Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Hur mår batteriet bäst?

Allt du behöver veta om laddning

Är det säkert att ladda mobilen på natten? Hur kan du ladda mobilen utan el? Och vad gör du egentligen för att batteriet ska räcka så länge som möjligt? Dessa och flera frågor får du svar på i Elgigantens laddningsguide.

Mobiler är kraftigare och har flera funktioner än tidigare, och ingen pryl användas lika mycket som din smartphone. Då är det kanske inte så märkligt att den måste laddas oftare än man vill.

Då är det tur att det finns laddningsmöjligheter som kan hjälpa dig. Vi tar en titt närmre på vilka produkter som gör laddningen enklare, och ger dig några tips till hur du på bästa sätt vårdar ditt batteri så att du har batteri när det behövs.

 Både mobiler och katter måste laddas ibland

Så förlänger du din batteritid

Alla batterier försämras över tid. Som tur är så finns det bra laddningsrutiner som kan sakta ner det, så att du får längre batteritid.

Det är länge sedan det rekommenderades att batteriet skulle användas upp före man laddade det igen. Dagens moderna litiumbatterier trivs bäst när de hålls mellan 40 till 80 procents kapacitet. Det betyder att det bästa faktiskt är att ladda upp mobilen lite åt gången.

Batterierna föredrar rumstemperatur när de laddas. Undvik att ladda mobilen när den ligger på ett för varmt eller kallt ställe, till exempel i solskenet på fönsterkarmen eller i en iskall bil.

 Telefoner ska inte laddas på mjuka underlag

Undvik att ladda över natten

I teorin är det praktiskt att ladda mobilen på natten när den inte används, och med tanke på hur många laddare som finns så är brandrisken liten. Men även fast risken är låg är konsekvenserna potentiellt fatala. Därför frånråds laddning över natten. Dessutom så ska inte mobilen ligga under kuddar eller på täcket när den laddas, för den kan överupphetas.

En bättre lösning är att se till att det finns laddare där du befinner dig på dagarna. Då är det enkelt att ladda batteriet när det närmar sig 40 procent.

Det är också smart att undvika att låta mobilen ligga med laddaren ansluten när den är helt fulladdad. De flesta moderna enheterna är så smarta att de slutar laddas när batteriet är fulladdat, men det är fortfarande en bra vana att anamma. Då trivs batteriet allra bäst.

 Trådlösa laddare gör laddningen mycket enklare

Trådlös laddning

Tycker du att det är jobbigt med kabeltrassel så kan en trådlös laddare vara ett smart alternativt. Placera mobilen på laddplattan eller på stativet så laddas den automatiskt - det blir inte så mycket enklare.

Se till att du köper en trådlös laddare som är anpassade för din mobiltelefon. En laddare om är gjord till iPhone kan ge sämre prestanda om du laddar en Samsung med den och tvärt om. Telefonen måste självklart också vara kompatibel med trådlös laddning.

Undrar du hur trådlös laddning fungerar kan du läsa mer om det här

Ladda mobilen i bilen

Laddning i bil

Brukar du använda GPS-funktionen på din smartphone i bilen som kartläsare slukar den gärna batteri. Du kanske också använder mobilen som musikspelare via Bluetooth, och då försvinner batteriet snabbt.

Då kan en laddare som passar i cigarettuttaget vara svaret. Elgiganten har ett brett sortiment av mobilladdare till bilen.

Powerbanks finns i alla tänkbara storlekar

Laddning utan eluttag

Man har inte alltid tillgång till ett eluttag. Då är en powerbank perfekt som backup. De finns i flera olika storlekar och med olika designer - allt från små och nätta modeller som passar perfekt i fickan, till laddare som kan ladda upp både mobilen och mer flera gånger.

Ska du ut och flyga är det smart att kolla med ditt flygbolag som du reser med. Oftast måste powerbanks tas i handbagaget, ha en maximal kapacitet på runt 27 000 mAh och du får max ha med dig två stycken.

Läs mer om våra produkter här: