Logo Elgiganten
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 TV-guide

TV-begrepp - ord som hjälper dig i TV:ns underbara värld

TV är inte längre bara SVT, scart och DVD. Det är HD, WiFi, LCD och 3D. Dagens TV är smartare, bättre och mer avancerad. Men vad innebär egentligen de olika TV-begreppen, och vad betyder de för dig?
 TV-guide

55 tum? 1080p?

(tum): 55 tummare, vad är det? Jo, när vi pratar storlek på TV är det alltid tum vi utgår ifrån. Storleken mäts diagonalt från det översta, vänstra hörnet till det nedre högre. En TV på 55 tum är, i andra mått mätt, 139,7 cm.

1080p: Betyder helt enkelt att skärmen har 1080 linjer med vertikala pixlar och 1920 linjer med horisontella pixlar. I TV-sammanhang benämns den vertikala upplösningen som rader. P:et står däremot inte som man skulle kunna tro för pixlar, utan för Progressive Scan. Detta betyder att bilden genereras i sin helhet varje gång den laddas om.

3D: Du har kanske varit på bio och sett en film i 3D någon gång? Samma princip gäller för TV. Med hjälp av ett par VR-glasögon får du helt enkelt känslan av att innehållet kommer ut genom skärmen.

4K: 4K står, som du kanske redan har gissat, för 4 000. 4K betyder förenklat att bilden är 4 000 pixlar bred.

 TV-guide

Ambi-vad? CA?

Ambilight: Med Ambilight får du ett effektfullt ljusspel som närmast forsar ut av din TV med hjälp av ett antal lysdioder. Dessa dioder samspelar med det som faktiskt sker på själva skärmen. Man skulle kunna säga att den får skärmen att expandera ut på väggarna.

Android TV: Precis som på din telefon är detta en programvara som styr de funktioner du har på din TV. Därmed kan du installera appar och få tillgång till spel, musik och underhållning. Denna programvara används bland annat av Sony och Philips.

Bluetooth: Bluetooth är, som de flesta vet, en trådlös kommunikationsstandard som gör det möjligt att koppla ihop olika enheter som telefon, TV eller högtalare.

CAM/CA-modul: Conditional Access Module (programkortsadapter). En modul som används för att läsa och avkoda programkort.

 TV-guide

DLNA eller DNA?

DLNA: DLNA, eller Digital Living Network Alliance, är en kommunikationsstandard som gör att enheter kan kommunicera med varandra. Om exempelvis din TV har DLNA kan den därmed spela av musik och videor från din PC med kompatibel programvara.

DVB: Är en standard för digitala sändningar och står för Digital Video Broadcasting. DVB kan delas in i DVB-C för kabelsändningar, DVB-T för marknätet och DVB-S för satellit.

EPG: Är en elektronisk programguide som gör att du kan se vilka program som går när och var på TV. Man vill väl inte missa På Spåret, Farmen eller Idol i onödan? 

 TV-guide

Firefox? På TV?

Firefox OS: Ännu en gång talar vi om programvara och olika sätt att styra TV:n på. Firefox OS ger dig tillgång till en rad smarta appar och lösningar. Denna programvara hittar du bland annat hos Panasonic.

Full HD: Vid Full HD har skärmen en upplösning som är 1920x1080. Som vi berättare tidigare står P för Progressive scan. 

HDCP: High-Bandwidth Digital Content Protection är ett digitalt skydd mot kopiering. Tekniken innebär att signalen överförs krypterad till mottagarenheten.

 TV-guide

HDD: HDD (hard disk drive) är beteckningen för hårddisk.

HDMI: HDMI-kabeln är en av de absolut viktigaste kablarna i den moderna TV-världen. HDMI-kabeln överför ljud och bild från dina externa enheter till din TV. En modern TV har som regel tre eller fler uttag för HDMI.

HDR: HDR är en bildförbättrande teknik som ger TV-bilden fler nyanser och detaljer på de ljusa och mörka partierna. Detta istället för ”bara” svart och vitt som tidigare varit standard.

 TV-guide

LCD och LED? OLED?

LCD: Nu har vi kommit till olika paneltyper och först ut är en variant som man hittar på en stor del nya TV-apparater. Liquid Crystal Display är flera lager med glas och filter som antingen blir upplyst bakifrån eller från sidorna med hjälp av ett antal lysdioder.

LED: Detta är en teknik som används för att ”lysa igenom” ovan nämnda LCD-paneler. LED hittar man antingen på sidan eller bakom LCD-panelen. Fördelen med LED är att du generellt får en lägre energiförbrukning och också mindre värmeutveckling, vilket är en fördel om du placerar din TV i ett mindre rum.

OLED: En annan paneltyp som stadigt ökar i popularitet är OLED, eller Organic Light Emitting Diodes. I motsats till LCD skapar pixlarna i OLED-panelen sitt ljus individuellt, vilket gör det möjligt att skapa ännu tunnare TV-apparater. OLED ser också till att svärtan (SAOL) är helt perfekt.

PIP: Med PIP kan du ta del av innehåll från flera olika källor samtidigt. Du kan exempelvis se en fotbollsmatch som täcker hela skärmen, samtidigt som du har en annan match från en annan källa i ett litet fönster längst ned.

 TV-guide

En smart TV?

PVR: Med PVR kan spela in TV-sändningar. Ett lagringsmedia som vanligtvis ansluts via USB som exempelvis en extern hårddisk.

Smart-TV: Är din TV smart innebär detta att du kan installera och köra en serie appar och program, vilka kan vara allt från webbläsare till spel och streamingtjänster. En Smart-TV kan göra TV-livet väsentligt enklare.

SUHD: Super High Ultra High Definition är ungefär vad man kan tro. En teknik för en fantastisk bild. Denna teknik används till exempel på Samsungs premiummodeller och ger både bättre ljusstyrka (upp till 1000 nits) samt klarare färger.

UHD: Har din TV en skärmupplösning på 3840x2160 pixlar så har du en TV med Ultra High Definition. Detta ger dig en ännu bättre skärpa, dock bara om innehållet du tar del av har UHD-upplösning. UHD är särskilt användbart om du har en större TV (60 tum eller mer).

 TV-guide

USB: USB-ingångar finns numera också på moderna TV-apparater. Vanligtvis finns 2-4 ingångar som du exempelvis kan koppla till externa lagringsenheter.

VESA: Om din TV är VESA-kompatibel innebär detta att du helt enkelt kan hänga den direkt på väggen. Kom ihåg att du behöver rätt stativ och fästen för att kunna dra nytta av denna standard.

 TV-guide

WebOS: Ännu en programvara. Nu är det LG`s operativsystem det handlar om. WebOS är precis som de andra operativsystemen ett system som gör din TV till vad den är och ger dig möjlighet att ladda ner en rad appar och programvara.

 TV-guide

WiFi: Har din TV inbyggd WiFi betyder det att den kan kopplas direkt till ditt hemnätverk och användas för att kommunicera med andra enheter samt internet.

WiFi Direct: Är en trådlös kommunikationslösning som låter din utrustning kommunicera med direkt med din TV utan behov för någon trådlös router.

Elgiganten är mer än elektronik

Vi jobbar stenhårt för att vara ditt förstaval när det gäller elektronik. Men det handlar inte bara om pris och produkt, utan också om tillit. Elgiganten lägger inte bara vikt på det som händer innan du har köpt en vara, men också om det som händer efteråt. Elgiganten handlar om så mycket mer än elektronik – det handlar om dig.

Få din TV uppdaterad och anpassad

Få din TV uppdaterad och anpassad

Med våra KNOWHOW-tjänster hjälper vi dig att snabbt komma igång med din nya TV. Dagens TV-apparater är ofta avancerade produkter med många funktioner och olika möjligheter som kan anpassas efter just dina behov. Med Uppdaterad & Anpassad så gör vi jobbet! Tjänsten ger dig de senaste uppdateringarna, en grundlig kontroll av din produkt och bilden optimerad för bästa bildupplevelse.

Läs mer om våra produkter här:

Senast uppdaterad 2017-01-03 12:49:57