Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Köpguide för surfplatta

Köpguide för surfplatta
Vilken surfplatta passar dig? Få svar på dina frågor genom att använda vår köpguide. Här ger vi dig en överskådlig guide över vilka system och möjligheter det finns att välja mellan.

En surfplatta ger dig möjligheter att vara online, oavsett vart du än befinner dig. De är perfekta för både jobb och underhållning.

Om du vill veta mer så är du välkommen att titta in i ett av våra varuhus och få svar på dina frågor.

Egenskaper
Skärm
Vad ska skärmen kunna? Hur stor är den rätta skärmen för dig? Och hur avancerad ska användningen vara?

Storlek
Även om surfplattor kommer i många olika storlekar är det vanligast att de kommer på 7” eller 10”. Om du ska spela spel, se på film eller skriva så rekommenderar vi en stor skärm. Om du ska använda din surfplatta för att läsa eller surfa på sociala medier så räcker en 7 tums skärm mer än nog.

Upplösning
Upplösningen mäts i PPI (pixlar per tum) och bestämmer hur tydlig skärmbilden blir. Ju högre PPI desto tätare sitter pixlarna och desto fler detaljer får du i bilden. Om du ska använda surfplattan till spel, videoklipp och bilder så borde du se till att upplösningen är hög.

Multitouch
Alla surfplattor har en pekskärm och är därmed lätta att använda. Du kan använda flera fingrar åt gången för att styra skärmen eller zooma in och ut. I de flesta fall är en 5-punkts skärm nog för vardaglig användning men med en 10-punkts skärm kan du utföra mer avancerade funktioner.
Kamera
De flesta surfplattorna har en kamera för att ta bilder eller fånga videoklipp. Kameran sitter typiskt på surfplattans baksida och ju högre upplösning desto bättre bilder. Vissa surfplattor har även en frontkamera som kan användas för att ringa videosamtal. Med exempelvis Skype eller FaceTime kan du prata med dina vänner samtidigt som du ser dem på skärmen.
Appar
Apple App Store, Google Play och Windows Store är bland de mest använda platserna för köp av appar.

App Store
Apples App Store har mer än 1 000 000 appar. Varje app som du köper lagras bekvämt i App Store så att du kan ladda ner den till alla dina Apple-enheter via ditt Apple-id. När du har laddat ner en app så dyker den automatiskt upp på din skärmbild. Där kan den raderas eller laddas ner igen - när som helst. När du använder iOS uppdateras dina appar automatisk och du undgår krångel med att uppdatera din surfplatta.

Google Play
Google Play är en underhållningscentral med över 1 000 000 appar, däribland spel, musik, film och världens största eBok-samling. Google Play fungerar med cloud så att du kan använda din underhållning på alla Android-enheter, såväl som på din bärbara- eller stationära dator. Ska du hinna med tåget? Inga problem! Du kan pausa filmen på din bärbara dator och forsätta kolla på surfplattan. Ingen synkronisering, inga kablar, inga problem.

Windows Store
Windows Store är en marknadsplats under snabb tillväxt. Du når den via din Windows-startsida. Windows Store har fler än 100 000 appar och många av dem är helt gratis. Det finns självklart flera favoriter som appar för sociala medier, foton och internetbank. Du får även tillgång till appar för dina intressen, exempelvis sport och matlagning. Allt innehåll kan sorteras efter pris, recension och kategori.
Minne/kapacitet

Internt
Innan du skaffar en surfplatta borde du överväga hur mycket minne du behöver. Ska den lösa krävande uppgifter, eller vill du lagra stora mängder bilder och ljud på den? Isåfall borde du skaffa en enhet med 32 eller 64 GB. En film på 2 timmar tar upp cirka 3,6 GB. Kom även ihåg att operativsystemet använder sig av surfplattans minneskapacitet.

Extern
Vill du lagra filmer eller har du en stor musiksamling? Då borde du överväga en surfplatta med möjlighet för extern lagring. Några av enheterna har nämligen en Micro SD-port så att du kan köpa ett minneskort och utöka surfplattans minneskapacitet.

Prestanda

Batteri
Din processor bestämmer hur lång batteritiden är. Om du endast ska använda surfplattan på lunchrasten eller om kvällen, kan det räcka med en Single Core-processor. Har du större behov än det och vill undgå att surfplattan går tom för ström när du behöver den, bör du skaffa en surfplatta med mer kraftfull processor.

Wi-Fi eller mobildata
Det finns möjligheter att fortsätta surfa online även när du tar med surfplattan hemifrån. Via ett mobildata-abonnemang (köpes separat) kan du shoppa, maila eller surfa när du är i farten.

Operativsystem
Surfplattans operativsystem ger tillgång till många gratis- och betalningserbjudanden. Systemet gör det möjligt att anpassa användarplattformen så att den passar din smak. Dessutom avgör systemet hur snabbt och effektivt din surfplatta fungerar och ger dig möjlighet att navigera i surfplattans funktioner.

Vi ger dig en överblick över de tre viktigaste operativsystemen i vårt sortiment, på så sätt kan du fatta ett kvalificerat beslut. När du överväger vilken surfplatta du ska köpa borde du även tänka på vilken smartphone du har så att enheterna kan synkroniseras med varandra.

Android OS från Google
Google Android är operativsystemet i ett stort urval av smartphones och surfplattor. Alla systemuppdateringar uppkallas efter något sött (Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean osv). Android-systemet har en ren och vacker startskärm med coola widgets och intelligenta funktioner.

Android är otroligt flexibelt, detta gör att du kan designa användarplattformen efter just dina behov. Skapa flera användarprofiler så att hela familjen kan använda sina egna inställningar på samma surfplatta. Med Miracast kan du streama film, bilder och videoklipp från din enhet till TV:n. Google Play Store finns tillgänglig från alla Android-enheter och man kan välja mellan hundratusentals appar, spel, musik osv. Android har gjort den dagliga användningen av surfplattor snabbare och mer problemfri. Några exempel på surfplattor som använder Android är Samsung, Sony, Nexus och Kindle. Android-surfplattor finns i olika former och färger och har ofta egenskaper som högupplösta skärmar och kraftfulla processorer. Välj en surfplatta som passar dig perfekt.

iOS från Apple
iOS är speciellt designat för iPhone, iPad och iPod Touch. Det är välkänt för sin professionella och intuitiva design. Systemet är lättanvänt och passar speciellt bra för nybörjare. iOS har ett snyggt användargränssnitt med app-ikoner som du kan flytta, radera eller organisera i mappar. Din iPad ger multitasking helt utan problem och du kan ha flera appar öppna samtidigt. När du är klar behöver du bara stryka ett finger över skärmen för att stänga dem. Apples iCloud gör det lätt och naturligt att dela filer och backa upp din musik, dina bilder och kontakter. Du hittar ett stort urval appar i App Store och ett alltid växande musikurval som kan laddas ner från iTunes.
Windows-operativsystem
Windows 10 utgör ett betydande framsteg i förhållande till tidigare operativsystem från Windows. Den kopplar brickorna, så kallade Live Tiles, med ett touch-anpassat användargränssnitt. De flesta surfplattorna har Windows 10, men några har Windows RT - en utgåva som är speciellt anpassat för surfplattor, men har den välkända funktionaliteten från bärbara datorer.

Windows RT kommer med liveuppdateringar och påminnelser, intuitiv touch-kontroll och självklart de anpssningsbara brickorna som kan användas till mail, nyheter, sociala uppdateringar osv. Operativsystemet håller dig ansluten till det som betyder mest.

Windows RT är anslutet till cloud via en plattform, Microsoft OneDrive. Via OneDrive kan du få tillgång till alla dina filer mellan olika enheter. Du kan enkelt byta mellan dina Windows-enheter och gå från din surfplatta till din bärbara dator, och alltid ha tillgång till dina filer i molnet.

Surfplattor med Windows 10 stöttar Flash-innehåll och är även kompatibla med programvaran Microsoft Office (några gånger följer denna med gratis). Därför är enheterna perfekta för såväl arbete som underhållning.

Senast uppdaterad 2015-01-28 09:33:59