Hoppa över navigation
Några barn sitter i en trappa och använder sina telefoner och skrattar.

Hur man väljer rätt mobiltelefon och abonnemang till sitt barn

Det blir allt vanligare att barn får egen mobil och eget abonnemang. Det kan vara ett bra sätt att lära sig ta ansvar och vara rädd om sin telefon. Det ger också barnen något att känna stolthet över.

Se till att telefonen inte är för dyr och att den kan tåla mindre olyckor. Det kan till exempel vara en bra idé att investera i lite extra skydd som skärmskydd och stötsäkra fodral. 

Behöver barnet verkligen en mobiltelefon?

När det gäller mobilanvändning ser behoven något annorlunda ut för barn än för vuxna och tonåringar. En vanlig anledning till att ett barn får en mobil är för att kunna hålla kontakten med föräldrarna på väg till och från skolan. Det är också lättare att ge barnen lite mer frihet att gå hem till kompisar när man vet att de bara är ett telefonsamtal bort.

Men en sak är klar: När barnen får en egen smart mobil kommer de också att vilja spela spel och titta på videoklipp. Det kan vara både lärorikt och praktiskt, till exempel under bilresor eller när det regnar ute.

Det här är vad du bör tänka på när du bestämt dig för att ge barnet en egen telefon:

• Bestäm på förhand vilka mobiler barnet ska få välja mellan
• Kontrollera vilket abonnemang som passar bäst för ditt barn
• Gör inställningarna på mobilen och installera appar tillsammans med barnet
• Köp till ett mobilskal
• Fundera på om barnets mobiltelefon ska försäkras

Ett barn med ryggsäck sitter på en trottoar och använder sin mobiltelefon.

Kontrollera kostnaden för telefon och mobilabonnemang

I de flesta abonnemang ingår numera obegränsad samtalstid och sms, vilket är bra. Men det är tveklöst så att barn och tonåringar oftast använder mobilen för att surfa på. Grundskolebarn använder oftast sina mobiler hemma tillsammans med familj eller vänner, eller någon annanstans där de kan ansluta till wifi. En viss mängd data kan dock användas på väg till och från skolan, i bilen eller på andra platser utan wifi.

Tidigare debiterades man för den mängd data man använde. I dag är det vanligt att man förhandsbetalar för en viss datamängd. Fundera därför på hur mycket data som ska ingå i barnets abonnemang och lägg lite mer pengar på abonnemanget än på själva mobilen. En rimlig mängd är 1 GB data.

Om barnets datapott tar slut kan du naturligtvis välja att betala för mer. Det är dock fortfarande möjligt att ringa och skicka sms. En begränsad datamängd kan också vara ett bra sätt att lära barnet använda mobilen med måtta.

Vi finns här om du behöver oss

Även om det är du som startar och ansvarar för barnets mobilabonnemang bör du registrera telefonnumret i barnets namn. De som levererar innehåll är skyldiga att ta hänsyn till mobilägarens ålder och får inte uppmana till köp av innehåll som inte är lämpligt för minderåriga.

Stanna till vid Elgiganten eller Phonehouse om du fortfarande inte vet vilket mobilabonnemang du ska välja till barnet. De säljer de flesta telebolagens abonnemang och kan ge dig råd och hjälp.