
Guide: Drönare med eller utan kamera?
Fler och fler får upp ögnonen för drönarflygning. Denna hobby är inte bara kul utan den kan också vara praktiskt. EN drönare med kamera ger dig nämligen nya möjligheter för spännande fotografering och filmning. Men vad bör du tänka på innan du ger dig ut och flyger? Vi kan hjälpa dig komma igång!

Val av drönare
Vissa drönare är jättesmå och bör användas mer som en leksak. Andra drönare är gjorda för att kunna flyga så snabbt som möjligt, så att du kan tävla med andra.
Sen finns det drönare med kameror vars syfte är att filma och fotografera från helt nya vinklar. Det finns de som är ganska små och enkla med inbyggd kamera och så finns det större varianter som är mer professionella och kan flyga med kamerautrustning som väger flera kilo.
Hur mycket pengar du vill lägga och vad du ska använda drönaren till är det som bestämmer vilken drönare som passar bäst.

Drönare för lek
I denna kategori hittar du allt ifrån små och billiga leksaksdrönare, som kan få plats i en hand till mer strömlinjeformade racerdrönare som är blixtsnabba. Flygtid, räckvidd och hur snabbt de kan flyga varierar rejält. Funktionalitet varierar också, och det kan vara allt ifrån hur drönaren varnar och hur den navigerar eller svävar.
Dessutom kan det vara värt att fundera på om du vill ha en drönare som är redo att användas, eller om du vill modifiera den och anpassa den själv.

Drönare med kamera
Vill du filma actionfyllda sportvideor, till exempel att du följer en snowboardåkare ned för backen, eller vill du ha möjlighet att fotografera och filma från vinklar du annars inte kan komma åt är en drönare med kamera din bästa vän.
Vilken kameradrönare du bör välja beror på flera saker. Steg ett är att komma fram till vilken bildkvalitet du har behov för. Vill du ha 4K-video eller duger Full HD för dina användningsområden? Är du beroende av att kunna föra över bilderna på direkten? Hur lång räckvidd behöver du? (kom ihåg att du behöver kunna se drönaren hela tiden).
De mer avancerade modellerna kan flyga runt hinder och kommer tillbaka till dig när batterinivån börjar bli för låg. Vissa kan även följa ett visst motiv per automatik om du talar om för den vad den ska följa.
Tillbehör till drönare
Det finns en mängd extra utrustning för drönare. Med ett extra reservbatteri kan du förlänga flygglädjen. Propellerskydd kan också vara värt att investera i, de är inte bara skonsamma för omgivningen, men ser också till att propellrarna är skyddade. Skulle du råka köra emot något med propellern är det också smart att ha med sig ett par reservpropellrar.
Regler för drönarflygning
Det finns en rad regler att förhålla sig till när det gäller drönarflygning, både när det gäller hur man kan flyga, avstånd till andra och hur högt det är tillåtet att flyga. Innan du påbörjar din första drönarflygning är det därför viktigt att du förstår grundreglerna. Denna artikel erbjuder övergripande generella regler om drönare.
Några fler tips
- Undvik att flyga i kraftig vind eller minusgrader
- Flyg aldrig så långt att du inte kan se drönaren
- Överväg att skaffa en försäkring
- Hitta en öde plats att öva på först innan du ger dig ut och flyger på en plats med en massa potentiella hinder