa? Dra ned Highlights.
 • Dra upp Whites för att ge bilden lite ”glöd”
 • Porträtt ser ofta bättre ut om du ökar skärpa lite
Bild som visar hur man exporterar

Steg 4: exportering

När du är nöjd är det dags att exportera bilderna. Markera de bilder du vill exportera längst ner genom att hålla in ”Ctrl” samtidigt som du klickar på de. För att exportera högerklickar du mitt på skärmen och väljer ”Export”. Här väljer du var bilden ska sparas, samt vilka inställningar de ska sparas med. Under ”File settings” väljer du kvalitet på bilden.

Bild som visar före och efter när man använt Auto

Var inte rädd för ”Auto”

Ofta hör man att man ska hålla sig från Auto, men det är inte tillfället i Lightroom. Autofunktionen är en jättebra utgångspunkt för många bilder, och om du även gör över och justerar reglagen efteråt så blir det kanon. På exemplet ovan så är Auto använd på både vitbalans och reglage.

Split toning i Lightroom

Split toning

Vill du ge bilderna mer kontrast kan du också använda dig av Split toning, som du hittar genom att scrolla lite ner på högra sidan. Här kan du ändra nyansen på högdager och skuggor, och få fram en balans i bilden genom att välja komplementärfärger. Här finns det vissa färger som fungerar bättre ihop, så som blå och orange med fler. Här kan du uppnå effekter som ”orange and teal” bl.a.

Köp Adobes Creative Cloud-tjänster:

Inga produkter

Jämför
Lägg i kundvagn
 
 • Intelligent redigering
 • Skaparglädje
 • Smidig organisation
  
 
Jämför
Lägg i kundvagn
 
 • Intelligent redigering
 • Skaparglädje
 • Smidig organisation
  
 
Jämför
Lägg i kundvagn
 
 • Intelligent redigering
 • Skaparglädje
 • Smidig organisation
  
 
Jämför
Lägg i kundvagn
 
 • Intelligent redigering
 • Skaparglädje
 • Smidig organisation