Hoppa över navigation

Hela Sveriges bakverk

HelaSverigesBakverk_Desktop-banner_Original-1600x600

Hemmets hjärta – platsen där bakglädjen tar form

Som stolta sponsorer av Hela Sverige bakar får vi i årets upplaga se bakverken växa fram i kök från Epoq. Men bakglädjen stannar ju förstås inte i tältet. Vi vill också veta vad som bakas i resten av landet, hemma i era kök. Därför lyfter vi nu blicken från programmet och ut över hela Sverige.

Det är dags att hylla de lokala klassikerna. De hemliga favoriterna. Recepten som gått i arv och kanske bara älskas där man råkar bo. Vi vill kartlägga vilka bakverk som representerar Sveriges alla landskap och samtidigt sprida bakglädje ute i köken.

Tillsammans tar vi fram Hela Sveriges Bakverk och sätter bakningen på kartan.
Här är det du som är juryn. Rösta på dina favoriter och få chansen att vinna ett presentkort.

Omröstningen avslutas den 7 december.

240604_richard_tellstrom_0120_2

Urval av Richard Tellström

Richard Tellström är mathistoriker, docent i måltidskunskap  och en av Sveriges mest välkända matexperter. Han forskar vid Stockholms universitet om svensk matkultur och har medverkat i tv-program som Historieätarna och Landet brunsås. Genom sina böcker och föreläsningar har han fördjupat förståelsen för matens kulturella och historiska betydelse i Sverige.

Tillsammans med Tellström har vi gemensamt valt ut de bakverk som har chans att bli utsedda till vinnare av Hela Sveriges Bakverk. Urvalet har vi baserat på lokal historia och kulturell förankring. Vi har bland annat tittat på om bakverkets namn kan kopplas till landskapet, om upphovsmakaren kommer därifrån eller om det finns en stark kulturell koppling mellan plats och smak.