Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
En beige köksbänk med en svart spishäll med inbyggf fläkt från Eico

Häll med inbyggd fläkt – design möter funktion

En spishäll med inbyggd fläkt är en perfekt lösning att ha i en köksö. I den här artiklen berättar vi bl.a. varför du inte behöver ha en köksfläkt i köket längre.

Hur fungerar en induktionshäll med fläkt?

Den inbyggda fläkten suger ner matos och ånga när du lagar mat. Du sätter igång fläkten med touchpanel på hällen, en del av dessa spishällar har sensorer som slår igång fläkten automatiskt när du börjar laga mat och det börjar osa.

3 fördelar med spishäll med inbyggd fläkt

- Du behöver ingen köksfläkt. Den här lösningen är perfekt om du vill ha en köksö, öppen planlösning och på köksbänkar där du inte har tillräckligt med plats ovanför spishällen till en köksfläkt. Om du vill slipp slå huvudet i en vass köksfläkt är det också en fördel. En köksö med denna funktion ger dig mer frihet att laga mat samtidigt som du faktisk ser dina gäster, ingen stor köksfläkt som kommer i vägen

- Ingen stigande ånga i luften - Det här gör dessa säkrare och förhindrar fukt från att samlas i väggar

- Ånga och lukt hanteras vid källan – det är mindre troligt att matos kommer spridas i rummet.

 En svart induktionshäll med fläkt i mitten från Witt

Är fläkten lika bra som en vanlig köksfläkt?

Den inbyggda köksfläkten suger luften nedåt istället för uppåt som för en bänkfläkt.  Du kanske tänker att en köksfläkt med nedåtsug inte fungerar lika bra om en köksfläkt ovanför spishällen, men det stämmer inte.

Hur många kokplattor har spishällen?

En spishäll med inbyggd fläkt är bredare än en vanlig standard spishäll som är 60 cm bred, dessa har nämligen en bredd på 80 cm för att få plats med fläkten och inte kompromissa med antal kokplattor. Fläkten sitter alltid i mitten med kokplattorna vid sidan av.

Du behöver alltså räkna med lite mer plats på köksbänken, men du kan ha lika många kokplattor som på en vanlig spishäll.

En del av dessa spishällarna har en fläkt med ovansida av gjutjärn vilket gör att du kan använda den som asvtällningsyta för kastruller och pannor. Närbild på en svart induktionshäll med inbyggd fläkt från Eico

Vad händer om det kokar över?

En sak du kanske oroar dig för med den här typen av spishäll är vad som händer med fläkten om det kokar över. Den här typen av hällar är designade för att kunna hantera vatten och andra vätskor som kan spillas i fläkten, det samlas i en behållare som kan tömmas.

Hur kopplar man in den?

Du kan installera den med frånluft eller med kolfilter. Med frånluft installeras fläkten med ett rör ut genom fasaden och med kolfilter drar man ner ventilationen i socklarna under bänkskåpen. Fläkten bygger ungefär 15–20 centimeter under bänkskivan.

 En svart köksö med en induktionshäll med inbyggd fläkt
 En blå köksö från Epoq i ett kök med inbyggda vitvaror