
Projektorer – guide för hemmabio och storbildsskärm
Om du vill ha en ordentlig storbildsskärm eller en hemmabioanläggning så bidrar projektorer till mycket bild för pengarna. Men vad är det du egentligen bör leta efter när du vill ha en projektor för film eller sport? Den här guiden hjälper dig att välja rätt projektor till din hemmabio.

Upplösning
Upplösningen säger något om detaljnivån och bildens skärpa. Om du har en projektor med 720p är det enkelt att se de olika pixlarna på projektorduken. När kvaliteten går upp i Full HD kan man knappt se pixelpunkterna, och i Ultra HD är bilden helt jämn och slät. För hemmabio-användning finns det två upplösningar du kan välja mellan. Den vanligaste är Full HD-kvalitet med 1920 x 1080 pixlar, men fler och fler projektorer kommer numera i Ultra HD - 3840 x 2160 pixlar. Dessa 4K-projektorer finns också i två olika varianter.
De billigaste varianterna använder ett 1080p-chip som i kombination med XPR pixel-switching skapar över 8 miljoner pixlar som kallas 4K. Bilden på duken är dock avsevärt skarpare i jämförelse med en 1080p projektor, men fortfarande räknas den inte som en äkta UItra HD. Om du vill ha en projektor med riktig Ultra HD så måste du upp i en prisnivå och de startar på ett pris från 40 000 kr och uppåt. Då får du dock en projektor som är betydligt större men som nödvändigtvis inte levererar en såpas mycket bättre bildkvalitet att det försvarar det högre priset. Samtidigt bör man inte fokusera alltför mycket på projektorns upplösning. Faktorer som kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning har lika stor inverkan på kvaliteten som uppstår på projektorduken.

Ljusstyrka och Lumen
Projektorns ljusstyrka påverkar hur ljust det kan vara i rummet och hur stor skärm du kan ha innan bilden blir för dålig. För lite ljus kommer att leda till en blek bild eftersom projektorn inte klarar att reproducera realistiskt dagsljus, medan alltför stor mängd av ljus kommer att bli tröttsamt för ögonen och vanligtvis leder till en svag bild med lägre kontrast.
När man köper en projektor är antalet lumen det som många letar efter först. Lumen är ett mått på hur mycket ljus projektorn producerar. Eftersom beräkningen av antalet lumen inte är standardiserad så kan det vara svårt att jämföra detta från projektor till projektor. Det då ANSI Lumen kommer till användning. ANSI Lumen är branschens standardiserade Lumen-mått och bestämmer hur mycket vitt ljus projektorn maximalt kan visa. Men detta tal säger ingenting om hur starkt ljuset är eller hur exakt färgerna återges. Vitnivån kan vara ljus, men färgerna kan vara oklara eller oförutsägbara. För att kompensera för suddiga bilder bör projektorer gå ner i ljusstyrka för att skapa en balanserad bild, och då hjälper det inte att Lumen-talet är högt. En av de största utmaningarna med en projektor är ljuset i rummet där du ska se på innehållet på projektorduken. Den svartnivån på bilden blir aldrig bättre än hur mörkt du har det i omgivningen. Du kan få projektorer som kan leverera tillräckligt med ljus så att du kan ha belysning i rummet utan att bilden försvinner, men det är fortfarande en stor fördel att ha minsta möjligt ljusinsläpp i rummet.

Placering av projektorn
Placeringsflexibilitet är otroligt viktig när du köper en projektor. Det lönar sig inte att köpa en kvalitativ projektor om den inte kan placeras i det rum du önskar att ha den i. Linsens vinkel anger hur mycket du kan justera bildens position i förhållande till projektorns placering.
Kastavståndet återger hur långt projektorn kan placeras från duken för att få önskad storlek i bilden. Om du har ett litet utrymme är du beroende av ett kort kastavstånd för att uppnå en bra bild. Zoomfunktionen återger hur mycket bilden kan förstoras och därmed hur flexibel placeringen av projektorn är.

Kontrastnivå
Kontrastnivån eller kontrastförhållandet är skillnaden mellan de mörkaste och ljusaste partierna i en bild. En projektor med hög kontrast ger dig en djupare svärta och en känsla av både djup och dimension i bilden. Högre kontrastnivåer innebär mer detaljer i mörka scener och en bättre svärta. Kontrastförhållandet är viktigare för hemmabio-projektorer än kontors- och presentations-projektorer, eftersom kontrasten blir mycket mer märkbar i rum med ett litet ljusinsläpp.
Fördelar - LCD:
- Lämpar sig för väl upplysta rum
- Imponerande färgstyrka
- Mer placeringsvänlig
- Levande bilder utan störningar
- Mer energieffektiva än DLP-projektorer
- Mer tystgående än DLP-projektorer
Fördelar - DLP:
- Lättare, mer kompakta projektorer
- Lämpar sig för DVD, Blu-ray, HDTV och 4K
- Jämna rörelser i videos och snabba scener
- Djupare svärta än LCD-projektorer
- Hög färgkontrast
- Bildkvalitet
Ta en titt på våra projektorer här

Ljudanläggning
I och med att en projektor inte kommer med ett inbyggt stereoljud på samma sätt som en TV gör så behöver du komplettera din projektor med en extern ljudanläggning. Det mest populära i dagens läge är att kompletera med en så kallad soundbar, även kallad för ljudlimpa. En soundbar är en avlång högtalare som med fördel placeras under projektorduken eller TV:n. Soundbars kommer i alla prisklasser, från enklare modeller för runt tusenlappen till avancerade system med extra surroundhögtalare för tiotusentals kronor. Hos oss på Elgiganten hittar du rätt soundbars för dina behov.
När du tittar igenom specifikationerna på olika projektorer så kan du upptäcka att vissa projektormodeller har inbyggt ljud. Det är dock viktigt att veta att detta är en mycket liten högtalare som endast är avsedd att fungera som ett stöd vid exempelvis PowerPoint-presentationer, och ger därav inte ett tillfredsställande ljud för en filmkväll hemma i vardagsrummet.