Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Så väljer du rätt TV för sport

När du köper en TV för att titta på sport finns det flera saker som är viktiga. Storleken är självklart en faktor, men du måste också tänka på bildkvaliteten, hur bra den klarar av snabba rörelser och streaming, ljusstyrkan i rummet och betraktningsvinklarna. I den här artikeln förklarar vi vad du ska tänka på vid valet av en ny TV inför fotbolls-VM sportevenemang.

Dagens TV har utvecklats från en stor och klumpig låda till papperstunn design. Dagens teknik har utvecklats snabbt och så har även våra krav. Smart-TVs gör det möjligt för oss att streama vad vi vill se istället för att vänta på att din Tv-sändning ska börja. Genom att vara ansluten till internet är möjligheterna obegränsade.

Storlek

När du tittar på sport kan storleken på skärmen vara avgörande. De flesta föredrar en 55" TV, och det är en bra storlek om du vill kunna sitta längre bort från TV:n eller om du vill ha många gäster på besök för att se på sport. Om du vill att det ska kännas som att uppleva matchen på plats kan du överväga 75" TV eller större. Om du önskar en prisvärd och stor TV är Samsung 75" 4K UHD smart TV ett bra val, och denna TV har även blivit utnämnd till bästa köp Ljud & Bild 2018.

 Hitta TV:n till fotbolls-VM
 Hitta en TV med snabb responstid

Snabba rörelser

När du tittar på sport är det viktigt med en TV som kan hantera snabba scener utan att bilden blir suddig. Bildfrekvensen (hz), hur snabbt bilden uppdateras till TV:n kan vara en anledning, men det är främst under spel som du kan se skillnaden mellan en låg och hög bildfrekvens. På nya TV-apparater är hz inte en avgörande faktor eftersom dessa har minst 50 hz och vanligtvis 100 hz. Suddiga bilder vid snabba rörelser beror på flera faktorer. Responstiden på en TV-panel kan påverka detta. Vissa TV-apparater kan slå på och av pixlar snabbare än andra. OLED-TV-apparater har till exempel mycket snabba responstider medan LED-TV-apparater är något långsammare. En annan faktor är huruvida bildpunkterna på skärmen slås på en given tidpunkt, detta kan ses av det mänskliga ögat som suddigt när bilderna rör sig snabbt. Dessutom kan det förekomma suddigheter i själva källmaterialet och om bildupplösningen måste anpassas efter TV:ns upplösning.

Bildkvalitet

Samtliga 64 VM-matcher i sommar produceras i Ultra High Definition (UHD) med High Dynamic Range (HDR). Det innebär att bilderna kommer i en högre upplösning med starkare färger och skarpare kontraster. Med detta sagt är det osäkert hur mycket av innehållet som kan upplevas som faktiskt är i 4K-upplösning. Medan upplösningen i sig inte nödvändigtvis är lätt att skilja på, får du ändå mer glädje av högre ljusstyrka och fler färger. 4K blir mer framträdande när TV:ns storlek ökar. 4K-TV-apparaterna är ofta utrustade med kraftfullare programvara än Full HD-TV eftersom de kan hantera mycket större TV-bilder. En positiv bieffekt av detta är att de är snabbare när du använder appar som Netflix, till exempel. Dessutom kommer en 4K TV att visa dig den skarpaste bilden du kan få idag. Om du tittar på innehåll med lägre upplösning kommer en sådan skärm att öka kvaliteten så att resultatet blir bättre än originalet - även om du inte får en fullvärdig 4K-bild.

Se sport i 4K Ultra HD
Streama sport på TV:n

Streaming

Streaming har blivit en naturlig del av vardagen - även när det gäller sportsändningar. De senaste TV-apparaterna har en inbyggd Chromecast som gör det ännu enklare att streama innehåll från smarta enheter. För att bilden ska vara lika bra som att titta på TV via en HD-avkodare behöver du stabilt Internet och att leverantören levererar stabil streaming-kvalitet. Särskilt vid sportevenemang kan bilden riskera att hacka vid snabba rörelser. Ett tips är att ansluta routern direkt till TV:n och välja en TV med kraftfull bildprocessor, vilket rengör bilden vid låg kvalitet.

Ljud

Ljudet är halva upplevelsen under sportevenemang. På samma sätt som TV:ns tjocklek har ljudet också blivit tunnare på nyare TV-apparater. För att få den bästa sportupplevelsen behöver du ett ljudsystem som är i linje med din TV. Om du vill ha det bästa systemet borde du satsa på en hemmabio-anläggning. Då får du ett komplett paket med surroundljud som låter dig känna stämningen från läktaren från alla håll. En soundbar är också ett bra alternativ. Samsung HW-K960 är bäst i test enligt Ljud & Bild. Den levererar äkta surround-ljud med Dolby Atmos i ett trådlöst system med bakhögtalare.

Upplev stadium känsla med en ljudanläggning
OLED-TV - utmärkta betraktningsvinklar

Insynsvinklar

Desto bättre betraktningsvinklar som en TV har, desto bättre kan du se bilden från sidan. Bra betraktningsvinklar är en fördel om det är många som är samlade framför TV:n. De TV-apparater med bäst betraktningsvinklar på marknaden är OLED. Nackdelen med OLED är att priset ökar vid storlekar över 65".

QLED - Överlägsen ljusstyrka

Ljusstyrka

Om du ska sitta inomhus och se på fotboll när solen skiner är det viktigt att skärmen kan kompensera för det skarpa ljuset från sommarsolen. Då behöver du en TV med stark ljusstyrka. TV-skärmars ljusstyrka mäts i nits. Bäst på ljusstyrka är den nya 2018 QLED-serien från Samsung.

Förkortningsguide till ditt TV-köp

LED

LED Har utmärkt ljusstyrka och naturliga färger även på ljusa bilder. Har något sämre betraktningsvinkel än QLED och OLED, inte lika djup svärta som OLED samt något svagare ljusstyrka än QLED. Läs mer här >>

QLED

QLED har utvecklats av Samsung och används främst i deras TV. Mycket ljusstarka med bättre färgåtergivning än LED- och OLED-TV. Läs mer här >>

OLED

OLED Skiljer sig från LED och QLED då varje pixel ger sitt eget ljus. Ger rik, djup svärta men inte samma ljusstyrka och vithetsgrad som LED och QLED. Kan göras mycket tunna och har bättre betrakningsvinklar än LED och QLED. Läs mer här >>

4K & UHD

Desto högre upplösning TV:n har, desto skarpare, tydligare och mer verklig blir bilden. Särskilt viktigt för större TV-apparater. För 4K är upplösningen 4096 x 2160 och UHD, Ultra High Definition, har 3840 x 2160. Observera att 4K/UHD kräver att bildkällan spelar upp i 4K/UHD.

HDR

HDR betyder High Dynamic Range. HDR utökar TV:ns omfång och ger ljusare ljust och mörkare svart. HDR ser även till att färgerna blir mer exakta och realistiska.

HFR

HFR står för High Frame Rate och betyder att bilden uppdateras snabbare än standardläget 25 bildrutor/sekund. Resultatet blir skarpare bild utan eftersläpning – särskilt viktigt för sport och actionfilm.