Hoppa över navigation
En utomhusdel till värmepump.

Så här undviker du oljud från din värmepump

Värmepumpen är en välsignelse för din plånbok och miljön men tyvärr kan den också förstöra den goda nattsömnen, till och med för den som normalt sover gott. Men med lite förberedelser kan du slippa det värsta bullret – och bli vän med värmepumpen.

En person pekar en fjärrkontroll mot en värmepump.

Placeringen är avgörande

En värmepump består av två delar, en som placeras utomhus och en som placeras inomhus. Var utomhusdelen ska placeras beror på vilken typ av värmepump du väljer. Utomhusdelen hos en luft/luft-värmepump placeras nedtill på ytterväggen alldeles utanför huset.

Genom att utomhusdelen normalt avger mer oljud än inomhusdelen är det smart att placera värmepumpen så långt borta från sovrummet som möjligt. Du bör inte heller placera den nära grannens fönster, för annars kan det bli förödande för grannsämjan. Det är också viktigt att tänka på att ha fria ytor kring värmepumpen. Om den placeras i ett trångt utrymme, till exempel under en balkong, ökar ljudnivån. Så se till att placera värmepumpen på en ställning på marken eller på husgrunden, helst med vibrationsdämpare på ställningen. Du bör också tänka på var du placerar inomhusdelen till värmepumpen. Ljudet fortplantas genom rummet, särskilt när det har höga väggar och bra akustik. Genom att dämpa akustiken i rummet blir ljudet inte så störande. Så placera aldrig värmepumpen ovanför soffan.

Närbild av en värmepumps knappar och temperaturreglage

Små värden gör stor skillnad

De bullerregler som gäller för värmepumpar överensstämmer med de allmänna reglerna för störande ljud i grannskapet. Mellan klockan 6 och 18 accepteras en högre ljudnivå än under kvällen och natten. Om din värmepump för oljud under natten kan du vänta dig en hel del klagomål.  

På alla värmepumpar står det angivet vilken ljudnivå de håller. Ljudet mäts i decibel (dB) och ljudnivån varierar mellan olika värmepumpmodeller. Även om man kan tycka att skillnaderna mellan två olika värmepumpmodeller är väldigt små kan så litet som 10 decibel innebära stora skillnader. De flesta av oss känner faktiskt av skillnader på bara 3 dB. Generellt gäller att värmepumpen inte får ha en ljudnivå som överstiger 35 dB utomhus. Det gäller både din bostad och grannens. Ju dyrare modell du väljer, desto tystare tenderar den att vara jämfört med de billigare varianterna. Om installatören inte monterar värmepumpen korrekt kan det också påverka ljudnivån. På samma sätt som när en diskmaskin inte placerats riktigt. Vind och väder spelar också en roll när det gäller ljudnivån. Ju kallare vädret är ute, desto mer måste värmepumpen arbeta för att fungera. Därför kan det vara klokt att placera det på varmare platser ute, och inte vid väggen där bitiga vindar blåser som värst på de kalla vinternätterna. Värdera hur ljudnivån kan tänkas vara på de tillfällen när värmepumpen verkligen får gå på full kapacitet, och inte på hur den är på varma sommardagar. 

En kvinna kopplar av i en fåtölj.

Ljud i olika modeller

Hur mycket en värmepump låter beror på var den placeras. En vätska/vatten-värmepump hämtar energi från marken och har en ljudnivå som inte är störande. Genom att den avger energi och värme genom ett vattenbaserat värmesystem placeras de normalt i ett teknikrum – som du inte ser och överhuvudtaget inte behöver tänka på. Om du väljer en luft/luft-värmepump avges värmen direkt i luften. Värmepumpen ska då placeras i ett rum där du ofta vistas, till exempel vardagsrummet. Fläktarna som sprider värmen för ett visst ljud men de har på senare år blivit tystare i takt med förbättrad teknik.