Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Kvinna stretchar innan löpträning med en träningsklocka på handleden

Träningsklocka guide

Sportklocka, träningsklocka, pulsklocka, aktivitetsarmband – kärt barn har många namn. En träningsklocka kan ge dig extra motivation till att komma igång med rätt typ av träning. När du tränar kan du få information om tempo, distans och puls. Efter träningen kan du analysera ditt träningspass. Klockan är dessutom ett viktigt verktyg för en hälsosammare vardag då den mäter vilopuls, sömnkvalitet och generell rörelse under dagen. Träningsklockor och smartwatches blandas ofta ihop eftersom många modeller liknar varandra. Men de erbjuder inte alltid samma funktioner.

I denna guide ger vi dig tips om de viktigaste funktionerna samt vad du bör tänka på när du vill köpa en träningsklocka.
Kvinna på en cykel som ser på sin träningsklocka

Sportprofiler

Vilken klocka du ska välja beror på vilken sport eller typ av träning du utövar. Alla sportklockor har vissa förinställda profiler skräddarsydda för olika aktiviteter som löpning, simning, cykling, golf eller styrketräning. Till exempel, vid löpträning kommer klockan att visa hastighet, avstånd och tid. När du simmar kommer klockan att visa antal simtag. Ofta kan du lägga till profiler manuellt eller ladda ner andra profiler via en app, men det är smart att kontrollera att klockan passar din sport.

Kvinna och man mäter sin puls och kollar sina träningsklockor

Pulsmätning

De flesta träningsklockor har en inbyggd pulsmätare eller mäter pulsen med ett pulsband. Pulsträning kan vara ett bra sätt att mäta intensiteten av din träning och kan hjälpa dig att inte pressa dig för hårt eller att bli övertränad. Om du väljer en träningsklocka med inbyggd pulsmätare eller ett pulsband är lite av en smakfråga. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Tekniken i ett pulsband är lite mer exakt, och du kan fästa din klocka på ett externt objekt när du till exempel cyklar eller paddlar kajak och samtidigt mäta pulsen. Nackdelen är dock att pulsbandet kan sitta dåligt, vara opraktiskt eller tappas bort. En inbyggd pulsmätare finns alltid nära till hands - bokstavligt talat.

Träningsklocka med GPS

GPS och navigering

En träningsklocka med GPS hjälper dig planera din träningsrutt. Du kan använda GPS-funktioner för att se var du befinner dig och analysera rutten senare. Eller så kan du använda funktionen live under träningen för att hitta fram. Vissa träningsklockor visar en komplett karta så att du enkelt finner vägen. Andra visar en enklare variant av en karta där du bara ser konturen av din rutt samt vilken riktning du kom från och vilken riktning din utgångspunkt är. Ta reda på vad som passar dig bäst. Flera träningsklockor har också en inbyggd barometer som kan mäta trycket i olika höjder. Detta kan vara särskilt smart om du åker skidor, klättrar i bergen eller hoppar fallskärm.

Lyssna på musik med din träningsklocka

Musikspelare

Vissa träningsklockor erbjuder möjligheten att lagra och spela musik via Bluetooth. På det sättet kan du lämna din smartphone hemma och njuta av musiken direkt från handleden.

Kvinna sover med träningsklocka på handleden

Hälsosammare

Förutom att mäta dina aktiviteter kan din träningsklocka även hjälpa dig att ta hand om din hälsa. Till exempel kan flera träningsklockor spåra din sömn och hjälpa dig att sova bättre, samt hjälpa dig att hantera stress genom andningsövningar. De flesta klockor har också en aktivitetssensor som upptäcker när du suttit stilla under lång tid och ger dig påminnelser om att röra på dig.

Vilken typ av träningsklocka ska jag välja?

När du vill skaffa en ny träningsklocka, antingen till dig själv eller till någon i familjen, finns det olika saker att överväga. Vilka appar önskar du använda med klockan? Hur lång tid åt gången vill du använda den? Här är några tips som hjälper dig att välja din nästa träningsklocka.

Man överför data från sin träningsklocka till datorn

Kompatibilitet med appar

När du är klar med träningen kan du koppla av medan du analyserar ditt träningspass och får information om dina framsteg. För många är detta det roligaste och mest motiverande med att ha en träningsklocka. Det finns ett antal oberoende appar som kan hjälpa dig att få en översikt över din träning, bland de mest populära är Strava, Endomondo, Runtastic eller Runkeeper. Flera tillverkare har också egna appar, som Garmin Connect och Polar Beat. Innan du köper en klocka är det en bra idé att kontrollera vilka appar klockan är kompatibel med, och om de uppfyller dina önskemål.

Person på vandring i bergen som trycker på sin träningsklocka med handskar

Skärm och knappar

Det är oerhört viktigt att en träningsklocka är lätt att använda eftersom du inte har tid att ordna med för mycket mitt under ett hårt träningspass. Därför är det smart om klockan manövreras med knappar eftersom de är lättare att komma åt än en pekskärm som kan vara besvärlig om du har kalla eller blöta fingrar, om du har handskar eller inte har tid att titta på klockan. Skärmen är storlekhetsbegränsad av goda skäl. Det viktigaste är att du enkelt får översikt - även i solljus. Du kan oftast ställa in olika bakgrunder för att hjälpa till med skärmsynlighet.

Kvinna gör en pull-up med en träningsklocka på handleden

Batteritid

Funktioner som GPS och pulsmätning påverkar batteritiden. Om du vill använda klockan under flera timmar, till exempel på en lång vandring, är batteriets livslängd extra viktigt. Du kan dock stänga av dessa funktioner för att spara batteri. Observera också att om din klocka är ansluten till din telefon via Bluetooth påverkar detta batteriet väldigt mycket. Batteriet i träningsklockor klarar av att hantera träningspass som varar i några timmar. Att köpa en klocka med rejäl batteritid kan emellertid vara en fördel så att du slipper avbryta träningen eftersom du glömde att ladda klockan.

Olika armband för träningsklockor

Armband

Till träning är det bäst att använda ett gummi- eller silikonarmband som tål svett och som inte skaver. Det är dock bäst om du kan prova ett armband så att du vet vad som är bekvämt. Klockan måste till exempel sitta relativt nära för att kunna mäta pulsen. Många modeller erbjuder möjligheten att byta armband. Då kan du variera utbudet beroende på om du ska använda klockan på jobbet eller på träningen. Gummi- och silikonarmband är också lätta att rengöra med ljummet vatten och tvål efter en särskilt svettig eller lerig träning. Kom ihåg att skölja med kallt vatten för att ta bort tvålrester och var försiktig att inte skölja själva klockuret (särskilt om klockan inte är vattentät).

Man löper i vatten med träningsklocka på handleden

Vattentät

De flesta träningsklockor är vattentåliga, men för säkerhets skull bör du kontrollera den enskilda produkten. En låg IP-certifiering hanterar svett och lätt regn. Om du å andra sidan önskar använda klockan för simning måste du hitta en som har en högre IP-certifiering. Om du ska använda träningsklockan för dykning måste du vara extra uppmärksam, eftersom den också måste kunna motstå trycket. Tänk på att nivå av vattentåligheten kan variera beroende på om klockan är i salt- eller klorvatten. Klockans vattentålighet försämras också med tiden på grund av påverkan av tvål, värme och svett.

Två killar i en gymnastiksal med boll. Den ena killen har en träningsklocka.

Träningsklocka till barn

Träningsklockor för barn kan vara ett roligt och motiverande sätt att få lite mer rörelse i vardagen. Det kan vara så enkelt som att räkna steg, men det kan också vara så att ditt barn tycker att det är roligt att se hur hög pulsen var under fotbollsträning eller hur många steg som har gåtts under dagen. Det är extra viktigt att träningsklockan är lätt att använda och bekväm att bära. Eftersom barn ofta är lite tuffare med sina saker än vuxna är det också en bra idé att leta efter en klocka som är vattentät och stötsäker.

Man som promenerar i skogen

Ska du promenera 10 000 steg?

Vi har alla hört att det ska vara bra att gå 10 000 steg om dagen. Med en sportklocka eller ett aktivitetsarmband på handleden har du verktyget för att hålla reda på hur många steg du faktiskt tar. Men varför ska du gå 10 000 steg?

Faktum är att siffran 10 000 kom från en marknadsföringskampanj från ett japanskt företag som sålde en stegmätare inför OS i Tokyo 1964. Siffran var inte baserad på forskning - det lät bara bra.

Även om det på många sätt kan argumenteras att ju fler steg desto bättre, visar inte forskning någon väsentlig skillnad över tid oavsett om du går 7 500 steg eller 10 000 steg varje dag.

Om du har specifika hälsomål som inkluderar mycket daglig aktivitet kan det förstås vara bra att promenera mer än vad du brukar göra. Ännu viktigare är det att du ökar tempot så att pulsen ökar.

För en del kan 10 000 steg verka orealistiskt och det är såklart omotiverade att inte kunna nå sitt mål. För dig som tränar mycket kan det 10 000 steg verka för lite, särskilt om du har överskottsenergi och klarar mycket mer.

Kvinna som knyter sina skor med aktivitetsarmband på handleden

Varför är det bra att gå?

Det finns många fördelar med att gå. Det hjälper till att upprätthålla en sund vikt och det stärker även skelett, muskler och lungor. Det kan hjälpa till att förebygga eller hantera olika sjukdomar och besvär såsom hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, typ 2-diabetes, osteoporos och flera cancerformer. Det förbättrar din balans, koordination, kognition och inte minst ditt humör.

FN:s hälsoorganisation WHO rekommenderar vuxna mellan 18 och 64 år att vara fysiskt aktiva i minst 30 minuter om dagen med måttlig till hög intensitet. Denna aktivitet ska vara i tillägg till regelbundna, kortsiktiga, vardagliga aktiviteter, och om aktiviteten är uppdelad borde den vara minst 10 minuter. 10 000 steg motsvarar ungefär en promenad mellan 30 och 60 minuter beroende på takt och terräng.

Observera att det rekommenderas att barn och ungdomar rör på sig mer och äldre mindre. Det är viktigt att du tar utgångspunkt ifrån din egen kropp och nuvarande hälsa, och att du varken överanstränger dig eller ger upp för tidigt. Flera aktivitetsarmband och sportklockor har inte mer än 10 000 steg som ett fast mål, men anpassar sig efter personliga nivå så att du ständigt utmanas på lämpligt sätt.

Slutsatsen är att stegräkning kan vara en bra motivation att få mer rörelse i vardagen och att det bidrar till flera fördelar, men det finns som säger att du måste nå exakt 10 000 steg.

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar

Se alla våra träningsklockor här:

Inga produkter

Apple Watch Series 6 44mm GPS (space grey/svart sportarmband)
Webblager (100+)  
Webblager (100+)  
 • Always-On Retina-skärm
 • Pulsmätare och blodsyremonitor
 • WatchOS 7
  
 
Webblager (100+)  
 • Always-On Retina-skärm
 • Pulsmätare och blodsyremonitor
 • WatchOS 7, 4G LTE cellular
  
 
Apple Watch SE 44mm GPS (grå alu/svart sportarmband)
Webblager (100+)  
Webblager (100+)  
 • Inbyggd kompass och höjdmätare
 • Pulsmätare
 • WatchOS 7
  
 
Apple Watch SE 40mm GPS (space gray alu/svart sportarmband)
Webblager (100+)  
Webblager (100+)  
 • Inbyggd kompass och höjdmätare
 • Pulsmätare
 • WatchOS 7
  
 
Apple Watch SE 40mm GPS (guld alu/rosa sand sportarmband)
Webblager (100+)  
Webblager (100+)  
 • Inbyggd kompass och höjdmätare
 • Pulsmätare
 • WatchOS 7
  
 
Apple Watch Series 6 40mm GPS (space gray alu/svart sportarmband)
Webblager (100+)  
Webblager (100+)  
 • Always-On Retina-skärm
 • Pulsmätare och blodsyremonitor
 • WatchOS 7
  
 
Webblager (50+)  
 • Inbyggd kompass och höjdmätare
 • Pulsmätare
 • WatchOS 7, 4G LTE cellular
  
 
Apple Watch SE 40mm GPS+Cellular (guld alu/rosa sand sportarmband)
Webblager (50+)  
Webblager (50+)  
 • Inbyggd kompass och höjdmätare
 • Pulsmätare
 • WatchOS 7, 4G LTE cellular
  
 
Huawei Watch GT2 smartwatch 46 mm (silver)
Webblager (100+)  
SPARA 1200
Webblager (100+)  
 • Meddelanden på handleden
 • Pulsmätare och sömnmonitor
 • 15 sportlägen och fitnesstränare
Veckans erbjudande! Gäller till Söndag 21/6 kl 23:59
Veckans erbjudande! Gäller till Söndag 21/6 kl 23:59
  
 
SPARA 300
 
 • 1.35" Super AMOLED pekskärm
 • HR-monitor, sömn/stressanalys
 • Wi-Fi, GPS, Bluetooth, NFC
Veckans erbjudande! Gäller till Söndag 21/6 kl 23:59
Veckans erbjudande! Gäller till Söndag 21/6 kl 23:59
  
 
Garmin Vivoactive 4s GPS smartwatch (vit/rose gold)
Webblager (100+)  
Webblager (100+)  
 • Spårning av aktivitet och hjärtpuls
 • Inbyggd GPS, GLONASS och Galileo
 • Spotify, Deezer, MP3-spelare
  
 
Huawei Watch GT2e smartwatch (graphite black)
Kommer in i lager 2021-07-09  
SPARA 995
Kommer in i lager 2021-07-09  
 • 1.39” rund AMOLED-pekskärm
 • HR-övervakning, 85 träningslägen
 • 5ATM-vattenresistens, GPS
Veckans erbjudande! Gäller till Söndag 21/6 kl 23:59
Veckans erbjudande! Gäller till Söndag 21/6 kl 23:59
  
 
Loading