Hoppa över navigation
Calman-SDR-HDR-banner-SE

SDR och HDR - detta är den stora skillnaden

SDR och HDR är de två huvudstandarderna för TV-bilder. Här kan du lära dig mer om vad skillnaden är – och vad ditt val betyder för dina upplevelser hemma i vardagsrummet.

Man måste tänka på många saker när man ska köpa en ny TV – och man kan snabbt bli förvirrad av alla begrepp man stöter på. De två viktigaste förkortningarna du bör känna till är SDR och HDR – dessa två standarder har nämligen stor inverkan på bildkvaliteten på din nya TV.

SDR betyder Standard Dynamic Range och är en beteckning den standard som hittills varit utbredd på äldre TV-apparater och flatskärmar. De senaste åren har HDR – High Dynamic Range – vunnit mer mark och streamingtjänster och dator- och TV-spelstillverkare hör till dem som använder sig av den här tekniken, som ger bättre djup och färgmättnad. HDR är perfekt för att bevara detaljer i mycket mörka eller mycket ljusa delar av skärmen, och tar oss svindlande nära den upplevelse vi skulle ha fått om vi sett handlingen i verkligheten. På en traditionell SDR-skärm återges ofta färger som ligger nära varandra som samma nyans. För även om SDR kan återge nästan 17 miljoner olika färger så bleknar det mot de 1,7 miljarder färger man kan uppleva med HDR. Om din nya HDR-TV dessutom har 4K eller 8K i beteckningen så blir upplevelsen ännu mäktigare. Dessa två standarder anger skärmupplösningen – alltså hur många pixlar en skärm kan visa.

Det här betyder naturligtvis inte att SDR är helt hopplöst – det produceras fortfarande mycket innehåll som enbart finns i SDR, och på linjär TV är HDR-tekniken fortfarande inte utbredd. SDR kan ändå ge dig fina upplevelser framför skärmen, och en kalibrering av din TV kan fortfarande förbättra upplevelsen ytterligare.

Calman-påfågel

Framtiden tillhör HDR

Men det är ingen tvekan om att framtiden tillhör HDR-tekniken. High Dynamic Range betyder något förenklat ”avståndet” mellan svart och vitt i varje ände av färgskalan är längre än med SDR. Det ger plats för fler toner och därmed en bättre, mer nyanserad och verklighetsnära bild på skärmen.

Med HDR får du en bildåtergivning som är nästan kusligt nära verkligheten. Det är en helt ny upplevelse. När du tittar på actionspäckade sporter som Formel 1 saknar du i princip bara lukten av brända däck för att det ska kännas som om du är på banan själv. Och när du tittar på film får du ett spel med ljus och skuggor som till och med kan matcha känslan du skulle ha fått om du var på plats själv. Det blir en helt ny och realistisk upplevelse att se dina favoritfilmer och annat innehåll på TV:n.

Kvinna ser på TV i sängen

Ljus är allt

Ett viktigt nyckelord bakom den realistiska skärmbilden är ”nits”. Nits är en måttstock för ljusstyrka per kvadratmeter i exempelvis TV-skärmar. Något förenklat kan man säga att ju högre siffran är desto bättre blir bilden på en TV i fullt dagsljus. Men det är inte allt – om man bara höjer ljusstyrkan får man en effekt som av en bländande lampa. Antalet nits varierar därför beroende på vad som ska återges. Olika färger och olika nyanser ställer olika krav och med en högre nits-siffra kan man återge mer mättade färger och fler nyanser, så att upplevelsen kommer nära verkligheten. SDR stöder upp till 100 nits, medan HDR kan visa upp till 1 000 nits. En nyare version av HDR som heter HDR10+ stöder upp till 4 000 nits.

Det här är inte bara tekniksnack – ljus har en enorm betydelse för hur det mänskliga ögat uppfattar omgivningen. Tänk bara på skillnaden i detaljer du kan se i skenet av ett stearinljus och en tänd halogenlampa – samma effekt får du på TV-skärmen, där du helt enkelt ser fler detaljer i innehållet du sitter och tittar på. Det ger en verklighetstrogen upplevelse av färger, ljus, skuggor och kontraster.

Skärm med Calman-programmet

HDR finns i flera varianter

Till exempel erbjuder många stora streamingtjänster att man strömmar deras innehåll i HDR10, och de flesta 4K-TV-apparater är optimerade för den standarden. HDR10 optimerar sig själv automatiskt i början av en film eller serie – och i vissa fall vid byte av scener. Det ger en betydligt bättre och mer nyanserad bild än med SDR.

Dessutom finns Dolby Vision, HDR10+ och HLG – och i framtiden kommer vi att få se ännu fler. Gemensamt för dem alla är att de utgår från HDR-tekniken och tillverkarna är fullt sysselsätta med att ständigt optimera sina lösningar – och det tjänar du på.

Vill du ha den bästa bilden så ska du alltså välja en HDR-TV – fråga gärna någon av våra experter i butiken om mer ingående skillnader mellan de olika tillverkarnas varianter. Då ska du se att du blir guidad rätt och kan hitta just din dröm-TV.