Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Så jobbar vi med miljö och hållbarhet

Som en av Nordens ledande varuhuskedjor för hemelektronik har vi ett ansvar att säkra omställningen mot ett hållbart samhälle. Därför arbetar vi brett på Elgiganten för ökad miljömässig och social hållbarhet.

Ny teknik förenklar, effektiviserar och är en del av lösningen i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Men gamla elektronikprylar har också en stor miljöpåverkan. Vi arbetar kontinuerligt i vår egen verksamhet och tillsammans med våra producenter, leverantörer och kunder för att minimera vår påverkan på miljön.

– Vår ambition är att vägleda kunderna till tekniska lösningar som gör ett så litet klimatavtryck som möjligt. Det kan till exempel handla om att en ny kyl kan bidra till minskad energianvändning och minskat matsvinn – något som är bättre både för miljön och för kundens plånbok, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

Elgiganten är en del av Elkjøp-koncernen, ett av Nordens största detaljhandelsföretag med drygt 400 varuhus i hela Norden och cirka 10 000 anställda. Vår storlek ger oss stora möjligheter att göra skillnad på vägen mot en mer hållbar detaljhandel.

Våra viktigaste mål är:

  • En mer cirkulär användning av material. Mer än 85 procent av alla returnerade produkter ska återanvändas eller återvinnas till nya produkter.
  • Klimatsmarta lösningar i alla butiker i allt från matavfall i butik till inredning och förpackningsmaterial.
  • Effektiv logistik och så miljöeffektiva transporter som möjligt i hela kedjan från leverantörer ända fram till kundens dörr.
  • Miljömål för leverantörer och krav på användning av återvunnet material.

Kontinuerlig miljöeffektivisering

Vi arbetar med att minska miljöpåverkan från våra butiker bland annat genom att välja hållbara material när vi inreder våra butiker. Vi jobbar också med energieffektivisering och med att mäta utsläpp från transporter, optimera körningar och använda fossilfria bränslealternativ. I våra varuhus kan alla lämna in uttjänt elektronik som mobiltelefoner, dammsugare och tvättmaskiner för återvinning helt kostnadsfritt. Det gäller även om produkten inte är köpt hos oss. Det ska vara lätt att göra rätt.

Social hållbarhet genom att motverka digitala klyftor

Vi arbetar med social hållbarhet genom vår stiftelse Elgiganten Foundation. Varje år delar stiftelsen ut fondmedel till frivilligorganisationer som arbetar för hälsa, miljö, idrott och mångfald. Syftet är att sprida teknik och digital kompetens till dem som inte har samma möjligheter att ta del av den tekniska utvecklingen i samhället. Utan ett mobilt bank-id kan föräldrar idag till exempel inte komma in på skolplattformen för att få information från skolan. Det skapar digitala klyftor i samhället som vi arbetar för att motverka.

Mer om vårt miljö- och hållbarhetsarbete