Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Bild av ett bistrokök från Epoq.

Jojjes och Evelinas bistrokök från Epoq

Jojje och Evelina ville ha ett kök som skulle gå i bistro-stil, öppet och välkomnande, lite restaurangkänsla. Glashållare på väggen och vinkyl under diskbänken, så det blir lätt att bjuda gäster på ett glas vin. Drömköket blev verklighet med hjälp av Elgigantens köksteam.

Evelina & Jojje Bretti Lundegard fick tillgång till sitt radhus i februari och efter intensiv renovering kunde de till sommaren bjuda vänner och familj på härliga middagar i sitt nya kök från Epoqs Trend-serie. Huset är från 1970-talet och det var länge sedan något renoverats i köket. På mäklarens bilder såg det okej ut, men Evelina och Jojje ville ändå skapa sitt eget drömkök. – Vi lät hantverkarna ta bort allt, rubbet. Det var inte vår stil och det behövdes en renovering.

Bild av en frihängande köksfläkt i rostfritt stål från Bosch .
Bild av Epoq-blandare Grohe Minta Touch L-pip och utragsdusch.
Bild av en spishäll I ett Epoq-kök.

Första stora renoveringsprojektet

Både Evelina och Jojje är intresserade av inredning och design, men ingen av dem hade genomfört ett projekt av den här storleken förut. – Det var lite instängt här innan vi började göra om. Vi har låtit ta ned några väggar och öppnat upp för att få en luftigare känsla. Som tur var kunde vi ha kvar vår lägenhet några månader så att hantverkarna kunde jobba koncentrerat i huset, säger Evelina.

En hjälpande hand på Elgiganten i Täby

Evelina och Jojje gick in på Elgiganten i Täby och träffade David på köksavdelningen som hjälpte dem genom hela processen. De hade egen skiss och inspirationsbilder, och lät David rita upp köket. Det gör att man undviker misstag och logiska feltänk - som att bänkskivan blir för kort eller att två dörrar slår i varandra när de öppnas. Att låta en kökskonsulent rita upp köket är gratis och det är enkelt att boka tid via hemsidan eller i varuhuset. Att bygga ett nytt kök är en process och i takt med att det nya köket tog form dök nya frågor upp. – Jag har mailat David och Jenny på Elgiganten i Täby tiotals gånger med olika frågor och alltid fått bra hjälp. Det är väldigt bra att ha någon att vända sig till och bolla frågor med, säger Jojje.

Bild av en köksmaskin i ett Epoq-kök hos nöjda kunder.
Bild av nöjda Epoq-kunder i deras nya kök.

De svåra valen

Den stora utmaningen när man bygger ett nytt kök, är alla val. För bänkskivan valde Evelina och Jojje Quartz-sten som är tålig, ljus och vacker. Valet var inte lätt – även svart granit var på tapeten, men i slutändan valde de den ljusare skivan på både köksön och diskbänken. Nu är de jättenöjda med valet. – Den svarta granitskivan är också tålig och kunde levereras snabbt. Men idag är vi väldigt glada åt den ljusa skivan och nu när det blir vinter och mörkt är det härligt att den reflekterar ljuset bra, säger Jojje. – Nu ser faktiskt köket ut precis som vi tänkt oss från början, säger Evelina. När köket började bli klart till sommaren nöjde sig inte Evelina och Jojje med köket inne. Inför Evelinas födelsedag anordnade paret en invigningsfest och passade på att konstruera ett riktigt utekök med stekhäll och arbetsyta.

Epoqs bänkskivor i Quartz

Alla Epoqs bänkskivor

De här valen gjorde Jojje och Evelina:

Luckor:     Trend Graphite Grey

Bänkskiva: Quartz

Diskho:     Underlimmad

Blandare:  Grohe Minta Touch med L-pip och utdragsdusch

Vitvaror:   Bosch

Följ Evelina och Jojje på Instagram
Bild av en svart spishäll i ett Epoq-kök.
Bild av inbyggd ugn och spis i ett Epoq-kök.

Nu när bygget är färdigt – vad är det bästa med det nya köket

– Från att ha bott i lägenhet så var jag främst ute efter mer arbetsyta. Då är det härligt att ha hela stora köksbänken och köksön. Det är verkligen ett nöje att arbeta här i köket, säger Evelina. Jojje tänker en stund över vad han uppskattat mest och nickar instämmande över ytorna men kommer på ytterligare en detalj. – Diskmaskin! Vi levde i nio år utan diskmaskin i lägenheten. Det är en underbar skillnad nu, säger Jojje. Evelina är den som lagar det mesta av maten, men det är svårt att nämna någon favoriträtt, tycker de båda. De lagar mat efter säsong med mustiga grytor framåt hösten och lättare mat på vår och sommar. Till slut enas de om att moules frites nog är en favorit som återkommer ofta. Men det blir kanske mest på helgerna. På vardagarna lagar de mer enkla rätter. Paret blev så pass nöjda med köket att de funderar vidare på fler förbättringar på huset. – Vi har lärt oss otroligt mycket under resans gång och det gör också att vi är sugna på att göra mer, säger Jojje. Köket är de dock nöjda med. – Det första vi gör på morgonen är att sätta på lite skön musik, sedan kaffet. Det är så härligt att laga mat i ett kök som man verkligen älskar. Jag får jättemycket inspiration av att bara komma ned i köket på morgonen, säger Evelina.

Alla kök i Trend-serien från Epoq 

Läs våra inspirerande Epoq-artiklar

Pil med texten: Gå till Epogs framsida

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar