Köpguide: Välj rätt värmepump
En värmepump har många fördelar. Den värmer upp ditt hem på kalla och kyliga vinterdagar och fungerar som luftkonditionering på varma sommardagar. Den använder mindre energi än traditionell uppvärmning vilket gör den till ett miljövänlig och energisnålt alternativ. En luftvärmepump rensar dessutom luften från dammpartiklar- och bakterier och bidrar därigenom till ett renare inomhusklimat.
Läs mer om varför du bör välja en värmepump och vilken modell som kan passa i ditt hem.
Fördelar med en värmepump
Se alla våra värmepumparMinskar du dina elkostnader med en värmepump? Svaret är ja! En luftvärmepump hämtar sin energi från luften utomhus och omvandlar den till värme eller kyla, som sedan sprids i hemmet på ett väldigt energieffektivt sätt. Denna teknik gör att värmepumpen drar lite ström.
En värmepump är både miljövänlig och energisnål! Den ger en jämn och behaglig temperatur i hemmet när det är kallt utomhus, och är ett optimalt alternativ när du behöver värma upp stora ytor.
De flesta värmepumpar är anpassade för ett nordiskt klimat och klarar temperaturer ner till -25 grader. Förutom att en värmepump ger skön värme när det är kallt ute, kan den också användas som en luftkonditionering och ge svalka under varma sommardagar.
Hur mycket kan jag spara med en värmepump?
Med en luft-luft värempump kan du sänka din energiförbrukningen med minst 30 procent jämfört med om du bara använder element. I kalla inlandsområden kan man spara över 50 procent.
Hur mycket du kan spara beror på om du bor i villa, radhus eller flerbostadshus. Förutom skönare inomhusklimat så kan du få en lägre elräkning. Hur effektiv värmepumpen är hemma hos dig beror på:
- uppvärmningssystem
- det geografiska läget
- isolering
- planlösning
- boyta
- värmepumpens effektivitet och kapacitet
Värmepump som luftkonditionering
Värmepumpen är energieffektiv och använder faktiskt mindre ström till att kyla ner än att värma upp, eftersom temperaturskillnaderna är mindre.
Fler fördelar med att använda värmepumpen som luftkonditionering
- Värmepumpen cirkulerar och kyler inomhusluften, så du behöver inte öppna några fönster eller dörrar.
- Värmepumpen är tyst och kan användas i sovrummet året om.
- Värmepumpen ger låga energikostnader jämfört med en portabel AC som kyler samma rum. Under vinterhalvåret får du dessutom värme till en låg kostnad!
- Inomhusluften renas samtidigt från damm och större partiklar som pollen.
Vilken värmepump bör jag välja?
Det finns många olika sorters värmepumpar på marknaden, och på Elgiganten har vi ett stort utbud med de senaste modellerna. Vilken värmepump du bör välja beror bland annat på vad för slags hus du bor i och hur stort det är. Det är också viktigt att tänka på ljudnivåerna och vilka krav på energieffektivitet du har. Ju större rum det är som ska värmas upp, desto mer krävs av din värmepump. En större värmepump som bara använder halv kapacitet kostar mindre än en liten värmepump som går på full kraft. En större värmepump som går på halv kraft är dessutom tystare.
Vad letar du efter?
Passar en värmepump i mitt hem?
En värmepump kan installeras i de allra flesta hem, oberoende av om du bor i en villa, i ett radhus eller i en lägenhet. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka innan du köper en värmepump. Det är viktigt att hitta en bra placering som fördelar värmen på bästa sätt, baserat på vilken slags rum det är och vilken storlek. Du behöver också tänka på avståndet mellan golv, tak och andra väggar när du bestämmer vart värmepumpen ska placeras. En sista sak som är smart att överväga är avståndet till olika sittplatser och andra möbler i hemmet.
Vanliga frågor och svar om värmepumpar:
Hur mycket ström sparar jag per år?
Villor med värmepumpar använder mindre energi än bostäder utan värmepumpar. Ett hus på över 150 kvadratmeter sparar cirka 3 900 kWh per år.
Hur låg kan utomhustemperaturen vara innan effekten avtar?
De allra flesta värmepumpar get gott om värme, även när det är kallt utomhus. De bästa värmepumparna per idag värmer väl även vid -25 grader C.
Hur mycket oljud kommer från en värmepump?
Värmepumpsteknologin är i dag så pass bra att både delarna som sitter inomhus- och utomhus väsnas lite. Med en korrekt utförd installation och en genomtänkt placering ska inte ljudnivån bli något problem. Med det sagt bör du ändå undvika att placera utomhusdelen precis vid ditt sovrumsfönster.
Hur lång livslängd har en värmepump?
Värmepumpens livslängd beror på vilken variant du väljer, men de allra flesta modeller idag håller i mellan 10 och 15 års tid.
Hur ofta behöver man rensa värmepumpens filter?
Det beror på hur mycket du använder värmepumpen. Vi rekommenderar att du tar ut och rengör filtren (dammsuger eller tvättar) var 14:e dag. Ju renare filter, desto bättre effekt får du!
Vad betyder COP?
På alla värmepumpar står det uppfört vilket COP-värde de har. Ju högre COP-värde en värmepump har, desto mer ström sparar man. Ett COP-värde på fyra betyder till exempel att värmepumpen vid 1 kW av tillförd energi producerar fyra kW med värme. Tre kW kommer alltså gratis från luften utomhus.
Värm upp stugan med en värmepump
Läs merEn värmepump i stugan är ett bra sätt att behålla värmen. Varför inte välja en smart värmepump som låter dig styra temperaturen med din mobiltelefon.
Så här undviker du oljud från din värmepump
Läs merVärmepumpar är bra för både miljön och plånboken. Alla värmeprodukter låter dock en del. Läs mer om hur du förhindrar oljud från din värmepump.