Hoppa över navigation

Prata med våra köksspecialister

Boka kostnadsfritt möte
Ett stort och ljust kök med mycket plats och en köksö. Grå färg med vitt kakel och en ljus bänkskiva.

Jojjes och Evelinas bistrokök från Epoq

Jojje och Evelina ville ha ett kök som skulle gå i bistro-stil, det vill säga öppet och välkomnande med lite restaurangkänsla. Glashållare på väggen och vinkyl under diskbänken, så att det blir lätt att bjuda gästerna på ett glas vin. Drömköket blev verklighet med hjälp av Elgigantens köksteam.

Silverfärgad köksfläkt från Bosch

Det första stora renoveringsprojektet

Evelina & Jojje Bretti Lundegard fick tillgång till sitt radhus i februari och efter en intensiv köksrenovering kunde de till sommaren bjuda in vänner och familj på härliga middagar i sitt nya kök från Epoqs Trend-serie. 

Huset är från 1970-talet och det var länge sedan något uppgraderats i köket. På mäklarens bilder såg det okej ut, men Evelina och Jojje ville ändå skapa sitt eget drömkök. 

Både Evelina och Jojje är intresserade av inredning och design, men ingen av de hade genomfört ett projekt av den här storleken förut. – Det var lite instängt här innan vi började göra om. Vi har låtit ta ned några väggar och öppnat upp för att få en luftigare känsla. Som tur var kunde vi bo kvar i vår lägenhet några månader så att hantverkarna kunde jobba ostört i huset, säger Evelina.

Ljus bänkskiva som blänker, på den står en skål med grönsaker och frukt.

De svåra valen

Den stora utmaningen när man bygger ett nytt kök, är alla val. För bänkskivan valde Evelina och Jojje Quartz-sten som är tålig, ljus och vacker. Valet var inte lätt – även svart granit var på tapeten, men i slutändan valde de den ljusare skivan på såväl köksön som på diskbänken.

Nu är de jättenöjda med valet. – Den svarta granitskivan är också tålig och den kunde levereras snabbt, men idag är vi väldigt glada för den ljusa skivan. Det är härligt att den reflekterar ljuset bra speciellt nu när det är vinter och mörkt, säger Jojje. – Nu ser faktiskt köket ut precis som vi tänkt oss från början, säger Evelina.

Köket började bli färdigt framåt sommaren men Evelina och Jojje stoppade inte där utan passade på att konstruera även ett riktigt utekök med stekhäll och arbetsyta. På Evelinas födelsedag kunde sedan paret arrangera en riktig invigningsfest med gäster såväl inne som ute.

De här valen gjorde Jojje och Evelina:

Luckor: Trend Graphite

Bänkskiva: Quartz

Diskho: Underlimmad

Blandare:  Grohe Minta Touch med L-pip och utdragsdusch

Vitvaror:   Bosch, Whirlpool

Jojje och Evelina poserar i sitt nyrenoverade kök med bistro-stil.
Nu när bygget är färdigt – vad är det bästa med det nya köket?

– Efter att ha bott i lägenhet så var jag främst ute efter mer arbetsyta. Då är det härligt att ha hela stora köksbänken och köksön. Det är verkligen ett nöje att arbeta här i köket, säger Evelina. Jojje tänker en stund över vad han uppskattat mest och nickar instämmande över ytorna men kommer på ytterligare en detalj. – Diskmaskin! Vi levde i nio år utan diskmaskin i lägenheten. Det är en underbar skillnad nu, säger Jojje.

Evelina är den som lagar det mesta av maten, men det är svårt att nämna någon favoriträtt, tycker de båda. De lagar mat efter säsong med mustiga grytor framåt hösten och lättare mat på vår och sommar. Till slut enas de om att moules frites är en favorit som återkommer ofta. Men det blir kanske mest på helgerna. På vardagarna lagar de mer enkla rätter.

Paret blev så pass nöjda med köket att de funderar vidare på fler förbättringar i huset. – Vi har lärt oss otroligt mycket under resans gång och det gör också att vi är sugna på att göra mer, säger Jojje. Köket är de dock nöjda med. – Det första vi gör på morgonen är att sätta på lite skön musik, sedan kaffet. Det är så härligt att laga mat i ett kök som man verkligen älskar. Jag får jättemycket inspiration av att bara komma ned i köket på morgonen, säger Evelina.