Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Elgiganten hjälper dig att hitta rätt surfplatta för dina barn

iPad och surfplatta för barn - tips och råd

En surfplatta kan vara ett jättebra hjälpmedel, även för de allra minsta. Men hur sätter man gränser? Och vilka pedagogiska appar finns det? Här följer några tips och råd.

De flesta föräldrar blir förvånade över hur snabbt barn lär sig att använda en surfplatta. Små barn verkar ha en intuitiv förståelse för hur man trycker, scrollar och zoomar – ja, vissa av dessa unga datorexperter blir sedan oerhört förvånade när de inte lyckas förstora ”vanliga” bilder med fingrarna.

Med andra ord blir surfplattan mycket snabbt en god vän. Den kan hålla barnet sysselsatt i timtal – under hela lördagsmorgonen eller under resan till sommarstugan. Men som med allt annat finns det goda och dåliga vanor. Och även om barnet älskar sin iPad har du som förälder ett ansvar att sätta gränser.

Använd surfplatta tillsammans

Använd surfplattan tillsammans

”Det finns ingen absolut gräns för vid vilken ålder det är lämpligt för ett barn att börja använda en surfplatta. Det är du som förälder som känner ditt barn bäst. Men för de minsta finns det begränsningar för vad de kan använda den till utan hjälp av en vuxen. Att använda en surfplatta kräver både finmotorik, koncentration och andra förmågor”, säger Ida Aspeslåen Erikstad, seniorkonsult hos norska Medietilsynet.

Hennes råd är att barnet ska använda iPaden eller surfplattan tillsammans med någon av föräldrarna. Det kan fungera lika bra som pekböcker och andra lekar.

”Att sitta tillsammans med mamma och pappa och prata, peka, skratta och mysa kan för många små barn vara det bästa med att använda en surfplatta ”, säger hon.

”Genom att ni sitter tillsammans kan ni också prata om sådant som eventuellt kan vara skrämmande för barnet.”

Tiden spelar inte så stor roll, vad man gör på surfplattan spelar roll

Barn och skärmtid

Vad som är rätt skärmtid för barnet är en av de vanligaste frågorna bland föräldrar. Tiden går fort när du leker med en iPad, men när blir det för mycket? Enligt norska Medietilsynet bör man inte räkna minuter. I stället bör man tänka på vad barnet gör på iPaden. Att sätta gränser – som att barnet får bygga klart något eller se en episod – är bättre än att bara tänka på den faktiska skärmtiden. Dessutom är det naturligtvis skillnad på om barnet använder en pedagogisk app eller gör något passivt, som att till exempel titta på en film.

”För många föräldrar är det viktigaste att begränsa den egna medieanvändningen. Sitter du själv med mobilen eller surfplattan hela tiden kan du förvänta dig att barnen kommer att göra detsamma”, säger Ida Aspeslåen Erikstad.

”Det är heller inte så att alla barn fastnar framför skärmen. I synnerhet små barn tröttnar fort och vill då hellre göra något annat”, tillägger hon.

Gulliga troll

Rätt surfplatta för barn

De första åren efter att surfplattorna lanserades var begreppet surfplatta närmast synonymt med iPad. Idag är utbudet betydligt större, även i de lägre prisklasserna.

Är ditt barn under tre år kan du komma undan med någon av de minsta och billigaste surfplattorna – eller din gamla iPad. Ett litet barn använder ju surfplattan bara för att lyssna på musik, se film och spela enkla spel.

Batteritiden är inte heller särskilt viktig – i alla fall inte om föräldrarna vill begränsa barnets skärmtid.

Om barnet ska använda surfplattan som TV i bilen bör dock skärmen vara minst tio tum. I annat fall blir bilden väldigt liten när surfplattan fästs på ryggstödet på sätet framför.

Nätetikett och barnsäkring

Oavsett vilken slags surfplatta du väljer kan det vara en bra idé att begränsa vad barnet har tillgång till på nätet. Det fråntar dig inte från ansvaret att lära barnet nätetikett, men det gör användningen lite säkrare.

”Många surfplattor (och mobiler) har ett skärmlås som gör att barnet inte kan svepa och trycka sig runt på egen hand. Det finns också många underhållningsappar som har barnsäkring. Vissa föräldrar laddar ner ett passande innehåll för sina barn och stänger sedan av internetuppkopplingen”, säger Aspeslåen Erikstad och lägger till:

”Det är i vilket fall som helst viktigt och bra för barnen att föräldrarna följer, deltar och talar med dem om det som händer.”

Vilka appar är bäst barnanpassade

Pedagogiska appar och spel för små barn

Här är några av de appar som Barnevakten rekommenderar för barn under 6 år. Appar för iPad fungerar även på iPhone.

Huvi (iPad): Låter dig begränsa vilka Youtube-videor barnet kan se.

Bloom, Megalearn (iPad): Vacker och lärorik app för barn om växter. Från 4 år.

Däggdjur, Tinybop (iPad): Fascinerande och lärorik app om djur. Från 4 år.

Dragonbox Numbers (iPad/Android tablets): App som kombinerar spel med enkla matematikuppgifter. Från 4 år.

Den norska föreningen Barnevakten rekommenderar att man stänger av pushmeddelanden angående app-uppdateringar, samt möjligheten att genomföra köp inuti appar. På en iPad kan du stänga av Köp inuti program, i menyn Begränsningar. Genom att trycka på Program under Tillåtet innehåll i menyn Begränsningar kan du spärra nedladdning av appar med för hög åldersgräns.