Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Tillsammans vill vi återvinna en miljon mobiler

Många har gamla teknikprylar som ligger hemma och skräpar. Svenskar har i snitt 3-4 gamla mobiler hemma som inte längre används. Många vet inte vad de ska göra med gammal teknologi och det är något som Elgiganten vill hjälpa till med. Hos oss han du reparera, sälja vidare eller återvinna dina uttjänta elektronikprodukter.

Vi på Elgiganten har ett storslaget mål, vi vill samla in och återvinna en miljon gamla mobiler! Har du en gammal mobil som ligger hemma i byrålådan och samlar damm? Kom in med den till ett av våra varuhus så återvinner vi den på rätt sätt!

20–25 miljoner gamla mobiler är på vift

I Sverige säljs det närmare 3,5 miljoner mobiler per år, men bara drygt en miljon återvinns. Skillnaden mellan försäljningsstatistiken och antalet mobiltelefoner som lämnas till återvinning visar på att det är ett stort antal mobiler som antingen ligger kvar hemma som reserv, används som leksak eller helt enkelt är bortglömda. En annan anledning till att mobiltelefoner inte återvinns är att människor inte vet vad de ska göra av sin gamla teknik. Vi på Elgiganten vill underlätta för dem. Läs mer om vårt initiativ Lätt att göra rätt.

Återvinning har stor miljönytta

Visste du att 95% av din gamla mobil kan återvinnas och bli något nytt? Gamla mobiler innehåller både mineraler och upp till 70 olika metaller, som kan återvinnas och återanvändas. Att återvinna en gammal mobil besparar jorden på koldioxidkrävande utvinning av en mängd mineraler som kobolt, kisel, kadmium och aluminium. Återvinning av endast en mobil besparar ca 60 kg CO2 utsläpp, vilket motsvarar hela 460 km bilkörning. Därför är det väldigt viktigt att vi återvinner de mobiler vi inte använder. Så, kom in med din gamla mobil till något av våra varuhus så återvinner vi den på rätt sätt!

Vad är Secure Collect?

För att möjliggöra en ökad insamling av elektronik har återvinningsföretaget Recipo tillsammans med Elgiganten utvecklat den säkra insamlingscontainern Secure Collect. Bakgrunden till initiativet är att många upplever att det är jobbigt att lämna ifrån sig sina gamla mobiler, då de kan innehålla mycket känsliga data. Insamlingscontainern i varuhusen är i princip omöjliga att ta sig in i och så fort containern är full hämtas den av Recipo som tar med den till en specialiserad återvinningsanläggning. Där tar auktoriserad personal hand om containerns innehåll och ser till att borttagningen sker på ett säkert sätt så att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer. Vi vill göra det så enkelt och tryggt som möjligt att återvinna uttjänt hemelektronik!

Mer om vårt miljö- och hållbarhetsarbete