Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
En surfplatta eller en 2-i-1-enhet är ett utmärkt val för dig som studerar

Surfplattor och 2-i-1-enheter för dig som går i skolan

Funderar du på att skaffa en bärbar dator eller surfplatta för skolarbetet? Varför inte både och? Här är de bästa surfplattorna och 2-i-1-enheterna för studenter. Nyckeln är snabba, smidiga och smarta lösningar.

Surfplattor för skolelever har fått ett rejält lyft under de senaste åren. Tidigare kunde man i princip bara använda dem för underhållning och lite research och därför var en bärbar dator det bästa alternativet. Men i dag finns det surfplattor som både ser ut och fungerar som bärbara datorer. Även när det gäller funktionaliteten håller gränserna mellan de olika enheterna på att suddas ut.

Det finns dock några viktiga skillnader som är bra att känna till innan du bestämmer dig för vad du ska välja: en surfplatta, en laptop eller en 2-i-1-enhet.

En surfplatta är en dator med touchskärm som har lång batteritid

Surfplatta och iPad

En surfplatta eller en iPad är på många sätt bara en större variant av en mobiltelefon. Skärmen är visserligen större, men operativsystemet är detsamma som i telefonen – med några undantag, som till exempel Windows Surface. Vi återkommer till detta längre fram i artikeln.

Nästan oavsett vilken surfplatta du väljer har du bara Googles operativsystem Android OS och Apple iOS att välja mellan. Dessutom är du hänvisad till att använda appar, inte fullvärdiga datorprogram.

Däremot är det stora skillnader mellan olika surfplattor vad gäller snabbhet, responstid och batteritid, vilket även återspeglas i priset.

Surfplattor i den lägre prisklassen, som Huawei MediaPad T3 eller Lenovo Tab 4, lämpar sig bäst för underhållning och enkla spel.

I mellanklassen finns surfplattor som Acer Iconia Tab10, iPad och Lenovo Yoga Tab 3 10 med 36 GB minne. Även om dessa modeller är snabbare, stödjer fler appar och kan användas för att anteckna och rita är de inte avsedda för skol- och arbetsuppgifter och det upptäcker man som användare snart.

Surfplattor i den högre prisklassen, som Samsung Galaxy Tab S3, Lenovo Yoga Book och iPad Pro är bättre anpassade för textbehandling och fungerar utmärkt som arbetsverktyg i skolan. De har dessutom en touchskärm som du kan anteckna eller rita på med en penna.

Fördelen med att använda en surfplatta i skolan är att den har lång batteritid och är lätt att bära med sig, samt att det är lätt att surfa och hitta information på nätet med den. På vissa modeller kan du installera Windows Office, vilket gör att surfplattan fungerar ungefär som en laptop.

En viktig detalj att känna till om surfplattor är att du bara kan använda en app i taget. Och det kan förstås vara en nackdel ibland.

Se vårt stora utbud av surfplattor här.

2-i-1-enheter är det solklara valet för dig som går i skolan

2-i-1-enhet – det bästa valet för dig som går i skolan

Som sagt går det utmärkt att använda en surfplatta i skolan, men en surfplatta fungerar inte alltid så bra för skoluppgifter där man behöver skriva mycket, som till exempel uppsatser och presentationer.

Därför väljer många elever att använda en vanlig bärbar dator, trots att en laptop väger betydligt mer än en surfplatta. Detta har tillverkarna uppmärksammat, vilket har resulterat i att man lanserat 2-i-1-enheter.

En 2-i-1-enhet är precis som namnet antyder både surfplatta och dator i en och samma enhet. Den har touchskärm och ett riktigt tangentbord som antingen kan tas bort eller vridas och vikas ner på baksidan. Fiffigt eller hur?

En 2-i-1-enhet fungerar både som surfplatta och dator. Perfekt att se film och video på, men eftersom den faktiskt är en PC med Windows OS kan du dessutom använda den till allt annat som man brukar göra på en dator.

De mest kända 2-i-1-modellerna med Windows är HP Pavillion x360, Lenovo Yoga 910 13 Signatur Edition och Surface Pro. Om du föredrar Apple fungerar iPad Pro bra som 2-1-dator om du köper till ett tangentbord.

Ett mer perfekt verktyg för både studier och arbete får man leta efter. En 2-i-1-enhet fungerar precis som en dator, men känns som en surfplatta. Tangentbordet är stabilt och med Windows Ink och Apple Pencil kan du anteckna, rita och redigera bilder.

En 2-i-1-enhet startar också mycket snabbare än de flesta bärbara datorer och du kan ha flera program öppna samtidigt.

Se alla våra 2-i-1-enheter här.