Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Kvinna öppnar förpackning med ny mobiltelefon

5 frågor du bör ställa dig själv när du köper en ny mobiltelefon

Storlek, pris, operativsystem och kamerakvalitet. Det finns många viktiga faktorer som påverkar valet av din nästa mobiltelefon. Ställ dig själv dessa frågor innan du fattar ditt beslut.
Mobiltelefoner som visas i butik

1. Borde du välja iPhone eller Android?

”Jag brukade vara en lojal Apple-kund, men efter att ha testat olika telefonmodeller föredrar jag vanligtvis Android”, berättar Torkil Sagafos, produktchef för teleprodukter hos Elgiganten. Det är lättare än någonsin att byta mobiltelefon, och de flesta tillverkare erbjuder appar för överföring av innehåll. Här kan du läsa mer om hur du byter mobiltelefon utan att förlora innehåll.

Det kan dock vara lite mer utmanande för Apple kunder. ”Apple gör det enkelt för sina kunder att fortsätta använda deras produkter. Allt hänger ihop, särskilt om du har både en iPhone och en Mac. Men en molntjänst som Google Photo gör det mycket lättare att byta mobiltelefon”, rekommenderar han. ”Många kunder frågar om ändring av operativsystem, och det är vårt jobb att erbjuda hjälp när våra kunder önskar byta plattform”, säger Sagafos. Elgiganten erbjuder supporttjänster och kan även överföra innehåll från din gamla mobiltelefon om du önskar slippa besvär.

Person sitter framför en dator med kreditkort i handen

2. Hur mycket är du villig att betala?

Fråga dig själv om du behöver den senaste toppmodellen eller om förra årets modell täcker dina behov. ”Vi får många frågor om skillnaderna när en ny modell släpps. Är den nya tekniken värd att betala ytterligare 3000 - 4000 kronor för? Generellt är många beredda att spendera ett förvånansvärt stort belopp på en ny mobiltelefon. Mobilabonnemang som Telias Byt Mobil gör det enklare att byta mobil varje år”, säger Torkil Sagafos.

Elgiganten erbjuder även delbetalningar som underlättar när du önskar att investera i en ny mobiltelefon eller dator. Du kan ansöka om delbetalning och därefter betala i den takt som passar dig.

Kvinna lägger en stor mobiltelefon i fickan

3. Hur viktig är mobiltelefonens storlek?

Våra mobiltelefoner har gradvis blivit större. De har blivit så pass stora att det kan vara svårt att hålla de i handen. Detta är självklart en fördel när du önskar att titta på serier på en stor skärm, men är de större storlekarna faktiskt en fördel?

”Absolut inte. Under de senaste åren har fokus legat på mobiltelefoner med högre skärm-till-kropp-förhållande”, säger Sagafos. Det innebär att skärmen har blivit större samtidigt som själva mobiltelefonen har bevarat samma storlek.

”Fråga dig själv om du kunna förvara telefonen i en ficka eller handväska, och om du vill använda den med en eller två händer”, tillägger Torkil Sagafos. Leverantörer som Sony och Samsung erbjuder också kompakta versioner av deras flaggskeppsmodeller. Dessa har ofta samma funktioner men är framställda i en mer användarvänlig storlek.

Man som fotar ett barn med sin mobiltelefon” title=

4. Vilka funktioner är viktigast för dig?

Se över dina specifika behov. Gör en lista över funktioner och prioritera dem. Är du en ivrig fotograf? Eller är du en aktiv användare som förlitar sig på lång batteritid? Spelar du många spel? Eller har du behov för en robust och vattentålig smartphone?

”En väl fungerande kamera är den viktigaste funktionen för många av våra kunder. Innovationen av kameran är anledningen till att Huawei har tagit över många kunder från Apple”, förklarar Sagafos.

”Om du gillar att filma och tar mängder av bilder så kanske du måste investera lite mer i internminnet. De flesta är nöjda med 128 GB. Men för att vara på den säkra sidan kan du uppgradera till 256 GB - eller köpa ett separat SD-kort senare”, föreslår Sagafos.

”Personligen betyder batterikapaciteten mest. Det är en deal-breaker för mig om jag måste ladda batteriet mitt på dagen”, säger han.

Man som håller två mobiltelefoner i handen

5. Hur jämför jag olika modeller?

Det kan vara förvirrande att få översikt över alla olika specifikationer - och vad de egentligen betyder. Men ibland måste du gräva djupt i funktionerna för att hitta den perfekta modellen för dina behov. Önskar du ta reda på vad som gör Huawei P30 Pro bättre än den vanliga P30 eller P20 Lite? Du kan enkelt få översikt genom att använda jämförelsesverktyget på Elgiganten.se. Du kan jämföra upp till 3 olika produkter samtidigt.

”Våra försäljare använder detta verktyg hela tiden, även när de pratar med kunder, för att visa skillnaderna mellan olika mobiltelefoner. Kunder vill ofta ha bekräftelse på att de tar det rätta beslutet. De läser olika produkttester för att få översikt. Men om någon annan kan visa skillnaderna för dem så slipper de utföra all undersökning själva”, avslutar Torkil Sagafos.

Läs mer om våra produkter här: