Vi uppdaterar nu våra system för att skapa en bättre upplevelse för dig som kund
Hoppa över navigation
En bildupplösning så skarp att filmen kommer till liv och rör sig ut ur ramen.

Projektor - Vilken ska man välja?

Behöver du hjälp att välja Projektor? Genom fem enkla steg ska vi förklara det allra viktigaste du bör tänka på när du väljer en projektor.

1. Vad ska projektorn användas till?

Miniguide - Ljusstyrka:

2. Vilken teknologi ska man välja?

Närbild på själva ljuskällan i en projektor, den som projekterar bilden på skärmen.

Lampan och dess livslängd

Idag används både LED-lampor och konventionella båglampor för att lysa upp panelen. LED-lampor har lång livslängd och håller ofta längre än produkten de sitter i. En LED-lampa kräver inte lika kraftig kylning vilket gör att de passar för just små format och portabla projektorer. De behöver inte heller lång tid på sig att värma upp eller svalna. Nackdelen med en LED-lampa är att dom sällan kommer upp i samma ljusstyrka som en vanlig båglampa. I dagsläget väljer du alltså inte vilken lampa du ska ha utan vilken typ av projektor som passar ditt ändamål.

En lampas livslängd uppskattas av leverantören och anges i antal timmar. Ofta lämnar tillverkaren en lampgaranti för hur länge lampan som minst ska hålla. Går lampan sönder innan garantin går ut, byts den ut mot en ny. Lampgaranti brukar gälla ett visst antal timmar eller ett visst antal år, och det är det värde som först uppnås som gäller.

3. Vilken upplösning ska projektorn ha?

Projektorer för hemmabio

Läs mer
     
     
     
     
     
     
     

4. Vilka anslutningar behövs?

Illustration av olika anslutnings uttag och kablar för projektorn.

Anslutningar för Presentationsprojektor

Bör minst ha en VGA-anslutning och ännu hellre även HDMI, eftersom dessa anslutningar är de vanligaste vid presentationer. Två VGA-ingångar är ett klart plus då detta gör det enkelt att växla mellan olika föredragshållare, och på så sätt även undvika avbrott och förseningar. S-Video och komposit finns ofta som anslutningsalternativ och ger en lågupplöst signal. Detta ger det sämsta bildresultatet, och bör endast användas för enklare videovisning.

Anslutningar för Hemmabioprojektor

Det bästa ur bildkvalitetssynpunkt är om projektorn har DVI eller HDMI. HDMI-anslutningen är den mest förekommande vid hemmabruk. Genom HDMI överförs både bild och ljud högupplöst i samma kabel. Många projektorer har också DVI för digital överföring. Dock klarar inte DVI-anslutningen att skicka ljudet i samma kabel. DVI är en kontaktanslutning som mer eller mindre fasas ut från projektorerna i dagsläget. Komponent är ett bra alternativ till HDMI och används oftast i videosammanhang, men skickar endast bild. Du kommer alltså längst med HDMI.

5. Placering av projektorn

En skärmdump på beräkningar över en Acer's projektion. En soffa och en skärm med beräkningar.

Zoomen är avgörande: 

När du har hittat en projektor som passar dig  och dina preferenser är det dags att börja tänka på placeringen. Zoomen på projektorn är avgörande för var du behöver placera projektorn för att erhålla önskad storlek på bilden. Man brukar säga att man behöver veta projektorns kastlängd (throw distance). Kastlängden får man reda på genom en så kallad avståndskalkylator. Kalkylatorn visar den minimala och maximala bildstorleken när projektorn står placerad ett visst antal meter från duken. En bra tumregel är att utgå från att duken eller projiceringsytan ska vara hälften så bred som avståndet till projektorn. Sitter du till exempel fyra meter från bilden är en två meter bred duk ganska lagom. Och ska du hänga projektorn i taket är det bra att dra upp bilden till önskad storlek för att se vart den hamnar innan du skruvar fast den och så att du får till bildstorleken som du tänkt dig.

Funktioner för mer flexibla placeringsmöjligheter:

Önskar du lite mer flexibilitet när du ska placera projektorn? Med funktionerna Lens Shift, Keystone och Vertikal Keystone i en projektor blir det lättare att placera projektorn i rummet.

Lens Shift (Linsjustering): Finns på några av de modeller som finns på marknaden idag. Linsjustering används för att flytta hela linsen i projektorn, vilket underlättar installation och placering av projektorn. Detta är en smart och smidig lösning för dig som inte har möjlighet att placera projektorns lins i dukens mitt. Lens Shift passar in bilden mot duken även om inte projektorn är optimalt placerad. En tumregel brukar dock vara att inte placera projektorn utanför dukens yttre kanter.

Keystone: Om projektorn inte är placerad i samma höjd som duken blir bilden strutformad, det vill säga bredare upptill eller nedtill. Detta kan kompenseras elektroniskt med keystone-funktionen. Dyrare projektorer kan ofta även kompensera om projektorn är monterad på en sidovägg. Den som vill uppnå den absoluta toppbilden bör dock undvika att använda keystone, och istället satsa på att placera projektorn mer exakt mot själva dukens mitt.