Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Ta bättre bilder med din smartphone

10 tips för fotografering med smartphone

Kamerorna i dagens smartphones förbättras stadigt. Även om de inte tar lika bra bilder som avancerade systemkameror så har de ändå en stor fördel – du har alltid din smartphone till hands. Vi hjälper dig att använda din mobilkamera på bästa sätt så att du kan uppnå ännu vackrare bilder.

1. Hitta den bästa mobilkameran

De flesta smartphones i dag är utrustade med en utmärkt kamera, men om du är särskilt intresserad av att ta kvalitetsbilder borde du vara extra uppmärksam på kameran när du köper en ny smartphone. Det är ofta kameran som gör att smartphones skiljer sig från varandra. Det följande är en lista med punkter du borde tänka på:

Bländare: Bländaröppningen kan användas till att justera mängden ljus som träffar sensorn. Ett lägre värde ger en större öppning, och sensorn kommer utsättas för mer ljus. Desto mer ljus, desto bättre bilder.

ISO: Under sämre ljusförhållanden använder kameran ISO-nivån för att förbättra bilderna. Detta bidrar självklart till ljusare bilder, men kan göra så att bilderna blir brusiga. Dubbelkolla vilken ISO kameran klarar innan bilderna blir brusiga.

Megapixel: Desto fler megapixlar, desto bättre detaljnivå och upplösning. Detta är primärt viktigt om du önskar att skriva ut bilder i stora format.

Bildstabilisering: Denna funktion minimerar skakningsoskärpa i bilderna.

Skärm: I en mobilkamera är skärmen en sökare, vilket innebär att desto större skärm du har desto mer kan du se. Skärmens upplösning bidrar till hur tydliga bilderna ser ut i din smartphone.

Lagringsutrymme: Bilder kräver lagringsutrymme, därför borde du kolla att det finns tillräckligt med utrymme på din smartphone, eller om det är möjligt att expandera minnet med ett SD-kort vid behov.

Andra kamerafunktioner:Önskar du att kameran har funktioner som panorama, bokeh, super-slowmotion, med mera?

Om du vill läsa om djupgående test av mobilkameror kan du läsa om det på DxO Mark - en sida som specialiserar sig på kameratestning.

Kom ihåg att rengöra telefonens kameralins

2. Håll objektivet rent

Detta är ett enkelt tips, men kvaliteten på bilderna förbättras avsevärt när objektivet är fritt från damm och fettfläckar. Här kan du hitta skärmrengöring till mobilen.

Undvik skakiga bilder med en selfiepinne

3. Stabilisera kameran

Det är alltid irriterande när bilderna blir skakiga. Ett snabbt tips som kan hjälpa till att lösa problemet är att försöka stödja armen eller handen som håller i kameran mot en vägg eller ett bord. För att minimera skakningar ytterligare kan du köpa ett stativ eller en selfiepinne. Se Elgigantens urval av selfiepinnar och stativ.

Använd knappen på ditt headset som utlösare

4. Använd en annan knapp som utlösare

Du kan ställa in din smartphone så att volymknappen agerar som utlösare. Detta gör att du få ett bättre fäste runt mobilen när du ska ta bilder till skillnad från att trycka på den vanliga utlösaren. Du kan även ansluta ditt headset och använda knappen på headsetet för att ta bilder. Slutligen kan du använda en timer som tillåter dig några sekunder från det att du trycker på utlösaren till det att bilden tas. Detta gör att du kan uppnå stabila bilder som ser naturliga ut.

Kompositionen är viktig

5. Ta kontroll över kompositionen

Bildkomposition spelar en stor roll när det kommer till fotografering. Även om du inte är en professionell fotograf finns det några tips när det gäller komposition som är värda att komma ihåg.

Håll horisonten rak: Det är distraherande när en linje inte är horisontell, särskilt när det gäller en horisont i fjärran. Du kan aktivera hjälplinjer på din mobilkamera för att få guidning.

Se till att huvudmotivet inte är i mitten: Bilder kan bli platta och tråkiga om huvudmotivet är i mitten av bilden. Istället kan du försöka flytta på det lite åt sidan. Tänk dig att dela upp skärmen i ett 3x3 rutnät, och placera sedan motivet vid en av raderna eller där två linjer korsas.

Tillåt luft: Du kan lämna lite luft i kanterna.

Kontrollera hörnen: Dubbelkolla om det är något som stör bilden som till exempel ett finger som befinner sig i ett av hörnen av bilden.

Byt synvinkel: Testa att ställa dig på en stol och ta bilder från ovan, eller lägg dig ner på marken och ta bilder från ett grodperspektiv.

Använd handen för att skugga solen

6. Skugga solen

Solljus kan vara effektfullt, men kan i värsta fall förstöra dina bilder så pass att du inte kan se motivet. I skarpt solljus kan du använda handen för att skugga telefonen och uppnå bättre och skarpare bilder.

Du kan ta kontroll över fokuset

7. Välj fokus

De flesta mobilkameror är utrustade med autofokus, men det händer att de inte fokuserar på det du önskar. Därför är det smart att välja att fokusera manuellt. De allra flesta smartphones tillåter dig att fokusera genom att trycka på det motivet du önskar fokusera på via skärmen. Då visas en cirkel eller fyrkant vilket indikerar att fokuset är satt.

Ta många bilder med din smartphone

8. Ta många bilder

Med en smartphone behöver du inte tänka på filmrullar och framkallning, men istället är det viktigt att du har tillräckligt med lagringsutrymme i din smartphone. Det är dessutom möjligt expandera lagringsutrymmet med ett SD-kort. Desto fler bilder du tar, desto större chans att en blir perfekt. Därför är det bättre att ta många bilder för att sedan sortera de allra bästa ögonblicken.

Lagra bilder i molnen

9. Lagra dina bilder

När du har spenderat tid på att ta bilder är det viktigt att du lagrar dina minnen. Förutom att bilder tar upp lagringsplats på din smartphone så finns det även en risk att telefonen stjäls eller går sönder. Riskera inte att bilderna försvinner, utan använd tjänster som Google Drive eller Apple iCloud för att lagra bilderna i molnet. Båda tjänsterna erbjuder gratis lagring av en viss mängd data. När utrymmet är fullt kan du köpa till mer utrymme. Du kan också köpa familjeabonnemanget Elgiganten Cloud.

Skriv ut dina bilder med en Sprocket

10. Visa dina bilder

När du önskar att visa dina bästa bilder finns det många sätt att göra det på. Du kan ladda upp de på Facebook eller Instagram, eller skapa bildspel för att visa till dina vänner som är på besök. Vi har dessutom två alternativa sätt att visa bilder på:

  1. Kompakt skrivare: Skriv ut dina bilder snabbt, direkt från din smartphone med en Sprocket och klistra upp de på väggen, sätt de i ett fotoalbum eller använd de som bordskort när du arrangerar en fest.
  2. Dekorera kaffekoppen, mobiltelefonen, väggen eller kalendern. Eller varför inte skapa ett vackert album med dina bästa minnen? Med Elgigantens fotoservice Cewe kan du skapa många olika typer av fotopresenter, både till dig själv och familjen.