Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 TV-guide

TV-uttryck - vad betyder tv:ns olika funktioner och teknologier?

Vad är 4K, Ultra HD, HDR, Ambilight, VESA och nits? I den här artikeln går vi på Elgiganten grundligt igenom vad smart TV:ns funktionerna och teknologierna egentligen betyder.
 TV-guide

55 tum? 1080p?

(tum): 55 tummare, vad är det? Jo, när vi pratar storlek på TV är det alltid tum vi utgår ifrån. Storleken mäts diagonalt från det översta, vänstra hörnet till det nedre högre. En TV på 55 tum är, i andra mått mätt, 139,7 cm.

1080p: Betyder helt enkelt att skärmen har 1080 linjer med vertikala pixlar och 1920 linjer med horisontella pixlar. I TV-sammanhang benämns den vertikala upplösningen som rader. P:et står däremot inte som man skulle kunna tro för pixlar, utan för Progressive Scan. Detta betyder att bilden genereras i sin helhet varje gång den laddas om.

3D: Du har kanske varit på bio och sett en film i 3D någon gång? Samma princip gäller för TV. Med hjälp av ett par VR-glasögon får du helt enkelt känslan av att innehållet kommer ut genom skärmen.

4K: 4K står, som du kanske redan har gissat, för 4 000. 4K betyder förenklat att bilden är 4 000 pixlar bred.

 TV-guide

Ambi-vad? CA?

Ambilight: Ambilight är en förkortning för ambient lightning. Ambilight är ett ljussystem som du bara hittar hos Philips tv-apparater. Ambilight skapar ett ljuseffekt runt tv:n som ger ett intryck av att skärmen är större samtidigt som skärmen blir mer behaglig att se på. Ambilight-ljuset kan automatiskt justera ljusstyrkan och färgen efter innehållet på skärmen eller ställas in på en given färg- och ljusstyrka som passar stämningen eller inredingen i rummet. Philips har modeller där Ambilight-belysningen täcker två eller tre sidor av tv:n.

Android TV: Precis som på din telefon är detta en programvara som styr de funktioner du har på din TV. Därmed kan du installera appar och få tillgång till spel, musik och underhållning. Denna programvara används bland annat av Sony och Philips.

Bluetooth: Bluetooth är, som de flesta vet, en trådlös kommunikationsstandard som gör det möjligt att koppla ihop olika enheter som telefon, TV eller högtalare.

CAM/CA-modul: Conditional Access Module (programkortsadapter). En modul som används för att läsa och avkoda programkort.

 TV-guide

DLNA eller DNA?

DLNA: DLNA, eller Digital Living Network Alliance, är en kommunikationsstandard som gör att enheter kan kommunicera med varandra. Om exempelvis din TV har DLNA kan den därmed spela av musik och videor från din PC med kompatibel programvara.

DVB: Är en standard för digitala sändningar och står för Digital Video Broadcasting. DVB kan delas in i DVB-C för kabelsändningar, DVB-T för marknätet och DVB-S för satellit.

EPG: Är en elektronisk programguide som gör att du kan se vilka program som går när och var på TV. Man vill väl inte missa På Spåret, Farmen eller Idol i onödan? 

 TV-guide

Firefox? På TV?

Firefox OS: Ännu en gång talar vi om programvara och olika sätt att styra TV:n på. Firefox OS ger dig tillgång till en rad smarta appar och lösningar. Denna programvara hittar du bland annat hos Panasonic.

Full HD: Vid Full HD har skärmen en upplösning som är 1920x1080. Som vi berättare tidigare står P för Progressive scan. 

HDCP: High-Bandwidth Digital Content Protection är ett digitalt skydd mot kopiering. Tekniken innebär att signalen överförs krypterad till mottagarenheten.

HDD: HDD (hard disk drive) är beteckningen för hårddisk.

 TV-guide

Mer som börjar med HD

HDMI: HDMI-kabeln är en av de absolut viktigaste kablarna i den moderna TV-världen. HDMI-kabeln överför ljud och bild från dina externa enheter till din TV. En modern TV har som regel tre eller fler uttag för HDMI.

HDR: HDR= High Dynamic Range. De flesta nya tv-apparater i mellersta till övre prisklass har HDR-teknologi. HDR har två huvudfunktioner. HDR utvidgar tv:ns kapacitet för vad den kan visa av ljusa och mörka bilder så att ljusstyrkan på skärmen blir ljusare samtidigt som svartnivån blir mörkare. Den andra egenskapen hos HDR är färgåtergivningen. HDR-teknologin ser till att färgerna på skärmen blir mer precisa och naturtrogna.

 TV-guide

LCD och LED? OLED eller QLED?

LCD: Nu har vi kommit till olika paneltyper och först ut är en variant som man hittar på en stor del nya TV-apparater. Liquid Crystal Display är flera lager med glas och filter som antingen blir upplyst bakifrån eller från sidorna med hjälp av ett antal lysdioder.

LED: Detta är en teknik som används för att ”lysa igenom” ovan nämnda LCD-paneler. LED hittar man antingen på sidan eller bakom LCD-panelen. Fördelen med LED är att du generellt får en lägre energiförbrukning och också mindre värmeutveckling, vilket är en fördel om du placerar din TV i ett mindre rum.

OLED: En annan paneltyp som stadigt ökar i popularitet är OLED, eller Organic Light Emitting Diodes. I motsats till LCD skapar pixlarna i OLED-panelen sitt ljus individuellt, vilket gör det möjligt att skapa ännu tunnare TV-apparater. OLED ser också till att svärtan (SAOL) är helt perfekt.

QLED: QLED är en teknologi som är utvecklad av Samsung och huvudsakligen används i deras TV-apparter. Begreppet QLED refererar till Quantum Dot-teknologien som i den här typen av TV-appareter kombineras med en LED-belyst LCD-panel. QLED är, med andra ord, en viderutveckling av LED-teknologin.

 TV-guide

En smart TV?

Nits: Nits är enkelt sagt TV-branschens måttenhet för ljusstyrka. Ju mer nits en TV har, ju lyseae bild kan den leverera Om du ser på TV i ett bra belyst rum kommer en TV med många nits ge dig en bättre bild.

PVR: Med PVR kan spela in TV-sändningar. Ett lagringsmedia som vanligtvis ansluts via USB som exempelvis en extern hårddisk.

Smart-TV: Är din TV smart innebär detta att du kan installera och köra en serie appar och program, vilka kan vara allt från webbläsare till spel och streamingtjänster. En Smart-TV kan göra TV-livet väsentligt enklare.

UHD: Har din TV en skärmupplösning på 3840x2160 pixlar så har du en TV med Ultra High Definition. Detta ger dig en ännu bättre skärpa, dock bara om innehållet du tar del av har UHD-upplösning. UHD är särskilt användbart om du har en större TV (60 tum eller mer).

 TV-guide

USB: USB-ingångar finns numera också på moderna TV-apparater. Vanligtvis finns 2-4 ingångar som du exempelvis kan koppla till externa lagringsenheter.

VESA: Vesa är en typ av standard för väggmontering av TV-apparater. TV-apparater upp till 60 tum hat t.ex. en VESA på 400x400(mm), medan en större TV har VESA 600x400.

 TV-guide

WebOS: Ännu en programvara. Nu är det LG`s operativsystem det handlar om. WebOS är precis som de andra operativsystemen ett system som gör din TV till vad den är och ger dig möjlighet att ladda ner en rad appar och programvara.

 TV-guide

WiFi: Har din TV inbyggd WiFi betyder det att den kan kopplas direkt till ditt hemnätverk och användas för att kommunicera med andra enheter samt internet.

WiFi Direct: Är en trådlös kommunikationslösning som låter din utrustning kommunicera med direkt med din TV utan behov för någon trådlös router.

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar