Allt i en gryta
En Crock-Pot tillagar maten vid en lägre temperatur än vad som behövs när man bakar, kokar eller steker.
"Crock-Pot tillagar maten på låg temperatur under lång tid, upp till tio-tolv timmar. Det gör att köttet blir härligt mört samtidigt som grönsakerna behåller sin spänst", säger Marcus Grönskog från Acreto. Han förklarar också att fördelen med att använda en Crock-Pot är att den inte kräver någon tillsyn. Du kan med andra ord vara på jobbet medan maten tillagas därhemma. Om du blir försenad behöver du inte oroa dig eftersom många grytor är programmerade att automatiskt övergå till att hålla maten varm.
En vanlig slow cooker består av en rund eller oval gryta med lock, där själva grytan är gjord av glaserad keramik eller porslin. Den omges av ett hölje, vanligtvis i metall, som innehåller elektriska värmeelement.
Vilka maträtter kan man då laga i en slow cooker?
"Det jag främst rekommenderar är olika sorters grytor eftersom köttet blir så mört och välsmakande. Men det går också att göra lasagne, lammfiol, soppor, bröd och desserter", förklarar Grönskog.
Recept som är avsedda för andra tillagningsmetoder måste modifieras. Mängden vätska kan behöva justeras eftersom så pass lite vätska förångas. Många slow cooker recept är enkla och innehåller få ingredienser. Den långa koktiden passar speciellt bra för sega och billiga styckdetaljer som fläskkarré, högrev och oxbringa. Många långkokta rätter blir faktiskt godare om man använder sådana delar i stället för dyrare styckdetaljer.
I denna receptbok hittar du inspirerande, smakrika och varierade recept – anpassade för att tillagas med en Crock-Pot.