Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Smarta hem-funktioner för den teknikintresserade  Smarta hem-funktioner för den teknikintresserade

Smarta hem-funktionerna du inte visste fanns

Smarta hem-systemen blir smartare och smartare och hos Elgiganten finns det produkter från flera olika tillverkare att välja mellan, till exempel D Link Smart Home och Wattle! Utvecklingen går i en rasande fart och dagens system kan göra saker och ting du förmodligen inte trodde var möjligt. Här är några av nyheterna.

I dag behöver man inte vara civilingenjör för att installera ett smart hem-system. Men om du är teknikintresserad kommer du nog att uppskatta en del av de nya smarta funktionerna. Här är några av dem:

 Smarta hem-funktioner för den teknikintresserade

Ett hem anpassat till dina vanor

”Det handlar inte längre om att bara kunna reglera temperatur och belysning med hjälp av en app i mobilen, utan om att kunna erbjuda integrerade tjänster”, berättar Yngvar Pettersen från Wattle. Det kan till exempel handla om att öka tryggheten för äldre genom att koppla upp deras hem mot kommunen och hemtjänsten. ”Med rörelsedetektorer installerade hos farmor kan du ställa in ett larm som varnar om ingen har rört sig i bostaden under de senaste timmarna. Allt kan anpassas efter behov”, säger han.

En enklare och säkrare vardag är nyckelord när man talar om det smarta hemmet. Genom att utnyttja funktioner som redan finns i dagens mobiltelefoner kan du anpassa ditt smarta hem till dina vanor och behov. ”Du kan till exempel ställa in att dörren ska låsas upp automatiskt när du kommer hem och närmar dig dörren. Det kan vara praktiskt om du har handlat och har matkassar i båda händerna. Den här funktionen bygger på geotaggning i mobilen”, säger han. Men funktionen kan begränsas till vissa användare om du så önskar. ”Det är inte alla som vill att dörren ska låsas upp automatiskt när barnen kommer hem, men det bestämmer du själv och kan enkelt ställa in med hjälp av appen. Om barnen har tappat nyckeln på vägen hem från skolan kan du öppna dörren åt dem via appen om du är på jobbet.” Den här funktionen är också praktisk om du väntar på en hantverkare eller ett paket som du i annat fall måste ha tagit ledigt från jobbet för att kunna ta emot. ”Om du har kameror i huset kan du släppa in dem och se vad de gör via mobiltelefonen. På så sätt kan du försäkra dig om att de inte gör något du inte har bett om”, säger han.

 Smarta hem-funktioner för den teknikintresserade

Du behöver inte välja mellan Google, Apple och Amazon

Vi lever i en teknikintensiv värld och tillverkarna lanserar hela tiden nya produkter och lösningar för det smarta hemmet. Apple, Google, Amazon m.fl. har utvecklat röststyrda lösningar för många funktioner i bostaden som fungerar på liknande sätt som Siri för iPhone. Enligt Pettersen är problemet med dessa system att de inte alltid fungerar tillsammans med andra system. Därför kan det vara klokt att istället välja en öppen plattform, där produkter från olika tillverkare kan anslutas och användas tillsammans. På så sätt blir du inte lika låst, utan kan välja de produkter som passar dig bäst. Ett bra exempel är Wattle som stödjer allt ifrån Alexa till Siri och Google Home. ”Det är bättre att välja en plattform som enkelt kan byggas ut än att köpa en massa prylar från Google eller Apple”, säger han. Elgiganten erbjuder även öppna system från D Link Smart Home, Nest och Philips.

 Home Control
 Smarta hem-funktioner för den teknikintresserade

Ökar säkerheten och är bra för miljön

”Smarta hem-produkterna blir allt mer avancerade och nya funktioner tillkommer som tidigare inte var möjliga. Ett exempel är kameror med ansiktsigenkänning”, berättar han. Med en sådan lösning kan du öka säkerheten i hemmet genom att ställa in att kameran ska känna igen de som bor där, både människor och djur. Om du sedan får objudna gäster kommer kameran att varna dig. På så sätt har du alltid full kontroll.

Det smarta hemmet handlar inte bara om att underlätta vardagen och öka säkerheten. Det kan även göra en insats för miljön. ”Smart värmereglering är ett av flera sätt att minska elförbrukningen hemma”, berättar Pettersen. Strömsparläget aktiveras när du inte är hemma och under natten när du sover. Och på morgonen slås värmen på igen. ”Det finns också fönstersensorer som stänger av elementen under fönstren när du öppnar dem för att vädra”, säger han.

Det smarta hemmet utvecklas i en rasande takt och Pettersen berättar att många spännande produkter är på gång. ”Fördelen med smarta hem-tekniken är att många av de nya funktionerna är programvarubaserade, vilket gör att du kan uppdatera det system du redan har”, säger han.