
Surfplatta och iPad för barn - tips och råd
En surfplatta kan vara ett jättebra hjälpmedel, även för de allra minsta. Men hur sätter man gränser och vilka pedagogiska appar finns det? Här följer några tips och råd.
Många föräldrar blir förvånade över hur snabbt barn lär sig att använda en surfplatta. Små barn verkar ha en intuitiv förståelse för hur man trycker, scrollar och zoomar – vissa barn blir till och med förvirrade när de inte lyckas zooma in på vanliga foton i ramar med hjälp av fingrarna.
Med andra ord blir surfplattan mycket snabbt en god vän. Den kan hålla barnet sysselsatt i timmar, på lördagsmorgonen eller under hela vägen till sommarstugan. Men som med allt annat finns det goda och dåliga vanor och även om barnet älskar sin iPad har du som förälder ett ansvar att sätta gränser.

Använd surfplattan tillsammans
”Det finns ingen absolut gräns för hur gammalt ett barn bör vara när de börjar använda en surfplatta. Det är du som förälder som känner ditt barn bäst. Men för de minsta finns det begränsningar för vad de kan använda den till utan hjälp av en vuxen. Att använda en surfplatta kräver både finmotorik, koncentration och andra förmågor”, säger Ida Aspeslåen Erikstad, seniorkonsult hos norska Medietilsynet.
Hennes råd är att föräldrarna kan sitta tillsammans med barnet och använda iPaden eller surfplattan, på så sätt kan den fungera lika bra som pekböcker eller andra leksaker.
”Att sitta tillsammans med mamma och pappa och prata, peka, skratta och mysa kan för många små barn vara det bästa med att använda en surfplatta ”, säger hon.
”Genom att ni sitter tillsammans kan ni också prata om sådant som eventuellt kan vara skrämmande för barnet.”

Barn och skärmtid
Vad som är rätt skärmtid för barnet är en av de vanligaste frågorna bland föräldrar. Tiden går fort när du leker med en iPad, men när blir det för mycket? Enligt norska Medietilsynet bör man inte räkna minuter. I stället bör man tänka på vad barnet gör på iPaden, att sätta gränser – som att barnet får bygga klart något eller se färdigt ett avsnitt – är bättre än att bara tänka på den faktiska skärmtiden. Dessutom är det naturligtvis skillnad på om barnet använder en pedagogisk app eller gör något passivt, som att till exempel titta på en film.
”För många föräldrar är däremot det viktigaste att begränsa sin egen medieanvändning. Sitter du själv med mobilen eller surfplattan hela tiden kan du förvänta dig att barnet kommer göra detsamma”, säger Ida Aspeslåen Erikstad.
”Det är inte heller så att alla barn fastnar framför skärmen. I synnerhet små barn tröttnar fort och vill då hellre göra något annat”, tillägger hon.

Rätt surfplatta för barn
De första åren efter att surfplattorna lanserades var begreppet surfplatta närmast synonymt med iPad. Men idag är utbudet betydligt större, även i de lägre prisklasserna.
Är ditt barn under tre år kan du komma undan med någon av de minsta och billigaste surfplattorna – eller din gamla iPad. Ett litet barn använder oftast bara surfplattan för att lyssna på musik, se film eller spela enkla spel.
Batteritiden är inte heller särskilt viktig – i alla fall inte om föräldrarna vill begränsa barnets skärmtid.
Men om du däremot vill använda surfplattan som en TV för barnen i bilen bör skärmen vara minst tio tum, annars blir bilden väldigt liten när surfplattan sätts upp på ryggstödet på sätet framför.
Nätetikett och begränsad åtkomst
Oavsett vilken slags surfplatta du väljer kan det vara en bra idé att begränsa vad barnet har tillgång till på nätet. Det betyder dock inte att du slipper undan ansvaret att lära dina barn nätetikett, men det gör användningen lite säkrare.
”Många surfplattor (och även mobiler) har ett skärmlås som gör att barnet inte kan svepa och trycka runt på egen hand. Det finns också många underhållningsappar som har barnsäkring. Vissa föräldrar väljer att ladda ner ett passande innehåll för sina barn och stänger sedan av internetuppkopplingen”, säger Aspeslåen Erikstad och lägger till:
”Men oavsett vad du väljer så är det viktigt och bra för barnen att föräldrarna följer, deltar och talar med dem om innehållet som de tar del av.”

Pedagogiska appar och spel för små barn
Här är några av de appar som Barnevakten rekommenderar för barn under 6 år. Appar för iPad fungerar även på iPhone.
Huvi (iPad): Låter dig begränsa vilka Youtube-videor barnet kan se.
Bloom, Megalearn (iPad): Vacker och lärorik app för barn om växter. Från 4 år.
Däggdjur, Tinybop (iPad): Fascinerande och lärorik app om djur. Från 4 år.
Dragonbox Numbers (iPad/Android tablets): App som kombinerar spel med enkla matematikuppgifter. Från 4 år.
Den norska föreningen Barnevakten rekommenderar att man stänger av pushmeddelanden angående app-uppdateringar, samt möjligheten att genomföra köp inuti appar. På en iPad kan du stänga av Köp inuti program, i menyn Begränsningar. Genom att trycka på Program under Tillåtet innehåll i menyn Begränsningar kan du spärra nedladdning av appar med för hög åldersgräns.
Surfplattor och iPads för barn:
Läs mer om:

Köpguide för surfplatta
Vår köpsguide ger dig information om surfplattor och hjälper dig få en översikt över alla olika funktioner, och gör det förhoppningsvis lättare för dig att bestämma vad du ska köpa.